Založ si blog

Sedem divov starovekého sveta od novodobej umelej inteligencie

Umelá inteligencia napreduje míľovými krokmi. Nasledujúci článok vznikol tiež vďaka nej, a tentokrát Vám priblížim to, čo dokáže umelá inteligencia za pár minút. Článok môžete pokladať aj za vedecký, keďže som v ňom aplikoval dlhšie skúmanie. Čo mi príde lepšie na text je ChatGPT, no Microsoft predstavil svoju verziu umelej inteligencie s názvom Copilot, ktorá už umožňuje vytvárať aj grafiky podľa vašich predstáv. ChatGPT som zadal, aby mi napísal texty o siedmych divoch sveta a potom Copilot aby naň vytvoril obrázok podľa špeciálneho zadania – pri každej nech je postavička z filmu Doba ľadová, môj obľúbený Sid. Jednoduchá úprava textov, pridanie obrázkov k nim a na výsledok sa v nasledujúcich riadkoch pozrite sami. 

 

Pyramídy v Gíze, Egypt

Pyramídy v Gíze, symbol starovekého Egypta, majestátne stoja ako strážcovia minulosti. Ich monumentálna veľkosť a presná geometria fascinujú návštevníkov z celého sveta. Tieto kamenné stavby boli postavené ako večné obydlia pre faraónov a ich poklady, zabezpečujúc im vzkriesenie a pokoj v posmrtnom živote. Sú to pamiatky bohaté na históriu a tajomstvá, ktoré stále ohromujú a inšpirujú nás aj v dnešnej dobe.

Záhrady Sémiramis v Babylone, Irak

Záhrady Sémiramis v Babylone, prebudené z hlbín histórie, sa týčia ako symbol luxusu a krásy v strede púšte. Tieto záhrady, vybudované podľa legendy kráľovnou Sémiramis, očarujú svojou rozlohou a exotickými rastlinami. Boli miestom oddychu a relaxu pre kráľovské rodiny a ich hostí. Ich úžasné inžinierske riešenia a estetická krása ich zaradili medzi sedem divov sveta. Dnes sú pozostatkami minulosti, ktoré nás očarujú a vzbudzujú zvedavosť o živote v starovekom Babylone.

Socha Dia v Olympii, Grécko

Socha Dia v Olympii, majestátny obraz boha v hmotnej podobe, stojí ako vrchol gréckeho umenia a náboženského mysticizmu. Táto kolosálna socha, vyrezávaná z pozlátenej slonoviny a ébenu, ohromuje svojou veľkosťou a detailnou prácou. Bola vybudovaná v chráme v Olympii, aby oslavovala moc a veľkosť najvyššieho boha. Je to príklad nesmrteľnej krásy a umenia, ktoré pretrváva aj cez tisícročia.

Hrobka Mauzólea v Halikarnase, Turecko

Hrobka Mauzólea v Halikarnase, nádherné monumentálne mauzóleum, postavené na počesť perského satrapu Mausóla, je prejavom nesmrteľnej lásky a úcty. Jeho impozantná architektúra a detaily odkazujú na bohatstvo a vplyv tejto doby. Bola to jedna z najväčších stavieb antiky a považovaná za jeden z divov sveta. Dnes, hoci jej pozostatky sú rozptýlené, zostáva jej odkaz živý a inšpiratívny.

Kolos z Rhodu, Grécko

Kolos z Rhodu, majestátny obrovský sochársky klenot, vystupujúci z vôd pri vstupe do prístavu na ostrove Rhodos, je symbolom krásy a sily. Táto bronzová socha slúžila ako pocta bohu slnka Héliovi a ako ochranca prístavu. Jej presnosť a zdokonalená technika odrážajú genialitu starovekých umelcov. Hoci už dnes neexistuje, jej legenda a impozantná prítomnosť pretrváva v histórii a mytológii.

Svetelná veža v Alexandrii, Egypt

Svetelná veža v Alexandrii, so svojím ohromujúcim svetelným žiariacim plameňom, slúžila ako navigačný bod pre lode plaviace sa cez Stredozemné more. Táto inžinierska konštrukcia, vybudovaná za vlády Ptolemaiovcov, bola technologickým divom svojej doby. Jej ohromný vplyv na námornú dopravu a kultúru tohto obdobia je neoceniteľný. Aj keď už dávno zmizla, zostáva symbolom pokroku a inovácie v starovekom Egypte.

Artemidin chrám v Efeze

Chrám známy aj ako Artemision dal asi v roku 550 pred Kristom vybudovať kráľ Kroisos z Lýdie, v meste Efez, na pobreží Malej Ázie. Artemidin chrám bol 112 metrov dlhý a 52 metrov široký, čo ho robilo jednou z najväčších stavieb tých čias. V roku 356 pred Kristom ho muž menom Herostrates podpálil a zničil. Chrám bol obnovený po tom, ako mesto dobyl Alexander Veľký. Dodnes sa však z chrámu nezachovalo takmer nič.

Väčšinovým autorom článku sú nástroje umelej inteligencie,
menšinovým Ondrej Miškovič

 

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330723x
Priemerná čítanosť článkov: 1378x

Autor blogu