Založ si blog

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie?

 

Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka nebezpečný. Zároveň ho však netreba podceňovať. Každý totiž reaguje na jed inak. Jed môže vyvolať opuch v okolí miesta uhryznutia, závraty, nevoľnosti a podobne. Ak by k tomu došlo, je potrebné vyhľadať lekársku pomoc, zachovať maximálny pokoj, nepiť kávu ani alkohol, chladiť miesto uhryznutia nie ľadom, ale len vlhkou látkou. Nie je potrebné podávať žiadne protijedy,“ približuje chovateľ exotických zvierat Tomáš Faron. „Hady sú pre niekoho nudné a strašidelné tvory. Niekto si myslí, že sú slizké, chcú všetkých zožrať, a podobne zábavné veci. Pritom je to úplne inak,“ tvrdí.

 

Ako rozoznať jedovatého hada?

Vretenica sa od ostatných nejedovatých hadov u nás dá odlíšiť podľa zorničiek, ktoré má zvislé ako mačka. Nejedovaté hady ju majú okrúhlu. Ďalším rozlišovacím znakom je podľa Farona tvar hlavy, ktorý má vretenica v tvare písmena V. Dá sa rozlíšiť i podľa kresby na povrchu kože, avšak na ňu sa nedá úplne spoliehať. V našich lesoch vidíme najčastejšie slepúcha, ktorý sa na hada iba podobá. „Slepúch vlastne ani nie je had, ale jašterica so zakrpatenými nohami. Keď ho chytíte za chvost, tak mu odpadne ako ostatným jaštericiam,“ dopĺňa Tomáš Faron.

 

Chov jedovatých živočíchov

Na chov jedovatých hadov treba špeciálne povolenie. A pri nejedovatých je veľmi ťažké povedať čo je alebo čo nie je vhodné pre začiatočníka v prípade, ak by chcel začať s ich chovom. Podľa kežmarského chovateľa sú zaujímavé aj jašterice. Každá má úplne iný druh šupín a vie zaujať laikov už len týmto jedným znakom.

Ondrej Miškovič, foto: archív Tomáša Farona

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331818x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu