Založ si blog

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená.

 

Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna poézia a hudba môže byť veselá a veselá poézia a hudba môže byť vážna a že nič z toho nie je nuda. Program Len tak zľahka len tak zľahka počíta aj s interakciou divákov. Zároveň to je názov básnickej zbierky Bibiany Ondrejkovej,“ informovala referentka kultúry Barbora Kaprálová.

Piesne srdca započujú poslucháči v Kežmarku 21. mája o 18.30 v Základnej škole Antona Cígera v Kežmarku. V koncertnom programe Ľuba Šama, multižánrového huslistu, a Karin Sarkisjan, klaviristky a huslistky arménskeho pôvodu, zaznejú piesne židovského, ukrajinského a arménskeho pôvodu ovplyvnené balkánskou hudbou a jazzom.

Spoločný koncert sláčikového orchestra Základnej umeleckej školy Antona Cígera Kežmarok a Państwowej szkoly muzycznej v Bochni privíta divákov 24. mája na treťom koncerte Kežmarskej hudobnej jari.

Posledný koncert bude 31. mája o 18.30 h v drevenom kostole patriť Richardovi Rikkonovi a Felixovi Slováčekovi. „Klavírny virtuóz Richard Rikkon a legenda českej hudobnej scény, klarinetista, saxofonista a dirigent Felix Slováček zahrajú skvelé skladby od najväčších klasických skladateľov, ale aj mnohé skladby z popového a jazzového žánru, soundtracky z filmov i muzikálové lahôdky,“ doplnila Barbora Kaprálová.

Text a foto: Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

Fico, Blaha

Iniciatíva Munícia pre Ukrajinu vyzvala Fica, aby zdvojnásobil vyzbieranú sumu

29.04.2024 19:36

Zároveň premiéra vyzvali, aby sa jasne vyjadril a prehodnotil svoj postoj k českej iniciatíve.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331819x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu