Založ si blog

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať.

 

Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná a dlhá. Pohltí človeka celého, bytostne ovláda jeho život. Na ZUŠ sa začína a rozvíja sa. Žiaci aj absolventi školy sa úspešne prezentujú v rámci mesta, Slovenska i medzinárodne. „Sú poslucháčmi umeleckých škôl, vysokých umeleckých a umenovedných škôl na Slovensku a v zahraničí, venujú sa umeleckej, pedagogickej práci, rozdávajú radosť a krásu, robia šťastných iných,“ hovorí Janka Vaksmundská, vyučujúca výtvarný odbor v Kežmarku.

 

História výtvarného odboru v Kežmarku

Výtvarný odbor na vtedajšej Ľudovej škole umenia (ĽŠU) v Kežmarku založila akademická maliarka Eva Končeková. Svoju činnosť začal v triede hudobnej náuky ĽŠU v školskom roku 1971 až 1972, no postupne sa rozvíjal. Už vtedajšia ĽŠU dosahovala veľmi dobré výsledky a brány školy opúšťali aj absolventi pripravení svoj talent ďalej rozvíjať na stredných a vysokých školách umeleckého zamerania. Pre mnohých z nich sa zvolený umelecký smer stal životným poslaním a profesiou.

 

Cesta Janky Vaksmundskej k maliarskemu plátnu

„V rokoch 1973 až 1978 som bola žiačkou akademickej maliarky Evy Končekovej. Svojim jedinečným osobným prístupom, tvorivou činnosťou, ako aj uchopením samotného výchovno-vzdelávacieho procesu sa pre mňa stala vzorom. A práve vďaka nej som postupne dospela k rozhodnutiu stať sa učiteľkou na výtvarnom odbore,“ spomína Vaksmundská.

V roku 1990 ju osobne oslovila Eva Končeková a ponúkla jej možnosť učiť jej žiakov na tunajšej škole. „Veľmi si to vážim a som hrdá, že ja ako jej absolventka môžem pokračovať v jej šľapajach,“ spomína Vaksmundská.

 

Žiaci výtvarného odboru, ktorých mená maľovali jeho históriu

V súčasnom období na výtvarnom odbore ZUŠ Antona Cígera vyučujú šiesti pedagógovia, z toho sú dvaja taktiež absolventmi školy, a to Janka Kučkovská a Rita Derco.

Žiaci pokračovali po absolvovaní umeleckej školy aj na vyšších štúdiách. „Miroslav Gancarčík sa stal konzervátorom v Ľubovnianskom múzeu, Lucia Trnková sa stala úspešnou architektkou,“ konštatuje Vaksmundská. Medzi zvučné mená absolventov patria aj: Klaudia Gecelovská-Ilášová, Pavlína Gancarčíková-Kopková, Katarína Horníková-Bednarčíková, Terézia Kovalčíková, Andrea Lizáková, Mária Ružičková, Marek Hosa, Michal Seman, Diana Ordzovenská, Tomáš Barnáš, Ingrid Blašková, Oľga Babošová, Nikola Zichačková a Amália Hoffmannová.

Úspešnú absolventku kežmarskej školy, ktorá v súčasnom období reprezentuje v zahraničí nielen školu, ale aj Slovensko, je Veronika Dvorožňáková. Momentálne je študentkou dvojitého bakalára na Griffith Univerzite v Austrálii.

Ondrej Miškovič, zdroj: Janka Vaksmundská

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

teplomer, horúčavy, pes

Ešte pred týždňom sneh a mráz. Leto dorazilo už aj na sever Slovenska

29.04.2024 20:17

Ešte v nedeľu letnú teplotu zaznamenali len v Mužli neďaleko Štúrova.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331863x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu