Založ si blog

Malými krokmi k veľkým ľuďom

Mária Malinová, učiteľka prvého stupňa Základnej školy Dr. Daniela Fischera, absolvovala Pedagogickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave so sídlom v Trnave – odbor učiteľstvo pre prvý stupeň základnej školy.

 

Ako si spomínate na svoju prvú triedu v úlohe triednej učiteľky?

Moji prví žiaci boli prváci v bratislavskej Petržalke. Trieda bola plná zvedavých detí, ktoré od školy veľa očakávali. Každý ich úspech ma tešil a povzbudzoval.

 

Končí sa niekedy vzdelávanie pre učiteľa? Ako ste sa ďalej rozvíjali po ukončení štúdia?

Počas mojej pedagogickej praxe som uvítala možnosť aj nutnosť zvyšovať si kvalifikáciu atestáciami. Najväčšou výzvou pre mňa bolo štúdium anglického jazyka popri práci v škole. Mnohé sme opäť sadli do lavíc, vzájomne si pomáhali a povzbudzovali sa. Všetky získané poznatky mi moji žiaci pomáhajú využívať vo vyučovaní. Priebežné vzdelávanie učiteľov nikdy neprestáva, prichádzajú nové výzvy, možnosti a potreby mať školu, ktorá bude plniť najlepšie svoju funkciu pre žiakov, rodičov a jej zamestnancov. Kolegovia – pedagógovia okolo mňa sú vzdelaní, kreatívni, stále nachádzajú chuť pripravovať svojim žiakom bohatý a zmysluplný školský život. Tešia ich spoločné aktivity na vyučovaní a tiež mnohé mimo školy.

 

Čo najviac oceňujete na svojej práci?

Vždy oceňujem dobrú spoluprácu s rodičmi, lebo to je cesta k úspechu ich detí a mojich žiakov. Na mnohých si rada spomínam, stretávam ich a poteší ma, keď počujem o ich úspechoch, študijných či pracovných.

Ondrej Miškovič, foto: archív Márie Malinovej

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 333008x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu