Založ si blog

Šetriť je dnes umenie

Odbornej asistentky Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity Ing. Márie Vráblikovej, PhD. sme sa pýtali na širokú a zároveň veľmi aktuálnu problematiku, a tou je šetrenie financií.

Svoje rady zhrnula do troch prístupov k manažmentu financií v súčasnosti. Všetko z uvedeného môže pomôcť občanom a štátu nielen v tejto kríze, ale aj v iných krízach či v období dostatku.

Spotreba domácností

Takmer každá domácnosť sa snaží aspoň raz za mesiac monitorovať svoje príjmy a výdavky a takisto aj ich štruktúru. V týchto činnostiach nám veľmi pomáhajú rôzne aplikácie. „Pokiaľ ide o nákupy, rozpočet domácností najviac ovplyvňujú impulzívne nákupy, resp. nakupovanie toho, čo momentálne nepotrebujeme, pretože je akcia alebo výpredaj. Tieto nápisy však nenájdeme na tovaroch každodennej spotreby s obmedzenou trvanlivosťou a ani pri liekoch a pohonných hmotách, resp. pri tovaroch s neelastickým dopytom,“ hovorí Vrábliková a pokračuje príkladom: „Pri akcii vo výške 30 % by si človek kúpil povedzme len o 20 % viac, alebo by sa jeho dopyt nezmenil a akcia sa pre obchodníka neoplatí. Naopak, pri luxusných tovaroch, oblečení, doplnkoch do bytu a elektronike sa akcia vyskytuje o niečo častejšie.“ Ďalšou možnosťou, ako ušetriť financie a súčasne aj životné prostredie je požičiavanie vecí, známe ako swap, second handy, bezobalové obchody, čapovaná drogéria a iné. V prípade šetrenia energií sú veľmi dobrou voľbou solárne panely či využívanie dažďovej vody na polievanie záhrady.

Správa financií

Dôležitou súčasťou výdavkov domácností sú pravidelné splátky poistného, sporenia či investovania do fondov. „V prípade poistenia je potrebné zvážiť, či pravidelná platba poistného zodpovedá krytiu rizík a v prípade investovania, či máme správne zvolenú stratégiu, samozrejme podľa toho, či sme konzervatívni, vyvážení alebo dynamickí,“ radí Vrábliková. „V prípade sporenia však odporúčam zvážiť, či napr. úrok na termínovanom vklade nie je nižší ako ročná miera inflácie. Pre mladých ľudí do 35 rokov je výhodné vstúpiť do 2. dôchodkového piliera a ak je možnosť príspevku zamestnávateľa, tak aj do 3. piliera, ktorý nie je vekom ohraničený. Výhodné je, ak mesačný príspevok do 3. piliera je min. 15 €, pretože tu vzniká nárok na vrátenie dane vo výške 34,20 €,“ dodáva Mária Vrábliková.

Výdavky vs. investície

Pre domácnosti, podniky a štát je takisto dôležité rozlišovať, na čom sa oplatí šetriť a na čom naopak nie, lebo šetrenie by prinieslo ďalšie dodatočné výdavky. Pod pojmom investícia si teda nemusíme predstaviť len stavby a podielové fondy, ale čokoľvek, čo nám môže priniesť v budúcnosti finančné alebo nefinančné benefity. „Ako prvé nám určite napadne pri kúpe zvážiť nielen cenu, ale aj kvalitu. Môžeme to rozšíriť aj na ďalšie oblasti. Napríklad ak odkladáme deťom peniaze na vzdelanie a podporujeme ich talent v mimoškolských aktivitách, je pravdepodobné, že ich uplatnenie na trhu práce vzrastie, štát bude vyplácať sociálne dávky nižšiemu počtu ľudí a v konečnom dôsledku bude aj menej dezinformácií,“ informuje Vrábliková. Podobne to robia aj severské štáty, ktoré vedia, že vyššie investície do školstva nie sú zbytočné, relatívne rýchlo sa vrátia a prospievajú celej spoločnosti. Takisto je to aj v prípade podpory zdravého životného štýlu a ochrany životného prostredia. Podľa nej dokonca aj podpora cestovného ruchu, kreatívnej ekonomiky a inovácií je niečo, z čoho môžu profitovať aj ľudia, ktorí tieto služby nevyužívajú, od detí po seniorov žijúcich v danom regióne.

Ondrej Miškovič

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 328108x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu