Založ si blog

Šetriť je dnes umenie

Odbornej asistentky Pedagogickej fakulty Katolíckej univerzity Ing. Márie Vráblikovej, PhD. sme sa pýtali na širokú a zároveň veľmi aktuálnu problematiku, a tou je šetrenie financií.

Svoje rady zhrnula do troch prístupov k manažmentu financií v súčasnosti. Všetko z uvedeného môže pomôcť občanom a štátu nielen v tejto kríze, ale aj v iných krízach či v období dostatku.

Spotreba domácností

Takmer každá domácnosť sa snaží aspoň raz za mesiac monitorovať svoje príjmy a výdavky a takisto aj ich štruktúru. V týchto činnostiach nám veľmi pomáhajú rôzne aplikácie. „Pokiaľ ide o nákupy, rozpočet domácností najviac ovplyvňujú impulzívne nákupy, resp. nakupovanie toho, čo momentálne nepotrebujeme, pretože je akcia alebo výpredaj. Tieto nápisy však nenájdeme na tovaroch každodennej spotreby s obmedzenou trvanlivosťou a ani pri liekoch a pohonných hmotách, resp. pri tovaroch s neelastickým dopytom,“ hovorí Vrábliková a pokračuje príkladom: „Pri akcii vo výške 30 % by si človek kúpil povedzme len o 20 % viac, alebo by sa jeho dopyt nezmenil a akcia sa pre obchodníka neoplatí. Naopak, pri luxusných tovaroch, oblečení, doplnkoch do bytu a elektronike sa akcia vyskytuje o niečo častejšie.“ Ďalšou možnosťou, ako ušetriť financie a súčasne aj životné prostredie je požičiavanie vecí, známe ako swap, second handy, bezobalové obchody, čapovaná drogéria a iné. V prípade šetrenia energií sú veľmi dobrou voľbou solárne panely či využívanie dažďovej vody na polievanie záhrady.

Správa financií

Dôležitou súčasťou výdavkov domácností sú pravidelné splátky poistného, sporenia či investovania do fondov. „V prípade poistenia je potrebné zvážiť, či pravidelná platba poistného zodpovedá krytiu rizík a v prípade investovania, či máme správne zvolenú stratégiu, samozrejme podľa toho, či sme konzervatívni, vyvážení alebo dynamickí,“ radí Vrábliková. „V prípade sporenia však odporúčam zvážiť, či napr. úrok na termínovanom vklade nie je nižší ako ročná miera inflácie. Pre mladých ľudí do 35 rokov je výhodné vstúpiť do 2. dôchodkového piliera a ak je možnosť príspevku zamestnávateľa, tak aj do 3. piliera, ktorý nie je vekom ohraničený. Výhodné je, ak mesačný príspevok do 3. piliera je min. 15 €, pretože tu vzniká nárok na vrátenie dane vo výške 34,20 €,“ dodáva Mária Vrábliková.

Výdavky vs. investície

Pre domácnosti, podniky a štát je takisto dôležité rozlišovať, na čom sa oplatí šetriť a na čom naopak nie, lebo šetrenie by prinieslo ďalšie dodatočné výdavky. Pod pojmom investícia si teda nemusíme predstaviť len stavby a podielové fondy, ale čokoľvek, čo nám môže priniesť v budúcnosti finančné alebo nefinančné benefity. „Ako prvé nám určite napadne pri kúpe zvážiť nielen cenu, ale aj kvalitu. Môžeme to rozšíriť aj na ďalšie oblasti. Napríklad ak odkladáme deťom peniaze na vzdelanie a podporujeme ich talent v mimoškolských aktivitách, je pravdepodobné, že ich uplatnenie na trhu práce vzrastie, štát bude vyplácať sociálne dávky nižšiemu počtu ľudí a v konečnom dôsledku bude aj menej dezinformácií,“ informuje Vrábliková. Podobne to robia aj severské štáty, ktoré vedia, že vyššie investície do školstva nie sú zbytočné, relatívne rýchlo sa vrátia a prospievajú celej spoločnosti. Takisto je to aj v prípade podpory zdravého životného štýlu a ochrany životného prostredia. Podľa nej dokonca aj podpora cestovného ruchu, kreatívnej ekonomiky a inovácií je niečo, z čoho môžu profitovať aj ľudia, ktorí tieto služby nevyužívajú, od detí po seniorov žijúcich v danom regióne.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353932x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu