Založ si blog

Z veterinára sa stal nadšenec pálenia destilátu pod Tatrami

Jozef Jordán vyštudoval veterinárne lekárstvo a pracoval počas aktívneho života aj ako lekár. Do Kežmarku prišiel z Košíc v roku 1975 a usadil sa tu. Čo mu učarovalo a čomu sa venuje aj túto jeseň sa dočítate v nasledujúcom článku.

V roku 1993 s manželkou kúpili bývalú družstevnú ošipáreň v Ľubici a v areáli farmy pred rokmi založil slivkový a hruškový sad. „Kvôli nadmorskej výške 630 m n. m. som sa orientoval na odolné odrody slivky, ktoré menej trpia na hubové ochorenia a nie sú veľmi citlivé na mráz, pričom veľmi vyhľadávanou vlastnosťou sliviek pre súčasné pomery na Slovensku bola pri rozhodovaní  i odolnosť voči veľmi nebezpečnej chorobe sliviek – šarke, proti ktorej neexistuje prevencia ani chemická ochrana a ničí celé sady,“ spomína na začiatky myšlienky pestovania pod Tatrami Jozef Jordán.

Voľba padla na nemeckú odrodu Toptaste, ktorá je síce čiastočne samoopelivá, ale je vhodné sadiť spolu s ňou i iné odolné druhy ako Čačanská leporica alebo Stanley. „Toptaste má údajne najvyššiu cukornatosť zo všetkých známych druhov sliviek a je týmto predurčená prednostne na výrobu veľmi kvalitnej slivovice, pri výrobe ktorej vôbec nie je potrebné pridávať kryštálový repný cukor, čo je zaužívaný postup pri väčšine slovenských výrobcov domácej slivovice,“ pokračuje Jordán. V praxi to znamená to, že repný cukor po spracovaní kvasinkami zvyšuje síce množstvo alkoholu v kvase, ale súčasne znižuje priamo úmerne kvalitu výslednej slivovice, lebo ide obrazne o jalový etylalkohol bez vzácnych esenciálnych látok, ktoré obsahujú slivky.

Domáca spod Tatier

Kto má rád domácu a začal s vypaľovaním sliviek, vie čo to odnáša správne sa starať o to, aby výsledný destilát bol čo najkvalitnejší. „Čo sa týka porovnania s priemyselnou výrobou slivovice, tá sa vyrába tak, že sa málo kvalitný priemyselne vyrábaný lieh zo zemiakov alebo obilia „vylepšuje“ umelo vyrobenými slivkovými alebo inými esenciami, ktoré síce prekryjú nevábnu chuť podradného liehu, ale ide iba o vnemový klam s nepriaznivým dôsledkom na zdravie konzumenta,“ hovorí Jordán a dodáva, že slivovica vyrobená bez pridania cukru je kóšer, v primeraných množstvách má všetky pozitívne vlastnosti pre zdravie konzumenta a je pri konzumácii prínosom a nie zdravotnou záťažou.

 Čo by poradil začínajúcim „páličom“?

„Rada pre začínajúcich, ktorí si chcú vyrobiť vlastnú slivovicu, je jednoduchá: Po prvé mať dobrú odolnú odrodu s vysokým obsahom prírodného cukru, ktorej plody dlho držia na strome, aby mohli dokonale dozrieť, po ďalšie byť prísny na kvalitu plodov zakladaných do suda, po ďalšie obmedzovať čo najviac pridávanie kryštálového cukru. Pri kyslejších druhoch sliviek sa tomu nedá vyhnúť, kvasiť radšej dlhšie a pri nižšej teplote,“ zakončuje Jordán, ktorý aj v tomto roku vďaka suchu a teplu bude môcť ponúknuť priateľom a známym domáci destilát z vlastnej záhrady.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

krizovatka-d1-d4

Diaľnica D1 v smere z Trnavy do Bratislavy je do obeda uzavretá

27.07.2024 07:04

Diaľnica D1 v úseku od 27. do 12,5. kilometra v smere z Trnavy do Bratislavy je do 12.00 h úplne uzavretá.

Russia Military

Škandál v Rusku: Putinov hrdina sedí za mrežami. Generál zamieňal hovädzie mäso za bravčové a kuracie

27.07.2024 06:25

Vladimir Putin za logistickú operáciu v Sýrii vyznamenal Dmitrija Bulgakova, teraz tento generál spoznáva pobyt vo vyšetrovacej väzbe.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353853x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu