Z veterinára sa stal nadšenec pálenia destilátu pod Tatrami

Jozef Jordán vyštudoval veterinárne lekárstvo a pracoval počas aktívneho života aj ako lekár. Do Kežmarku prišiel z Košíc v roku 1975 a usadil sa tu. Čo mu učarovalo a čomu sa venuje aj túto jeseň sa dočítate v nasledujúcom článku.

V roku 1993 s manželkou kúpili bývalú družstevnú ošipáreň v Ľubici a v areáli farmy pred rokmi založil slivkový a hruškový sad. „Kvôli nadmorskej výške 630 m n. m. som sa orientoval na odolné odrody slivky, ktoré menej trpia na hubové ochorenia a nie sú veľmi citlivé na mráz, pričom veľmi vyhľadávanou vlastnosťou sliviek pre súčasné pomery na Slovensku bola pri rozhodovaní  i odolnosť voči veľmi nebezpečnej chorobe sliviek – šarke, proti ktorej neexistuje prevencia ani chemická ochrana a ničí celé sady,“ spomína na začiatky myšlienky pestovania pod Tatrami Jozef Jordán.

Voľba padla na nemeckú odrodu Toptaste, ktorá je síce čiastočne samoopelivá, ale je vhodné sadiť spolu s ňou i iné odolné druhy ako Čačanská leporica alebo Stanley. „Toptaste má údajne najvyššiu cukornatosť zo všetkých známych druhov sliviek a je týmto predurčená prednostne na výrobu veľmi kvalitnej slivovice, pri výrobe ktorej vôbec nie je potrebné pridávať kryštálový repný cukor, čo je zaužívaný postup pri väčšine slovenských výrobcov domácej slivovice,“ pokračuje Jordán. V praxi to znamená to, že repný cukor po spracovaní kvasinkami zvyšuje síce množstvo alkoholu v kvase, ale súčasne znižuje priamo úmerne kvalitu výslednej slivovice, lebo ide obrazne o jalový etylalkohol bez vzácnych esenciálnych látok, ktoré obsahujú slivky.

Domáca spod Tatier

Kto má rád domácu a začal s vypaľovaním sliviek, vie čo to odnáša správne sa starať o to, aby výsledný destilát bol čo najkvalitnejší. „Čo sa týka porovnania s priemyselnou výrobou slivovice, tá sa vyrába tak, že sa málo kvalitný priemyselne vyrábaný lieh zo zemiakov alebo obilia „vylepšuje“ umelo vyrobenými slivkovými alebo inými esenciami, ktoré síce prekryjú nevábnu chuť podradného liehu, ale ide iba o vnemový klam s nepriaznivým dôsledkom na zdravie konzumenta,“ hovorí Jordán a dodáva, že slivovica vyrobená bez pridania cukru je kóšer, v primeraných množstvách má všetky pozitívne vlastnosti pre zdravie konzumenta a je pri konzumácii prínosom a nie zdravotnou záťažou.

 Čo by poradil začínajúcim „páličom“?

„Rada pre začínajúcich, ktorí si chcú vyrobiť vlastnú slivovicu, je jednoduchá: Po prvé mať dobrú odolnú odrodu s vysokým obsahom prírodného cukru, ktorej plody dlho držia na strome, aby mohli dokonale dozrieť, po ďalšie byť prísny na kvalitu plodov zakladaných do suda, po ďalšie obmedzovať čo najviac pridávanie kryštálového cukru. Pri kyslejších druhoch sliviek sa tomu nedá vyhnúť, kvasiť radšej dlhšie a pri nižšej teplote,“ zakončuje Jordán, ktorý aj v tomto roku vďaka suchu a teplu bude môcť ponúknuť priateľom a známym domáci destilát z vlastnej záhrady.

Ondrej Miškovič

Kežmarská radnica sa zapája do prvého projektu na revitalizáciu vnútrobloku Možiarska, Garbiarska a Nižná brána

07.05.2025

Mestskému zastupiteľstvu v Kežmarku bolo 3. februára predložené na schválenie zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie realizovaného projektu s názvom: Regenerácia vnútrobloku sídliska na Uliciach Možiarska, Garbiarska a Nižná brána. Zapojenie sa do projektu bolo schválené. Mesto zaplatí z celej rekonštrukcie len 8%, zvyšné peniaze zabezpečí z fondu [...]

Po rokoch prebehne rekonštrukcia futbalového štadióna

04.05.2025

Fond na podporu športu vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku z plánovaných programov. Termín podania žiadosti bol do 17. marca, mestské zastupiteľstvo preto malo na stole schválenie sa zapojenia do projektu revitalizácie Futbalového štadióna F2. Návrh na zapojenie sa do projektu 30% spolufinancovaním bol schválený. Cieľom projektu je [...]

Chystáte sa rekonštruovať hrob na Starom historickom cintoríne? Toto by ste mali vedieť

03.05.2025

Pri oprave, rekonštrukcii alebo inom zásahu na hrobovom mieste, ktoré je zadelené ako kultúrna pamiatka je dôležité upozorniť nájomcov, takýchto hrobových miest, že pre tento účel je potrebné dodržať jednotlivé kroky, vďaka ktorým sa uchová história mesta a pozostalým zabezpečí dôstojné miesto posledného odpočinku ich blízkych. Pri oprave hrobového miesta [...]

Francois Bayrou

Bayrouova menšinová vláda prežila ďalšie hlasovanie o nedôvere. Premiér sa hnevá na socialistov

01.07.2025 23:16

Návrh predložila opozičná Socialistická strana po zlyhaní rokovaní o dôchodkových reformách.

Počasie / Mráz / Zima / Chlad / Námraza / Snow / Cold / Intersection /

Zatiaľ čo Európa horí, na Južnú Ameriku udreli mrazy. Situáciu zhoršuje ľadový vietor z Antarktídy

01.07.2025 22:36

V Argentíne, Čile a Uruguaji prinieslo ochladenie do niektorých oblastiach nečakané sneženie a zimu

Policja

Varšavské metro ochromil požiar. Linku denne využívajú státisíce ľudí

01.07.2025 22:08

Primátor mesta Rafal Trzaskowski zvolal zasadnutie bezpečnostného tímu.

Zlodej útočí na pracovníka SBS

VIDEO: Kradol v obchode, mlátil SBS-kára ako boxer. Ďalší ho chytil pri inej krádeži

01.07.2025 22:00

Muž v Bratislave napadol pracovníka SBS, ktorý ho prichytil pri krádeži oblečenia. Násilie v obchodoch netolerujeme, odkazujú policajti, ktorí ho už majú v rukách.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 294
Celková čítanosť: 437889x
Priemerná čítanosť článkov: 1489x

Autor blogu