Založ si blog

Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330320x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu