Založ si blog

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať.

 

Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná a dlhá. Pohltí človeka celého, bytostne ovláda jeho život. Na ZUŠ sa začína a rozvíja sa. Žiaci aj absolventi školy sa úspešne prezentujú v rámci mesta, Slovenska i medzinárodne. „Sú poslucháčmi umeleckých škôl, vysokých umeleckých a umenovedných škôl na Slovensku a v zahraničí, venujú sa umeleckej, pedagogickej práci, rozdávajú radosť a krásu, robia šťastných iných,“ hovorí Janka Vaksmundská, vyučujúca výtvarný odbor v Kežmarku.

 

História výtvarného odboru v Kežmarku

Výtvarný odbor na vtedajšej Ľudovej škole umenia (ĽŠU) v Kežmarku založila akademická maliarka Eva Končeková. Svoju činnosť začal v triede hudobnej náuky ĽŠU v školskom roku 1971 až 1972, no postupne sa rozvíjal. Už vtedajšia ĽŠU dosahovala veľmi dobré výsledky a brány školy opúšťali aj absolventi pripravení svoj talent ďalej rozvíjať na stredných a vysokých školách umeleckého zamerania. Pre mnohých z nich sa zvolený umelecký smer stal životným poslaním a profesiou.

 

Cesta Janky Vaksmundskej k maliarskemu plátnu

„V rokoch 1973 až 1978 som bola žiačkou akademickej maliarky Evy Končekovej. Svojim jedinečným osobným prístupom, tvorivou činnosťou, ako aj uchopením samotného výchovno-vzdelávacieho procesu sa pre mňa stala vzorom. A práve vďaka nej som postupne dospela k rozhodnutiu stať sa učiteľkou na výtvarnom odbore,“ spomína Vaksmundská.

V roku 1990 ju osobne oslovila Eva Končeková a ponúkla jej možnosť učiť jej žiakov na tunajšej škole. „Veľmi si to vážim a som hrdá, že ja ako jej absolventka môžem pokračovať v jej šľapajach,“ spomína Vaksmundská.

 

Žiaci výtvarného odboru, ktorých mená maľovali jeho históriu

V súčasnom období na výtvarnom odbore ZUŠ Antona Cígera vyučujú šiesti pedagógovia, z toho sú dvaja taktiež absolventmi školy, a to Janka Kučkovská a Rita Derco.

Žiaci pokračovali po absolvovaní umeleckej školy aj na vyšších štúdiách. „Miroslav Gancarčík sa stal konzervátorom v Ľubovnianskom múzeu, Lucia Trnková sa stala úspešnou architektkou,“ konštatuje Vaksmundská. Medzi zvučné mená absolventov patria aj: Klaudia Gecelovská-Ilášová, Pavlína Gancarčíková-Kopková, Katarína Horníková-Bednarčíková, Terézia Kovalčíková, Andrea Lizáková, Mária Ružičková, Marek Hosa, Michal Seman, Diana Ordzovenská, Tomáš Barnáš, Ingrid Blašková, Oľga Babošová, Nikola Zichačková a Amália Hoffmannová.

Úspešnú absolventku kežmarskej školy, ktorá v súčasnom období reprezentuje v zahraničí nielen školu, ale aj Slovensko, je Veronika Dvorožňáková. Momentálne je študentkou dvojitého bakalára na Griffith Univerzite v Austrálii.

Ondrej Miškovič, zdroj: Janka Vaksmundská

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

SAS, Liberálny dom

SaS pripravuje trestné oznámenie: množiace sa vyhrážky prekračujú hranice

20.05.2024 22:13

Vyhrážky sa už neobjavujú len na sociálnych sieťach, ale aj formou listov, ktoré chodia aj ich rodinným príslušníkom, upozornila Kolíková.

blesk. búrka

Po zásahu blesku museli v Drážďanoch dvoch ľudí oživovať, zranených je desať

20.05.2024 21:47

Blesk zasiahol trávnatú oblasť pri Labe neďaleko centra saskej metropoly.

Europarlament / Europoslanci /

Voľby do europarlamentu by vyhrali progresívci pred Smerom a Hlasom, ukázal prieskum

20.05.2024 20:13

Pätnásť mandátov by si rozdelilo sedem strán.

Assange

Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd

20.05.2024 19:37

Ak by sudcovia rozhodli v prospech vydania, Assangeove právne možnosti v Británii by sa vyčerpali.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 242
Celková čítanosť: 338127x
Priemerná čítanosť článkov: 1397x

Autor blogu