Založ si blog

Z veterinára sa stal nadšenec pálenia destilátu pod Tatrami

Jozef Jordán vyštudoval veterinárne lekárstvo a pracoval počas aktívneho života aj ako lekár. Do Kežmarku prišiel z Košíc v roku 1975 a usadil sa tu. Čo mu učarovalo a čomu sa venuje aj túto jeseň sa dočítate v nasledujúcom článku.

V roku 1993 s manželkou kúpili bývalú družstevnú ošipáreň v Ľubici a v areáli farmy pred rokmi založil slivkový a hruškový sad. „Kvôli nadmorskej výške 630 m n. m. som sa orientoval na odolné odrody slivky, ktoré menej trpia na hubové ochorenia a nie sú veľmi citlivé na mráz, pričom veľmi vyhľadávanou vlastnosťou sliviek pre súčasné pomery na Slovensku bola pri rozhodovaní  i odolnosť voči veľmi nebezpečnej chorobe sliviek – šarke, proti ktorej neexistuje prevencia ani chemická ochrana a ničí celé sady,“ spomína na začiatky myšlienky pestovania pod Tatrami Jozef Jordán.

Voľba padla na nemeckú odrodu Toptaste, ktorá je síce čiastočne samoopelivá, ale je vhodné sadiť spolu s ňou i iné odolné druhy ako Čačanská leporica alebo Stanley. „Toptaste má údajne najvyššiu cukornatosť zo všetkých známych druhov sliviek a je týmto predurčená prednostne na výrobu veľmi kvalitnej slivovice, pri výrobe ktorej vôbec nie je potrebné pridávať kryštálový repný cukor, čo je zaužívaný postup pri väčšine slovenských výrobcov domácej slivovice,“ pokračuje Jordán. V praxi to znamená to, že repný cukor po spracovaní kvasinkami zvyšuje síce množstvo alkoholu v kvase, ale súčasne znižuje priamo úmerne kvalitu výslednej slivovice, lebo ide obrazne o jalový etylalkohol bez vzácnych esenciálnych látok, ktoré obsahujú slivky.

Domáca spod Tatier

Kto má rád domácu a začal s vypaľovaním sliviek, vie čo to odnáša správne sa starať o to, aby výsledný destilát bol čo najkvalitnejší. „Čo sa týka porovnania s priemyselnou výrobou slivovice, tá sa vyrába tak, že sa málo kvalitný priemyselne vyrábaný lieh zo zemiakov alebo obilia „vylepšuje“ umelo vyrobenými slivkovými alebo inými esenciami, ktoré síce prekryjú nevábnu chuť podradného liehu, ale ide iba o vnemový klam s nepriaznivým dôsledkom na zdravie konzumenta,“ hovorí Jordán a dodáva, že slivovica vyrobená bez pridania cukru je kóšer, v primeraných množstvách má všetky pozitívne vlastnosti pre zdravie konzumenta a je pri konzumácii prínosom a nie zdravotnou záťažou.

 Čo by poradil začínajúcim „páličom“?

„Rada pre začínajúcich, ktorí si chcú vyrobiť vlastnú slivovicu, je jednoduchá: Po prvé mať dobrú odolnú odrodu s vysokým obsahom prírodného cukru, ktorej plody dlho držia na strome, aby mohli dokonale dozrieť, po ďalšie byť prísny na kvalitu plodov zakladaných do suda, po ďalšie obmedzovať čo najviac pridávanie kryštálového cukru. Pri kyslejších druhoch sliviek sa tomu nedá vyhnúť, kvasiť radšej dlhšie a pri nižšej teplote,“ zakončuje Jordán, ktorý aj v tomto roku vďaka suchu a teplu bude môcť ponúknuť priateľom a známym domáci destilát z vlastnej záhrady.

Ondrej Miškovič

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Oheň / Plamene / Požiar /

Rusko plánuje sabotáže v Európe. Moskva nemá zábrany, varujú tajné služby

05.05.2024 17:06

Keir Giles z inštitútu Chatham House tvrdí, že vďaka nim sa môže Rusko naučiť, ak chce skutočne Európu paralyzovať. Ide podľa neho o nácvik.

Tank / Gaza /

Netanjahu odmietol požiadavku Hamasu na ukončenie vojny. Izrael uzavrel dôležitý hraničný priechod s Gazou

05.05.2024 16:20

Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja obvinil Netanjahua zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Zuzana Čaputová

Čaputová sa nechystá do straníckej politiky. Chce zostať na Slovensku a byť užitočná pre spoločnosť

05.05.2024 16:00

Rozhodnutie nekandidovať opätovne na hlavu štátu neľutuje.

Rusko Toržók Putin prezident

Slovenská firma zaradená na sankčný zoznam USA predávala softvér do Ruska, jej majiteľ je zapojený do miliónovej kauzy so zmenkou v Moskve

05.05.2024 16:00

Podľa zistení Pravdy je majiteľom eseročky cudzinec, ktorý býva v Londýne a spoluvlastní schránkovú firmu, ktorá sa objavila aj v databáze Pandora Papers.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 333663x
Priemerná čítanosť článkov: 1384x

Autor blogu