Založ si blog

Raz a navždy superhrdinom

Ich filmové kostýmy neomylne poznáme z obrazovky a filmového plátna. Majú svoje zaužívané farby, vzor a štýl. Čo by však s nimi urobil časový skok? Článok som nazval schválne – Raz a navždy hrdinom.

Schválne, čo nám títo superhrdinovia chcú povedať dnes? Vybral som tu prevažne postavy mužského rodu, bez ohľadu na to, či boli pozitívne či negatívne v príbehu. Možno raz sa mi podarí spracovať aj ženské hrdinky. Dosť bolo slov, pozrime sa na odkaz desiatich superhrdinov svojej doby pre tú našu.

Spiderman

Spiderman, vlastným menom Peter Parker, je komiksový superhrdina. Prvýkrát sa objavil v komikse Amazing Fantasy v roku 1962. Od svojho uvedenia je jedným z komerčne najúspešnejších titulov vydavateľstva Marvel. Postavu vytvorili autor Stan Lee a výtvarník Steve Ditko.

Spidermanov strýko bol pre synovca vzorom a mal silný morálny kódex, ktorý ovplyvnil jeho neskorší život. Peter bol v čase získania superschopností neobľúbeným, nadpriemerne inteligentým stredoškolákom, ktorý sa namiesto bežnej zábavy venoval viac štúdiu.

Joker

Joker (z angl. žolík, vtipkár) je fiktívna postava z komiksov od DC Comics. Bol vytvorený Jerrym Robinsonom, Bobom Kaneom a Billom Fingerom ako úhlavný nepriateľ Batmana. Debutoval na jar 1940 v komikse Batman #1.

Joker je vo filme Jednotka samobrahov predstavený ako milovník bývalej psychologičky, teraz rovnako zvrátenej Harley Quin. Spoločné scény nám ukazujú ich šialenú lásku a spočiatku by sme mohli povedať, že ide o Krásku a Zviera, no neskôr sami zisťujeme, že v tomto vzťahu ide len o Zviera a Zviera.

Ironman

Iron Man, vlastným menom Anthony Edward „Tony“ Stark je multimiliardár, ktorý zarobil veľké peniaze v zbrojnom priemysle. Už jeho otec bol veľký vynálezca a zakladateľ Stark Industries. Tony zdedil podnik po smrti svojich rodičov, ktorí zahynuli pri dopravnej nehode.

Ironman neskôr sa verejne priznáva k svojmu superobleku. Tony Stark je zrazu zraniteľným.

Hulk

Hulk, vlastným menom Bruce Banner je špičkový vedec a vynálezca. Pracoval na vojenskom projekte s gamma lúčmi. Žil nudný život osamote a tento život mu aj vyhovoval.

Hulk musí kontrolovať svoj hnev. Akákoľvek nezvládnutá situácia by z neho spravila monštrum.

Darth Vader

Darth Vader (Anakin Skywalker) je fiktívna postava, pôvodne rytier Jedi, neskôr temný Sithský lord, vo svete Star Wars. V 7. pokračovaní filmov Star Wars: Sila sa prebúdza sa objavuje iba jeho rozbitá helma ktorú vlastní Kylo Ren, vycvičený Luke Skywalkerom ako Jedi a usiluje sa byť tak silný ako jeho dedko Darth Vader.

Darth Vadera má obrovskú snahu a silu. Čo však nemá? Pokoru. Jeho sila je temno a nie dobro. Jeho najväčším darom je, že vie manipulovať a klamať.

Chewbacca

Chewbacca je postava z vesmírnej ságy Star Wars, ktorú hrá obrovský 2,2m vysoký herec Peter Mayhew. Ako chlpatý obor z rasy Wookiee vystupuje vo viacerých epizódach. Na konci epizódy III pomôže Yodovi na svojej domovskej planéte Kashyyyk.

Chewba by sme asi veľa toho nerozumeli, no je nám príkladom pomoci a vernosti, aká sa dnes nevidí.

Superman

Superman je fiktívny superhrdina z komiksov publikovaných spoločnosťou DC Comics. Je to úplne prvý komiksový superhrdina, jeho debutom v Action Comics #1 v júni roku 1938 začal vytvárať superhrdinský žáner. Odvtedy je jedným z najobľúbenejších a najpopulárnejších superhrdinov a je považovaný za americkú popkultúrnu ikonu.

Supermana od malička je sirotou, ujíma sa ho rodina na našej planéte. Napriek svojej sile má slabosť – zelený kryptón.

R2-D2, Artoo Detoo

2-D2 (foneticky Artoo-Detoo) je astro-mechanický robot v diele Star Wars od Georga Lucasa. Hlavných hrdinov Lucasovho diela zachráni v desiatkach situácií a vystupuje vo všetkých sfilmovaných epizódach.

Artoo Detoo je typickým príkladom záchrancu v pravý čas.

Kapitán Amerika

Captain America, vlastným menom Steve Rogers, sa narodil v Amerike pred 2. svetovou vojnou. Od malička túžil brániť svoju vlasť a preto ako teenager narukoval do armády USA, aby mohol bojovať proti fašistom.

Kapitán Amerika bráni to, čo nie je jeho. Doba, v ktorej žil je dávno preč, on sa ale nijak neopúšťa.

Batman

Batman je komiksová postava, vytvorená Bobom Kaneom a Billom Fingerom. Debutoval v Detective Comics #27 v máji 1939. Spolu so Supermanom je ikonickou postavou DC Comics a jedným z najslávnejších superhrdinov.

Batman mlčí a koná. Žiadna zo snímok nepredstavuje Batmana s úsmevom na tvári alebo prejavujúceho city. Oblek netopiera ho dáva do temnoty s ním samý.

Posledný superhrdina (asi ho poznáš)

Dočítal si a dopozeral celý článok, čo teraz? Spiderman dokázal, že šancu na úspech má aj šprt pri troche šťastia. Joker dokázal aj napriek svojej šialenosti milovať. Ironman sa dokázal priznať s identitou a o to najvzácnejšie – svoj oblek, sa vedel podeliť. Hulk sa naučil kontrolovať svoj hnev. Darth Vadera má obrovskú snahu a silu. Chewbacca neváha pomáhať a slúžiť. Superman aj napriek svojim schopnostiam vie byť zraniteľným. Artoo Detoo je typickým príkladom záchrancu v pravý čas. Kapitán Amerika bráni to, čo nie je jeho. Batman mlčí a koná.

Podobných superhrdinov svojej doby nájdeme v piesni Majka Spirita – Hviezdy.

Sokrates, povedz čo vlastne vieš, okolo čoho je tá vata, povedz čo vlastne chceš. Edgar Cayce, známi jak spiaci prorok, každý je malou súčasťou boh je celok. John Lennon, z tej legendárnej skupiny, bol trochu snílek, ale neni jediný. Bruce Lee, ten čo bol rýchly a silný, najväčší ninja, aký kedy točil filmy. Albert Einstein, ten šedivý génius, čo sa týka intelektu, žiarlil jak Sírius. Jules Verne a jeho nadčasové knihy, písal o našom svete, ešte keď bol iba sci-fi. Ježiš, spasiteľ a učiteľ, Kristus bola chorá doba, on bol pre ňu antivírus plus neni bez mínus.

Hviezdy, hviezdy, hviezdy, svetlo ich života na cestu nám svieti už navždy. A má ho v sebe každý, to svetlo mám ja, to svetlo máš ty. (Majk Spirit – Hviezdy)

Rád by som Ti hovoril o mnohých ľuďoch, no o tom najdôležitejšom, ktorý je za všetko zodpovedný v tvojom živote vieš všetko len a len ty. Viem, tento článok je až príliš o citovaní iných zdrojov, no nemám lepší záver ako výrok od Iyanla Vanzanta:

Treba oveľa viac odvahy na to, pustiť veci k vode, než jej treba na to, úporne sa ich držať a snažiť sa veci zlepšiť. “Pustiť k vode” neznamená ignorovať situáciu. Znamená to akceptovať to, čo je, presne také, aké to je – bez strachu, odporu alebo snahy o kontrolu.

Zdroj: wikipedia.com

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331646x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu