Založ si blog

Chceli byť kňazmi a mníškami no nestalo sa tak

Jeden známy mi raz hovoril, že ak chceš mať najčítanejší článok, tak tomu musíš dať nejaký názov, ktorý hneď zaujme, alebo kliknú ľudia naň zo zvedavosti. História pozná mnohých mladých, čo sa rozhodli ísť za Bohom, alebo sa to od nich očakávalo. V tomto článku nájdete zopár zaujímavých zistení o ktorých ste možno nevedeli.

Ponúkam Vám desať ľudí o ktorých som na internete našiel informáciu o nich a spojitosti s „povolaním“. Tento článok, už od začiatku je potrebné brať s rezervou a nechcem ním vonkoncom nikoho pobúriť.

… a stal sa hercom

(1.) TOM CRUISE

Hollywoodsky herec Tom Cruise (50) je vášnivým vyznávačom scientológie. No už v minulosti mal blízko k viere. Dokonca sa takmer stal kňazom. Plány hollywoodskej hviezdy však prekazila krádež omšového vína, ktoré chceli vypiť na párty.

Na jeho pôsobenie v strednej škole si spomína aj jeden z kňazov. V škole vraj nepatril medzi tých najmúdrejších, no vraj mal na to, aby sa dostal na vysokú školu.

Dokonca už tu navštevoval dramatický kurz, kde získal základy herectva. Naučil sa tu rečniť pred verejnosťou a nemať z toho stres. Páter Frank Jasper je však zhrozený z toho, čo z kedysi milého chlapca vyrástlo.

„V minulosti bol silne veriacim katolíkom. Chodili sme spolu na bohoslužby a radi sme počúvali príbehy, ktoré rozprávali kňazi. V tom čase sme ich život a vieru považovali za posolstvo, v ktorom sme chceli pokračovať,“ prezradil v zahraničnom rozhovore Shane Dempler, Cruisov niekdajší spolužiak zo školy St. Francis Seminary v Ohiu.

(Zdroj: Pluska.sk)

(2.) JAN VONDRÁČEK

Český herec Jan Vondráček, ktorý hrá v slovenskom filme Pokoj v duši, sa kedysi túžil stať farárom. Napokon si vybral hereckú kariéru, no farárske povolanie ho vo filmoch neminulo. V Pokoji v duši hrá rímsko-katolíckeho farára Mareka, Tónovho priateľa z detstva.

“Mal som myšlienku, že sa stanem farárom. Krstili ma totiž, keď som mal 21 rokov a myslím si, že v tej prvotnej eufórii to chytá každého, nielen mňa. Pravdaže potom ma to prešlo,” hovorí s úsmevom a s tým, že dnes je už 20 rokov ženatý a je tomu rád.

“Navyše, jeden môj priateľ farár ma prehováral, aby som sa stal hercom. Takže s farármi je istým spôsobom spätý celý môj život,” prezrádza.

Postava sa mu podľa vlastných slov hrala jednoducho. “Bol som veľmi rád, že môžem hrať taký druh farára, aký poznám z môjho okolia. To nie je farár svätec, ani farár „blbeček“, to je farár z reálneho života zbavený klišé,” zdôrazňuje.

(ZDROJ: www.pokojvdusi.sk)

(3.) MARÍNA KRÁĽOVIČOVÁ

Marína Kráľovičová je jednou z našich najdlhšie aktívne hrajúcich herečiek. Kolegovia ju považujú za skvostnú divadelnú partnerku, ktorá zahrá všetko, my ostatní ju zase obdivujeme pre jej neuveriteľnú vitalitu.

  1. Kráľovičová chcela byť mníškou, no herectvo jej učarilo viac

(ZDROJ: markiza.sk)

 

(4.) ANNA JACQUELINE HATHAWAY

Anne Jacqueline Hathaway sa narodila 12. novembra 1982 v newyorskom Brooklyne. Jej otec Gerald je právnikom a matka Kathleen herečkou, ktorá svoju dcéru inšpirovala pri výbere povolania. Rodičia ju vychovávali veľmi prísne v duchu katolíckej viery, v detstve dokonca chcela byť mníškou.

Známa vegetariánka má za sebou vzťah s talianskym podnikateľom Raffaellom Follierim, s ktorým chodila v rokoch 2004 až 2008. Vzťah sa skončil, keď polícia začala vyšetrovať jeho podozrivé finančné machinácie A organizovaný zločin.

(ZDROJ: aktualne.centrum.sk)

… a stal sa futbalistom

(5.) KAKÁ

Kaká sa s manželkou Caroline oženil v 23-ke a až do svojej svadobnej noci bol panic. „Sme veriaci, nikam sa neponáhlame. So sexom počkáme až do svadby,“ prehlásil v roku 2006.

O rok neskôr sa stal najlepším futbalistom sveta, potom s manželkou splodil dve deti. Lenže po ôsmych rokoch je ukážkové manželstvo v troskách. Futbalová hviezda, ktorá v mladosti chcela byť kňazom, vymenila svoje hodnoty za krásku v spodnom prádle.

(Zdroj: cas.sk)

(6.) LILIAN THURAN

Narodil sa 1. januára 1972 v Point de Pitre vo francúzskom zámorskom departmente Guadeloupe. Ako sám hovorí, od prvých chvíľ práve kvôli termínu narodenia patril k najpopulárnejším ľuďom na čarokrásnom ostrove v Karibiku.

K futbalu sa dostal až vo Francúzsku. Na rodnom Guadeloupe síce sem tam do lopty kopol, jeho kariéra však mala mať celkom iný vektor. Smerovala totiž ku kňazskému rúchu.

„Stále som chcel byť kňazom. Okrem toho, že som silný veriaci, v Boha verím naozaj úprimne, je kňaz na našom ostrove niečo neskutočne autoritatívne. Mnohí ľudia sa ním nechajú ovplyvňovať a dobrý kňaz tak môže posunúť mnoho záležitostí do správnej roviny.“

Takže nakoniec uprednostnil futbal. Aj ten však chápe Lilian ako poslanie.

„Som vzorom pre mnohých mladých ľudí, takže vlastne pre nich som určitou autoritou. Asi to osud predsa chcel, aj keď v inej forme. Snažím sa ju nezneužívať, ale pôsobiť kladne. Pretože – len keď budú ľudskí tí na výslní, bude ľudská aj táto spoločnosť. A o to predsa ide!“

(ZDROJ: pluska.sk)

… a stala sa redaktorkou

(7.) NATAŠA ŽEMBOVÁ

Pred kariérou redaktorky totiž strávila dva roky v kláštore, kde sa chcela stať rehoľnou sestrou. Prečo z kláštora odišla?

To bolo taktiež o dozrievaní. Uvedomila som si, že sa asi nezmestím do formy, ako má rehoľná sestra vyzerať. Som dosť živý človek, impulzívna a energická. Už teraz síce trend nie je ako pred 20 rokmi, keď som tam vstupovala. Už je to o tom, že aj rehoľné rády sa prispôsobujú vonkajšiemu svetu, čo je výborné, ale vo mne to tiež nejako tak doznievalo, že som si povedala, že chcem naďalej robiť zdravotnú sestru a pomáhať ľudom.

Exhovorkyňa kresťanských demokratov Nataša Žembová sa po škandále s pikantnými mailami s jej bývalým šéfom v KDH Jánom Figeľom stiahla do úzadia.

(ZDROJ: cas.sk)

 

… a stal sa režisérom

(8.) MARTIN SCORSESE

Filmy Martina Scorsese sú rovnako kontroverzné ako on sám. Každý jeho film sa dá označiť za majstrovské dielo. Aj s nadávkami, sexuálnymi scénami a násilím, ktoré patrí k tvorbe geniálneho režiséra. Patrí medzi najuznávanejších svetových režisérov.

Film ho fascinoval odmalička. Aj keď kedysi uvažoval o tom, že sa stane kňazom. Nastúpil dokonca do seminára, odkiaľ ho po roku vylúčili. Práve to rozhodlo, že sa začal venovať filmu. V roku 1966 doštudoval na newyorskej univerzite, o rok neskôr nakrútil film Veľké holenie, o chlapíkovi, ktorý sa toľko holil, až vykrvácal. Šokujúce námety mal rád už v mladosti. Kľúčovým filmom jeho kariéry bol film Špinavé ulice. Práve v ňom naplno prejavil svoj talent a spoznal Roberta De Nira.

(ZDROJ: zena.sme.sk)

… a stal sa diktátorom

(9.) JOSIF STALIN

Otec bol obuvník a alkoholik, a svojho syna veľmi často bil. Podľa Roberta Tuckera sa tým z neho stal neurotik. Podľa Chruščova bol Džugašviliho otec továrnik s 10 zamestnancami.

Svedectvo Džugašviliho dcéry alkoholizmus starého otca potvrdzuje. Džugašviliho matka bola striktná a zbožná kresťanka a chcela mať zo syna kňaza. V 16 rokoch tak na jej želanie Džugašvili vstúpil do pravoslávneho seminára v Tbilisi, ktoré bolo centrom gruzínskeho intelektuálneho života (v Gruzínsku nebola univerzita), kde sa zoznámil s ideológiou Karola Marxa a Fridricha Engelsa.

Roku 1899 bol zo seminára vylúčený, podľa svojho tvrdenia za propagáciu marxizmu, pravdepodobnejšie ale za nedostavenie sa k záverečným skúškam. Podľa správy ochranky z roku 1903 bol menševik.

(ZDROJ: wikipedia.com)

… a stal sa pornohercom

(10.) ROCCO SIFFREDI

Ani nie tak on ako jeho mama z neho chcela mať kňaza, ale on cítil, že má v sebe diabla. Nakrúca filmy, na ktoré sa pozerajú milióny, hoci odmenou mu je len opovrhnutie. Vo svojom odbore vydržal najdlhšie, ale on by si želal pravý opak. (ZDROJ: sme.kultura.sk)

ALBAN TEURLAI: „Keď sme ho stretli, tak sme narazili na niečo, čo sme nečakali. Spoznali sme rozorvaného muža, ktorým zmietajú démoni.“

(ZDROJ: cas.sk)

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330313x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu