Založ si blog

Raz a navždy superhrdinom

Ich filmové kostýmy neomylne poznáme z obrazovky a filmového plátna. Majú svoje zaužívané farby, vzor a štýl. Čo by však s nimi urobil časový skok? Článok som nazval schválne – Raz a navždy hrdinom.

Schválne, čo nám títo superhrdinovia chcú povedať dnes? Vybral som tu prevažne postavy mužského rodu, bez ohľadu na to, či boli pozitívne či negatívne v príbehu. Možno raz sa mi podarí spracovať aj ženské hrdinky. Dosť bolo slov, pozrime sa na odkaz desiatich superhrdinov svojej doby pre tú našu.

Spiderman

Spiderman, vlastným menom Peter Parker, je komiksový superhrdina. Prvýkrát sa objavil v komikse Amazing Fantasy v roku 1962. Od svojho uvedenia je jedným z komerčne najúspešnejších titulov vydavateľstva Marvel. Postavu vytvorili autor Stan Lee a výtvarník Steve Ditko.

Spidermanov strýko bol pre synovca vzorom a mal silný morálny kódex, ktorý ovplyvnil jeho neskorší život. Peter bol v čase získania superschopností neobľúbeným, nadpriemerne inteligentým stredoškolákom, ktorý sa namiesto bežnej zábavy venoval viac štúdiu.

Joker

Joker (z angl. žolík, vtipkár) je fiktívna postava z komiksov od DC Comics. Bol vytvorený Jerrym Robinsonom, Bobom Kaneom a Billom Fingerom ako úhlavný nepriateľ Batmana. Debutoval na jar 1940 v komikse Batman #1.

Joker je vo filme Jednotka samobrahov predstavený ako milovník bývalej psychologičky, teraz rovnako zvrátenej Harley Quin. Spoločné scény nám ukazujú ich šialenú lásku a spočiatku by sme mohli povedať, že ide o Krásku a Zviera, no neskôr sami zisťujeme, že v tomto vzťahu ide len o Zviera a Zviera.

Ironman

Iron Man, vlastným menom Anthony Edward „Tony“ Stark je multimiliardár, ktorý zarobil veľké peniaze v zbrojnom priemysle. Už jeho otec bol veľký vynálezca a zakladateľ Stark Industries. Tony zdedil podnik po smrti svojich rodičov, ktorí zahynuli pri dopravnej nehode.

Ironman neskôr sa verejne priznáva k svojmu superobleku. Tony Stark je zrazu zraniteľným.

Hulk

Hulk, vlastným menom Bruce Banner je špičkový vedec a vynálezca. Pracoval na vojenskom projekte s gamma lúčmi. Žil nudný život osamote a tento život mu aj vyhovoval.

Hulk musí kontrolovať svoj hnev. Akákoľvek nezvládnutá situácia by z neho spravila monštrum.

Darth Vader

Darth Vader (Anakin Skywalker) je fiktívna postava, pôvodne rytier Jedi, neskôr temný Sithský lord, vo svete Star Wars. V 7. pokračovaní filmov Star Wars: Sila sa prebúdza sa objavuje iba jeho rozbitá helma ktorú vlastní Kylo Ren, vycvičený Luke Skywalkerom ako Jedi a usiluje sa byť tak silný ako jeho dedko Darth Vader.

Darth Vadera má obrovskú snahu a silu. Čo však nemá? Pokoru. Jeho sila je temno a nie dobro. Jeho najväčším darom je, že vie manipulovať a klamať.

Chewbacca

Chewbacca je postava z vesmírnej ságy Star Wars, ktorú hrá obrovský 2,2m vysoký herec Peter Mayhew. Ako chlpatý obor z rasy Wookiee vystupuje vo viacerých epizódach. Na konci epizódy III pomôže Yodovi na svojej domovskej planéte Kashyyyk.

Chewba by sme asi veľa toho nerozumeli, no je nám príkladom pomoci a vernosti, aká sa dnes nevidí.

Superman

Superman je fiktívny superhrdina z komiksov publikovaných spoločnosťou DC Comics. Je to úplne prvý komiksový superhrdina, jeho debutom v Action Comics #1 v júni roku 1938 začal vytvárať superhrdinský žáner. Odvtedy je jedným z najobľúbenejších a najpopulárnejších superhrdinov a je považovaný za americkú popkultúrnu ikonu.

Supermana od malička je sirotou, ujíma sa ho rodina na našej planéte. Napriek svojej sile má slabosť – zelený kryptón.

R2-D2, Artoo Detoo

2-D2 (foneticky Artoo-Detoo) je astro-mechanický robot v diele Star Wars od Georga Lucasa. Hlavných hrdinov Lucasovho diela zachráni v desiatkach situácií a vystupuje vo všetkých sfilmovaných epizódach.

Artoo Detoo je typickým príkladom záchrancu v pravý čas.

Kapitán Amerika

Captain America, vlastným menom Steve Rogers, sa narodil v Amerike pred 2. svetovou vojnou. Od malička túžil brániť svoju vlasť a preto ako teenager narukoval do armády USA, aby mohol bojovať proti fašistom.

Kapitán Amerika bráni to, čo nie je jeho. Doba, v ktorej žil je dávno preč, on sa ale nijak neopúšťa.

Batman

Batman je komiksová postava, vytvorená Bobom Kaneom a Billom Fingerom. Debutoval v Detective Comics #27 v máji 1939. Spolu so Supermanom je ikonickou postavou DC Comics a jedným z najslávnejších superhrdinov.

Batman mlčí a koná. Žiadna zo snímok nepredstavuje Batmana s úsmevom na tvári alebo prejavujúceho city. Oblek netopiera ho dáva do temnoty s ním samý.

Posledný superhrdina (asi ho poznáš)

Dočítal si a dopozeral celý článok, čo teraz? Spiderman dokázal, že šancu na úspech má aj šprt pri troche šťastia. Joker dokázal aj napriek svojej šialenosti milovať. Ironman sa dokázal priznať s identitou a o to najvzácnejšie – svoj oblek, sa vedel podeliť. Hulk sa naučil kontrolovať svoj hnev. Darth Vadera má obrovskú snahu a silu. Chewbacca neváha pomáhať a slúžiť. Superman aj napriek svojim schopnostiam vie byť zraniteľným. Artoo Detoo je typickým príkladom záchrancu v pravý čas. Kapitán Amerika bráni to, čo nie je jeho. Batman mlčí a koná.

Podobných superhrdinov svojej doby nájdeme v piesni Majka Spirita – Hviezdy.

Sokrates, povedz čo vlastne vieš, okolo čoho je tá vata, povedz čo vlastne chceš. Edgar Cayce, známi jak spiaci prorok, každý je malou súčasťou boh je celok. John Lennon, z tej legendárnej skupiny, bol trochu snílek, ale neni jediný. Bruce Lee, ten čo bol rýchly a silný, najväčší ninja, aký kedy točil filmy. Albert Einstein, ten šedivý génius, čo sa týka intelektu, žiarlil jak Sírius. Jules Verne a jeho nadčasové knihy, písal o našom svete, ešte keď bol iba sci-fi. Ježiš, spasiteľ a učiteľ, Kristus bola chorá doba, on bol pre ňu antivírus plus neni bez mínus.

Hviezdy, hviezdy, hviezdy, svetlo ich života na cestu nám svieti už navždy. A má ho v sebe každý, to svetlo mám ja, to svetlo máš ty. (Majk Spirit – Hviezdy)

Rád by som Ti hovoril o mnohých ľuďoch, no o tom najdôležitejšom, ktorý je za všetko zodpovedný v tvojom živote vieš všetko len a len ty. Viem, tento článok je až príliš o citovaní iných zdrojov, no nemám lepší záver ako výrok od Iyanla Vanzanta:

Treba oveľa viac odvahy na to, pustiť veci k vode, než jej treba na to, úporne sa ich držať a snažiť sa veci zlepšiť. “Pustiť k vode” neznamená ignorovať situáciu. Znamená to akceptovať to, čo je, presne také, aké to je – bez strachu, odporu alebo snahy o kontrolu.

Zdroj: wikipedia.com

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 09:06

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 318050x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu