Založ si blog

Päť krokov ako vytvoriť web farnosti alebo spoločenstva

Pamätám si, ako by to bolo včera, keď som programoval prvú webstránku, neskôr ma oslovovali aj farnosti, či im nepomôžem s ich webmi. Táto pomoc bola v drvivej väčšine zadarmo ale nemôžem povedať, že by ma to nič nenaučilo. Pokúsim sa v tomto článku ponúknuť to, čo sa mi zdalo za tie roky najefektívnejšie pri tomto druhu dovolím si povedať farskej pastorácie.

1. krok: Vyberte si správny redakčný systém

Začínal som jednoduchým programovaním webu, zväčša statických stránok, no farnosť potrebuje dynamický obsah. Najviac sa mi pre farské weby osvedčil wordpress. Tento systém ponúka ľahkú inštaláciu, ktorú zvládne aj trošku zbehlejší človek v počítačoch.

Návod na inštaláciu nájdete napríklad na tomto odkaze. Pre vytvorenie vašej vlastnej stránky si potrebujete najskôr zaregistrovať doménu a vybrať poskytovateľa webhostingu. Viaceré hostingové spoločnosti ponúkajú možnosť automatickej inštalácie WordPress v administrácii webhostingu. Pri takejto inštalácii stačí zadať URL adresu, kam chcete WordPress nainštalovať, váš email a heslo používateľa. O všetko ostatné sa postará automatický skript. Nemusíte teda vytvárať databázu alebo nahrávať WordPress cez FTP. Ak váš poskytovateľ hostingu poskytuje aj automatickú inštaláciu WordPress, nemusíte ďalej čítať návod a tento systém máte aktívny do jednej minúty. Veľa návodov nájdete aj na internete a samozrejme je to legálne a zdarma. K dispozícií má tento systém aj tisíce šablón, ktoré si môžete aj sami dotvárať.

Musím tu spomenúť aj hosting Fara.sk, ktorý je projektom Christ-Net.Sk, v rámci ktorého si môžu jednotlivé katolícke farnosti vytvoriť a prevádzkovať svoje vlastné internetové prezentácie. Podmienky, za ktorých sú webhostingové služby ponúkané, sú uvedené na stránke Podmienky zriadenia a prevádzkovania webpriestoru. Spoluprácu s týmto serverom si môžem len a len pochvaľovať.

Dnes sú dostupné aj iné redakčné systémy, ktoré sa hodia pre farský web ako napríklad Joomla alebo Drupal.

2. krok: Zvoľme správne nastavenia

Každý by chcel mať odkaz na svoju webovú stránku umiestnený na prvých miestach vo výsledkoch vyhľadávania. Optimalizácia obsahu stránok pre vyhľadávače sa volá SEO (Search Engine Optimization).

Najčastejšie používaným vyhľadávačom je Google. Podľa prieskumu ho využíva približne 67% ľudí. Pre farský web si musíme už zo začiatku určiť pravidlá, čo vlastne chceme všetko na web dávať, musíme sa držať týchto 7 rád pre optimalizáciu:

  • Píšte jedinečné a presné nadpisy, nebojte sa byť kreatívni.
  • Venujte pozornosť meta popisom, používajte vhodné kľúčové slová. (Pomocou odkazov spájajúcich články s blogmi tak vylepšujú hodnotenie ich stránok. Pri písaní nesmiete zabudnúť na etiku citovania odkazov, no článok by nemal byť zhluk kľúčových slov a odkazov na iné zdroje. Píšte zaujímavo a hlavne kvalitne!)
  • Používajte správne značky nadpisov.
  • Optimalizujte popisy a popisky obrázkov. V alternatívnom texte obrázka opíšte to, čo sa na ňom nachádza.
  • Zaujmite sloganom popisujúcim vašu stránku. (Zväčša patrocínium chrámu)
  • Píšte unikátny a zaujímavý obsah! (Neostaňme len pri farských oznamoch, spravme rozhovor, píšme úvodníky alebo dajme priestor laikom či katechétom publikovať)
  • Nastavte trvalé odkazy (Nech aj naše URL linky na stránku majú v sebe výpovednú hodnotu)

Ak sme si nainštalovali wordpress, tak za nás to všetko spraví plugin WordPress SEO by Yoast.

3. krok: Výber správneho obsahu

Ako som už spomínal, web ponúka mnoho možností, musíme sa rozhodnúť čo všetko na tomto webe chceme mať. Potrebujeme statické stránky, kde bude história, informácie o chráme či patrocíniu alebo kontakt. Dynamický obsah budú tvoriť farské oznamy, prípadne katechézy alebo rôzne iné články. Nechajme sa inšpirovať už fungujúcimi webmi farností ale nebojme sa ani ponúknuť niečo nové, fantázií sa medze nekladú.

4. Ostaňte aktuálnymi

Prvá stránka musí hneď zaujať a byť čo najaktuálnejšia. Dôležité je zvoliť správnu tému, v cirkevnom prostredí je lepšie zvoliť nejakú viac konzervatívnu tému, ale ak ideme do stránky spoločenstva, tak si môžeme dovoliť aj trošku experimentovať.

Dennodenne aktuálny obsah urobí z nášho webu niečo výnimočné a miesto, kde sa budú ľudia radi vracať, samozrejme, tu je dôležité byť dôslednými v publikovaní. Nemusíme byť my, čo tento obsah tam budeme dávať, ale skúsme napríklad využiť už zabehnuté systémy ako liturgické kalendáre alebo RSS kanály náboženských časopisov.

Posledné čo chcem vyzdvihnúť a nadviazať v ďalšom kroku, je aby sme na hlavnej stránke mali aj odkaz na sociálne siete a taktiež ak to stránka ponúka vo svojom systéme, tak aj na RSS kanál.

5. krok: Využitie sociálnych sieti

Skúsme si len spraviť anketu, koľko strávi veriaci človek na internete a v dnešnej dobe hlavne na sociálnych sieťach. Nemusíme byť všade, ale je dobré, aby sme fungovali aspoň na Facebooku, Twitteri a Google+, samozrejme, ak používame wordpress, vieme si nastaviť automatické publikovanie článkov na sociálnych sieťach. Farnosť má administratívne na starosti kňaz, tam nastáva často problém čo sa týka sociálnych sietí, je potrebné všetky tieto siete naviazať na jeden e-mail a nie na jedného človeka, preto musíme postupovať nasledovne:

Google

Vytvoríme si gmail, automaticky sa nám dal aj youtube, na ktorý môžeme publikovať svoje videá a automaticky sa nám dal aj google plus, kde môžeme ukladať svoje fotografie z farských akcií a tak šetriť svoj webpriestor. Samozrejme všetko pomenujeme oficiálnym názvom farnosti.

Twitter

Twitter nie je tak používaný na Slovensku ako facebook, no tiež má nezastupiteľné miesto v online pastorácií. Samozrejme, viažeme ho už na mail získaný cez google.

Facebook

Jedna z veľkých chýb, ktoré robia farnosti je, že svoje príspevky zverejňujú na osobný profil, nie na stránku. Nevytvárajme ani skupinu, ale stránku! Stránka má v sebe aj ďalšiu výhodu, dokážeme na ňu vytvárať aplikácie, vieme si pozrieť aktivitu v príspevkoch a samozrejme vieme ju prepojiť s webom.

Rada nad zlato je to, aby sme denne nepublikovali viac ako 3 príspevky, aby to nebolo príliš otravné pre našich fanúšikov.

 

Toto je moje zhrnutie, dovolím si povedať až letecké, všetkých vecí, ktoré som robil pri tvorbe farských webov. Viem, že sa tomuto venujú aj iný a som si istý, že v komentároch tento môj článok opravíte alebo doplníte. Existuje mnoho spôsobov, no mne sa tieto najviac osvedčili, aj keď sú ponúkané rôzne freehostingy alebo blogové systémy som vždy pri tvorbe webu postupoval týmito krokmi.

 

Zdroje informácií:

Návod na inštaláciu WordPress

Optimalizácia WordPress pre SEO

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

súdne pojednávanie, Mikuláš Černák

Boss bossov pred súdom, aj keď o to nežiadal. Dostane sa Mikuláš Černák na slobodu? Dôkazy stále pribúdajú

25.04.2024 08:00, aktualizované: 08:19

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

vojna na Ukrajine, Charkov

Poľsko chce poslať Ukrajincov domov bojovať. Podľa ministra sú Poliaci pobúrení, keď vidia mladých z Ukrajiny vysedávať v ich kaviarňach

25.04.2024 06:24

Poľsko je pripravené pomôcť Ukrajine pri návrate mužov vo vojenskom veku, uviedol poľský minister obrany.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Kontrolóri o stave zdravotníctva: Štát na jeho riadenie rezignoval, dôsledky pre pacientov sú alarmujúce

25.04.2024 06:05

Nemáme prehľad o financiách, nemodernizujeme a najakútnejším problémom je chýbajúci lekársky a ošetrovateľský personál.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330175x
Priemerná čítanosť článkov: 1376x

Autor blogu