Založ si blog

Sedem krokov k vykurovaniu geotermálnym vrtom v Kežmarku

Kežmarok zaujal v posledných rokoch projektom geotermálneho vrtu. Od prvého povolenia po súčasný stav ubehli už tri roky. O tom, v akom stave sa momentálne nachádza, sme sa zhovárali s Rastislavom Gaľom zo spoločnosti Geovrt Kežmarok, ktorá prevádzkuje geotermálny vrt v našom meste.

Grafické znázornenie projektu geotermálneho vrtu v Kežmarku.

Grafické znázornenie projektu geotermálneho vrtu v Kežmarku.

Povoľovací proces takéhoto projektu na Slovensku je veľmi zložitý. „Začína sa otvorením geologickej úlohy, ktorú musíte spracovať a zdokladovať. Následne získate od príslušných štátnych orgánov povolenie na prieskumné územie a potom sa samotný vrt posudzuje v procesoch EIA, pričom sa dbá na jeho vplyv na životné prostredie. Tento krok si vyžaduje veľké odborné kapacity. Tie máme momentálne dosť zdecimované,“ zhrnul prvé tri kroky projektu Rastislav Gaľa.

Po schválení projektu sa pristupuje k realizácii vrtných prác. „V Kežmarku nám tieto práce trvali rok. V tomto roku pred nami stojí štátna hydrodynamická skúška, pri ktorej sa budú skúmať parametre vrtu. Po vyhodnotení parametrov hydrodynamickej skúšky štát dá investorovi povolenie na prevádzku geotermálneho vrtu,“ približuje Gaľa.

Potom mesto spoločne s nami ako investorom podpíše obchodný vzťah založený na zmluve o dodávke vody z geotermálneho vrtu. „Dodávateľ vytvorí pripojenie na geovrt pre kotolňu, následne sa mestská firma napojí na túto prípojku a bude odoberať teplo z geotermálnej vody. Mesto tak v tomto vzťahu bude majiteľom technológií a investor dodávateľom geotermálnej prípojky po múr kotolne. Kotolňa teplo použije na ohrev vody a následne ochladenú geotermálnu vodu vráti dodávateľovi,“ ozrejmil primátor mesta Ján Ferenčák. Vodu tak mesto nespotrebuje a bude odvedená do vodného toku Ľubica.

„Projekty, ktoré spĺňajú kritériá, by mali mať možnosť zrýchleného konania, a to potrebuje podporu na všetkých úrovniach v našom štáte. Ak by sme si to na Slovensku však dali ako prioritu, najmä v súčasnej dobe, keď vnímame energetiku z pohľadu ohrozenia štátu a energetickej bezpečnosti, geotermálna energia by nám ju do značnej miery mohla garantovať,“ dodáva primátor mesta Ján Ferenčák, ktorý pôsobí aj ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky.

Text a grafika: Ondrej Miškovič

Gotický portál na bazilike chcú zrekonštruovať ešte do konca roka

05.08.2024

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok sa zapojila do projektu s Nadáciou VÚB, vďaka ktorému zvíťazila s počtom 6 665 hlasov a dostala grant vo výške 50-tisíc eur na obnovu gotického portálu. Neskorogotická Bazilika svätého Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho objektu z 13. storočia, ktorý bol v roku 1433 poškodený pri dobýjaní mesta husitmi, požiarom [...]

Festival Európske ľudové remeslo spojil regióny, remeselníkov a všetky generácie návštevníkov. Nazrite do jeho atmosféry v dokumentárnom televíznom filme

31.07.2024

Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo zavŕšil už svoj 32. ročník. Venovaný bol remenárstvu, umeleckému spracovaniu kože. Po druhýkrát sa festival zameral aj na prezentáciu regiónov, kedy zo Slovenska sme spoznali Liptov a z Česka liberecký kraj. Rozšírenie areálu s novou bránou Začiatok festivalu patril tradičnému dobíjaniu hradieb. Novinkou [...]

V prírode sa správajte ako na návšteve u dobrých priateľov

30.07.2024

Letné prázdniny sú v plnom prúde a je úplne prirodzené, že v lesoch sa pohybuje viac ľudí, detí a mládeže. Vždy je však dobré, aby sa návštevníci prírody správali v lese tak, akoby boli na návšteve u veľmi dobrého priateľa. Je potrebné si uvedomiť, že les je domovom mnohých živočíchov a my ľudia sme v lese len na návšteve a mali by sme sa podľa [...]

Erdogan

Erdogan vyzval na vytvorenie moslimskej aliancie proti Izraelu

07.09.2024 22:35

Turecký prezident vyhlásením reagoval na smrť aktivistky s tureckým a americkým občianstvom, ktorú zabila izraelská armáda počas protestu.

letisko, vide, schwechat

Muž chcel prepašovať cez rakúske letisko kokaín v opierke invalidného vozíka. Odhalili ho policajné psy

07.09.2024 21:50

Muž vzbudil u polície podozrenie. Tá následne odhalila 14 kilogramov kokaínu v hodnote približne 1,5 milióna eur.

Michel Barnier

Vo Francúzsku vyšli do ulíc tisícky demonštrantov. Nesúhlasia s vymenovaním Barniera za premiéra

07.09.2024 20:26

Na protesty proti Macronovi ešte pred Barnierovým vymenovaním vyzvala ľavica, ktorá síce vyhrala voľby, ale nedostala šancu zostaviť vládu.

nehoda, kúty, hasiči

Mladík šoféroval bez vodičáku, s autom skončil v rieke. So spolujazdcami utrpeli vážne zranenia

07.09.2024 19:29

Po náraze sa auto prevrátilo na strechu. Najmladší účastník nehody mal iba 11 rokov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 259
Celková čítanosť: 363619x
Priemerná čítanosť článkov: 1404x

Autor blogu