Založ si blog

Nezabúdajte na imunitu

Jar je spojená s alergiami, ktorými trpí až polovica populácie Slovenska. Ako na zlepšenie imunity a o aktuálnej epidemiologickej situácii sme sa zhovárali s Petrom Markom, všeobecným lekárom pre dospelých a prezidentom Spolku lekárov Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku.

 

Návod na zlepšenie imunity

K zvýšeniu imunity neprispievajú rôzne multivitamínové doplnky, keďže podľa najnovších poznatkov môžu paradoxne skracovať strednú dĺžku života. „Cielene pre naše klimatické pásmo imunitu posilňujú u dospelých jedincov nasledovné vitamíny a minerály: vitamín D3 2 000 medzinárodných jednotiek/denne, vitamín C 500 mg s pozvoľným uvoľňovaním/denne, zinok 15 – 25 mg tableta denne. Najvhodnejšie je užívať ráno po jedle s obsahom zdravých tukov,“ radí doktor Marko. Súčasne odporúča postupné otužovanie, ranné sprchovanie studenou vodou a pohyb na čerstvom vzduchu denne, bez ohľadu na počasie. Dĺžka spánku dospelých musí byť podľa neho minimálne sedem hodín, pretože to bezprostredne vplýva na náš imunitný systém.

Zásadnou chybou v súčasnom životnom štýle je podľa doktora Petra Marka nedostatok pohybu na čerstvom vzduchu, dlhé sedenie za monitorom počítača alebo pred televíznou obrazovkou. Modré svetlo vyžarované monitormi a obrazovkami má niekoľkonásobné ničivé účinky na naše psychické aj telesné zdravie. Fajčenie od študentského veku aj v ženskej časti populácie sa spolupodieľa na rastúcom percente žien, ktoré majú problém fyziologicky otehotnieť a donosiť a porodiť zdravé dieťa. Pohyb v prírode je podľa lekára prirodzenou cestou k zlepšovaniu našej kondície pre všetkých.

Pozor si musíme dať aj na prechádzkach po prírode. „V ostatných rokoch zaznamenávame zvýšený výskyt vírusovej kliešťovej encefalitídy, ktorej sa dá predchádzať preventívnym očkovaním práve v tomto období,“ podotýka doktor Marko.

 

Koronavírus dnes

Výskyt koronavírusu kulminoval v závere decembra 2023 a začiatkom tohto kalendárneho roku. „Ide o mutáciu koronavírusu omikron, ktorý sa vyznačuje veľmi vysokou infekčnosťou a prenosom nielen kvapôčkovou infekciou, ale i prostredníctvom rúk, preto zostáva naďalej dôležité časté umývanie a dezinfekcia,“ približuje doktor.

Očkovanie vakcínami v rokoch 2021 až 2022 ani prekonanie ochorenia Covid-19 nevytvárajú pri omikron mutácii dostatočnú imunitu a pacienti sa môžu nakaziť opakovane. Súčasný priebeh ochorenia je charakteristický vysokými horúčkami s dlhšou pozitivitou antigénových testov sedem až desať dní. „Liečba je zväčša symptomatická, u vysokorizikových pacientov môže všeobecný lekár predpísať špecifické antivirotiká. Vakcinácia modernými očkovacími látkami zohrala zásadnú úlohu v zvládnutí svetovej pandémie Covid-19 a vzhľadom na rýchlo prebiehajúce mutácie vírusu považujem za kľúčové posilňovanie nešpecifickej imunity populácie,“ informuje doktor Marko.

Ondrej Miškovič

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Bíreša na poste šéfa veterinárnej a potravinovej správy nahradil Martin Chudý

02.05.2024 18:47

Po návrate z Bruselu bol od roku 2017 nepretržite vedúcim odboru zdravia a ochrany zvierat.

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície „kto sa nám postaví, pôjde dole“

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 332948x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu