Založ si blog

Starostlivosť o Jedlý ostrov máte vo svojich rukách aj vy

V minulom roku na sídlisku Juh pribudol Jedlý ostrov, sad, v ktorom Kežmarčania nájdu vzácne odrody stromov a krov.

Jedlý ostrov mesto vybudovalo na Weilburskej ulici v časti sídliska Juh neďaleko cyklochodníka, detských ihrísk, ale aj mestských bytov. Doteraz sa o jedlé ostrovy starali Verejnoprospešné služby mesta Kežmarok, možnosť spoločne sa starať o ovocný sad teraz dostávajú aj občania. „V budúcnosti mesto plánuje organizovať komunitné dni, v rámci ktorých sa budú môcť občania zapojiť do starostlivosti o jedlé ostrovy v spolupráci so Základnou školou Grundschule,“ priblížil František Fecko z oddelenia rozvoja mesta a výstavby. V parku je vysadených 46 drevín, z toho štyri veľké stromy, päť stredne veľkých stromov a 37 kríkov. V parku nájdeme jablone, hrušky, moruše, slivky, višne či jarabinohrušky a menej známe odrody ako mišpuľu, dulu, drieň, hloh, liesku a aróniu.

Jedným z hlavných kritérií pri výbere danej lokality pre jedlý ostrov bola dostupnosť vodného toku a vodozádržných opatrení. „Samotné polievanie v suchom období bude zabezpečovať príspevková organizácia mesta Kežmarok – Verejnoprospešné služby, aby sa zabezpečila dostatočná vlaha. Tým, že sú stromy vysadené v blízkosti potoka, nevyžadujú si obzvlášť časté polievanie, okrem obdobia sucha s poklesom vodnej hladiny v potoku,“ povedal Fecko. Myslelo sa aj na bezpečnosť a ochranu úrody, preto je lokalita sadu pod stálym dohľadom Mestskej polície Kežmarok.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353912x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu