Kráľovské džadky zo Spiša študenti zapísali do knihy pre celý svet

Mesto Kežmarok v spolupráci so Strednou Odbornou školou Garbiarska 1 v Kežmarku sa zapojilo do projektu PES Group Cookbook.

Medzinárodná propagácia školy je to, čo bolo cieľom zapojenia sa do projektu. Úsek komunikácie a propagácie Mestského úradu Kežmarok mal za úlohu pripraviť podklady a vyhotoviť fotografie. A ťažšia úloha – pripraviť jedlo tak, aby bolo chutným v každom kúte sveta – bola už na žiakoch. Použitý recept na toto tradičné a chutné jedlo bude publikovaný v knihe PES Group Cookbook Project, kde budú tradičné recepty z rôznych historických miest. „Pripraviť Kráľovské džadky zo Spiša bolo pre našich žiakov výzvou, zážitkom i dobrodružstvom. A navyše chutili skvele! Pri ich príprave sa tak snúbila moderná kuchyňa s prvkami tradícií, ktoré si v našom regióne stále udržiavame,“ povedal Jozef Kopkáš, majster odbornej výchovy.

Jedlo chudobných, ktoré chutí kráľovsky

Sú jedlá, pri ktorých nepočítate kalórie. Sú jedlá, pri ktorých sa pomocou lyžice a plného taniera spojíte s generáciami predkov, ktorí žili na matičke Zemi pred nami a jedli zemiaky varené na tisíc spôsobov. Z jedného hrnca, unavení a hladní. Takým jedlom sú napríklad džadky, ktoré časť Slovenska nazýva aj fučka. Kedysi išlo o jedlo chudobných, no s troškou kreativity môžete džadky uvariť tak, že z nich bude lahodná pochúťka.

Recept na džadky spozná celý svet

Na prípravu potrebujeme: jeden až dva kilogramy zemiakov, soľ podľa chuti, sto gramov polohrubej výberovej múky, domácu údenú slaninu, jednu červenú cibuľu, sto gramov masla a mlieko. Načistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Čakáme, kým sa trošku rozvaria. Potom ich zlejeme tak, aby sme na dne ponechali trochu vody a rozmixujeme ich na kašu. Do rozmixovanej kaše postupne pridávame hladkú múku tak, aby vznikla hustejšia hmota, ktorá sa odlepuje odo dna. Chvíľu povaríme pri stálom miešaní, následne necháme chvíľku postáť. Nakrájanú cibuľku spolu so slaninkou usmažíme dozlatista. Roztopíme maslo, aby sa nám hmota nelepila na ruky a tvarujeme guličky. Hotový pokrm ozdobíme slaninkou a cibuľkou. Podávame s pohárom mlieka.

Ondrej Miškovič

Moja

03.12.2025

1. Mám v hlave tvoj hlas, stále znova mi zneje keď zavriem oči, cítim, ako srdce vidieť nevie. Si ako leto, keď hrejú aj tmavé rána, keď som nablízku, ty nie si sama. Neviem to skryť, ten pocit ma stále ženie, asi v tom lietam, našiel som sa v tejto žene. R: Ty dávaš mi drive, ty dávaš mi vibe, povedz, či zostaneš, aj keď prší a je tma. Ty dávaš mi drive, ty dávaš mi [...]

Brány

02.12.2025

1. Ďakujem za roky, čo formovali srdce moje, za tiché rána, keď v tichu zvádzal som svoje boje, za bratov, čo stáli pri mne aj v skúške, za nádej, čo rástla aj na konci púšte. No cesta ma volala za brány, aby som našiel pokoj, čo mi bol darovaný. R: Tvoj hlas ma viedol, Pane môj, tam, kde mám ísť, aj keď svet ma súdil, Ty niesol si môj kríž Ty vieš, kde som stál a [...]

Prúd

01.12.2025

1. Každý krok ma vedie bližšie k tebe cítim v hrudi tiché vábenie ráno vstávam s novým jasným dychom v hlave svoje svety liečim krikom svetlo rastie v mojom vlastnom prúde stále kráčam a na Teba nezabudnem R: Letím vpred a sila rastie vo mne viem, že páliš moje všetky ohne otváram sa novým jasným snom tam kde vládne tma budem dňom 2. Každé ráno vyberám si vlastné [...]

Brown University Shooting, streľba, USA

Po streľbe na Brownovej univerzite v USA zostali mŕtvi aj ťažko ranení

14.12.2025 02:18

Streľba v budove technickej fakulty Brownovej univerzity si v sobotu vyžiadala najmenej dvoch mŕtvych a osem ťažko zranených.

sudán

Pri dronovom útoku zomrelo šesť vojakov mierovej misie OSN

13.12.2025 22:00

Všetky obete boli bangladéšskej národnosti.

gaza, izrael

Izraelská armáda zabila v Gaze kľúčového veliteľa Hamasu

13.12.2025 20:39

Pri údere zahynulo päť ľudí a ďalších 25 utrpelo zranenia.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 326
Celková čítanosť: 500680x
Priemerná čítanosť článkov: 1536x

Autor blogu