Založ si blog

Chlapcovi pomáhajú delfíny

Patrikov príbeh sa začal písať v milujúcej rodine 13. decembra 2013. Ako chlapec rástol prišli zdravotné problémy a terapia, pri ktorej pomáha kontakt s delfínmi.

Keď mal malý Kežmarčan Patrik Marhefka dva aj pol roka, bol mu diagnostikovaný autizmus a jeho prvých slov sa tak rodičia ešte nedočkali. „Avšak lásku sa naučil dávať a komunikovať gestami, objatiami či jednoduchým úsmevom,“ povedal o Patrikovi jeho otec.

Delfinoterapia

Delfinoterapia sa využíva u deti s detskou mozgovou poruchou, Downovym syndrómom, autizmom, ADHD, poruchami učenia, pozornosti, mentálne a telesné postihnutia, vývinové poruchy, poruchy reči, zajakávanie, slinotok, spasmy, anorexia, rakovina, migrény, obsedantno-kompluzivne poruchy, rôznych psychických traumách a zážitkoch, silných agresiách u detí, psychicky a sexuálne zneužívané deti. Rovnako aj pri psychosomatických ochorení, zmyslových postihnutiach, hydrocefaluse alebo pri Alzheimeri.

„Deti vo všeobecnosti nemajú problém s delfínom alebo s vodou. Dá sa aj dopredu na terapiu pripraviť pomocou pobytu v bazéne a s veľkým nafukovacím delfínom. Alebo pobytom vo vode sprevádzaný neoprenom na sebe. Deti vo všeobecnosti majú radi vodu a zvierata. Niektoré deti vôbec nevnímaju delfína ako obrovského cicavca. Väčšinou sa deti na delfína tešia a už sa hrnú do vody. Prvá terapia je väčšinou sprevádzaná krikom alebo plačom. Dieťa samotne rieši odlúčenie od mamy, je na platforme so mnou trénerom a s delfínom. Je to nove prostredie a nepohodlie môže robiť studenšia voda, čí neopren,“ povedala Zuzana Matheová o nie veľmi známej no zato účinnej liečbe.

Podpora Patrikovej liečby

“Je to náš veselý organizátor,” povedal Patrikov otec, ktorý spravuje občianske združenie cez ktoré sa rozhodol svojmu synovi napomôcť v liečbe. Spoločne s priateľmi vytvoril aj webstránku www.ozgol.sk, na ktorej nájdete všetko o Patrikovi a terapii, ktorá mu pomáha.

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 318094x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu