Založ si blog

Chlapcovi pomáhajú delfíny

Patrikov príbeh sa začal písať v milujúcej rodine 13. decembra 2013. Ako chlapec rástol prišli zdravotné problémy a terapia, pri ktorej pomáha kontakt s delfínmi.

Keď mal malý Kežmarčan Patrik Marhefka dva aj pol roka, bol mu diagnostikovaný autizmus a jeho prvých slov sa tak rodičia ešte nedočkali. „Avšak lásku sa naučil dávať a komunikovať gestami, objatiami či jednoduchým úsmevom,“ povedal o Patrikovi jeho otec.

Delfinoterapia

Delfinoterapia sa využíva u deti s detskou mozgovou poruchou, Downovym syndrómom, autizmom, ADHD, poruchami učenia, pozornosti, mentálne a telesné postihnutia, vývinové poruchy, poruchy reči, zajakávanie, slinotok, spasmy, anorexia, rakovina, migrény, obsedantno-kompluzivne poruchy, rôznych psychických traumách a zážitkoch, silných agresiách u detí, psychicky a sexuálne zneužívané deti. Rovnako aj pri psychosomatických ochorení, zmyslových postihnutiach, hydrocefaluse alebo pri Alzheimeri.

„Deti vo všeobecnosti nemajú problém s delfínom alebo s vodou. Dá sa aj dopredu na terapiu pripraviť pomocou pobytu v bazéne a s veľkým nafukovacím delfínom. Alebo pobytom vo vode sprevádzaný neoprenom na sebe. Deti vo všeobecnosti majú radi vodu a zvierata. Niektoré deti vôbec nevnímaju delfína ako obrovského cicavca. Väčšinou sa deti na delfína tešia a už sa hrnú do vody. Prvá terapia je väčšinou sprevádzaná krikom alebo plačom. Dieťa samotne rieši odlúčenie od mamy, je na platforme so mnou trénerom a s delfínom. Je to nove prostredie a nepohodlie môže robiť studenšia voda, čí neopren,“ povedala Zuzana Matheová o nie veľmi známej no zato účinnej liečbe.

Podpora Patrikovej liečby

“Je to náš veselý organizátor,” povedal Patrikov otec, ktorý spravuje občianske združenie cez ktoré sa rozhodol svojmu synovi napomôcť v liečbe. Spoločne s priateľmi vytvoril aj webstránku www.ozgol.sk, na ktorej nájdete všetko o Patrikovi a terapii, ktorá mu pomáha.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Peter Gregor, ta3

Podplukovník Gregor: Kto lietal na migoch, si do F-16 nesadne. Výcvik sme postavili na nových a mladých ľuďoch

27.07.2024 10:00

Na F-16 sa lieta úžasne. Vieme s nimi robiť veci, ktoré sme doteraz nemohli so žiadnym iným strojom, povedal pre ta3 veliteľ letky F-16 Peter Gregor.

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353950x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu