Založ si blog

Titul mesto športu získali všetci Kežmarčania!

Pri prechádzke mestom si všimol na pódiu veľký nápis Európske mesto športu 2022. Prestížne ocenenie si podľa Jaroslava Kornaja Kežmarok právom zaslúži.

Po rokoch mal obrovskú radosť, že mesto Kežmarok, ktoré propaguje po celom svete a chodí po takmer všetkých medzištátnych futbalových zápasoch, dostalo ocenenie Európske mesto športu. „Vidím obrovský progres, vítam opravu zimného štadióna a registrujem taktiež opravy na futbalovom štadióne. Čo mi ešte chýba a snáď sa toho dožijem, je prikrytá mestská plaváreň,“ povedal Jaroslav Kornaj.

Pred dvadsiatimi rokmi pôsobil ako riaditeľ Telovýchovnej jednoty Kežmarok. Kornaj spomína na majetok, z ktorého žila, vtedy len s malou podporou mesta. Energie vtedy musela kompletne hradiť TJ Kežmarok. „Prišli iní ľudia a začalo sa s búraním zimného štadióna, a to som jednoducho nevedel zniesť a musel som odísť,“ zaspomínal si Kornaj.

Desiati Kežmarčania

„Potešilo ma, že sme Európske mesto športu 2022 a chcel by som povzbudiť svojich rovesníkov. Každé ráno cvičím na balkóne s výhľadom na Vysoké Tatry v manželkinom ateliéri alebo vonku. Cvičím desať Kežmarčanov, ide o 25-minútové cvičenie od hlavy až po päty,“ povedal Kornaj a s úsmevom dodal, že v prípade záujmu cvik komukoľvek a kedykoľvek rád predvedie. Päť Tibeťanov je podľa neho na dlhovekosť a desať Kežmarčanov ešte na dlhšie a keby mu to nevyšlo, je si vedomý, že to zle cvičil, dodal s úsmevom svižný 73-ročný Kežmarčan. Medzi svoje týždenné aktivity zaradzuje i plávanie v dĺžke päť až šesť kilometrov.

Po dvadsiatich rokoch, keď som videl všetky pozitívne zmeny v meste, som sa do športu vrátil ako divák. Konečne po rokoch som si prešiel celý štadión a videl som všade krásne poupratované, a to ma veľmi potešilo,“ povedal Kornaj.

Čo mu robí v Kežmarku radosť

„Plot v okolí futbalového štadióna je nádherný a stav športovísk je na vysokej úrovni. Európsky titul si preto Kežmarok istotne zaslúži. Vďaka zmenám skvalitňujúcim šport v meste som aj ja ožil,“ povedal Kornaj. Poďakovanie podľa neho patrí i bývalým športovým funkcionárom Patakymu, Tyborovi, Jurskému aj primárovi Jakubičkovi. „V tomto roku si myslím, že by mesto malo čo najviac priestoru dať mládeži. Nech tu hrajú deti futbal, volejbal, bedminton a všetko možné i nemožné, ale nech hrajú,“ dodal Kornaj, podľa ktorého nech naďalej šport robí radosť ľuďom bez rozdielu veku.

Ondrej Miškovič

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 21:24

K incidentu došlo krátko po tom, ako sa skončil výber 12 porotcov a ich šiestich náhradníkov v procese, v ktorom je Trump obvinený z podplácania pornoherečky.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

šimkovičová

Šimkovičová kritizuje slovenské umenie na Bienále v Benátkach: Nerobte hanbu kultúre už aj v zahraničí

19.04.2024 19:30

Ide o reakciu na prítomnosť bývalej ministerky kultúry Silvie Hroncovej na Bienále v Benátkach. Súčasťou vernisáže bol aj protest zástupcov kultúrnej obce.

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 328028x
Priemerná čítanosť článkov: 1390x

Autor blogu