Založ si blog

Ladislav Melikant, duša festivalu Európske ľudové remeslo

Festival sa vo svojom 30. ročníku niesol v znamení spomienok na jeho zakladateľov a dlhoročných podporovateľov. Cenu In memoriam si za svoju obetavú činnosť právom zaslúžil i Kežmarčan Ladislav Melikant. S jeho synom sme spomínali na to, ako festival prežívala rodina Melikantovcov.

Na atmosfére v meste bolo pred začiatkom EĽRO cítiť, že sa niečo blíži, inak tomu nebolo ani u Melikantovcov. Kežmarčania stavali brány, tribúny a stánky. „Na správaní a reakciách otca sa čas prípravy festivalu neprejavoval. Možno len častejšie telefonoval, komunikoval s médiami, propagoval EĽRO v televízii. Vždy bol pokojný, sústredený a pripravený pomôcť všetkým kolegom a iným organizátorom v ktorúkoľvek dennú či nočnú hodinu,“ začal rozprávanie syn Ladislav.

Pre pána Ladislava Melikanta znamenalo podujatie množstvo driny, ktorej výsledkom bola odvedená práca na značke s názvom EĽRO. Fáza prípravy sa začínala už mesiac po skončení uplynulého ročníka. Nasledovali stretnutia s tými správnymi ľuďmi – s úzkym výborom a ľuďmi zainteresovanými na podujatí. Bola to práca na neustálom systematickom zlepšovaní. Počas samotného EĽRO z postu riaditeľa a hlavného organizátora podujatie obsahovalo množstvo stretnutí a propagácie. Cieľom bolo, aby každý ročník bol pre jeho návštevníkov niečím výnimočným. „A čo znamenalo pre otca? Podľa mňa zviditeľnenie mesta Kežmarok a propagáciu remesiel a kultúry od nášho regiónu až po ten európsky,“ odpovedal Ladislav Melikant ml.

Dni EĽRO boli aj stále sú naplnené dobrou náladou a výnimočnou atmosférou. Stretnutia rodín a priateľov prinášali krásne, nezabudnuteľné momenty. „A presne tak tomu bolo aj teraz počas 30. ročníka. Podstata sa našťastie nezmenila a zmeniť nesmie. Ľudia nesmú zabudnúť na svoju históriu, remeslá a kultúru. Pokročila technika a moderné technológie aj v tomto poslednom ročníku ešte viac priblížili návštevníkom to, čo na festivale hľadali,“ povedal syn Ladislav. Čo by na 30. ročník festivalu povedal teraz Ladislav Melikant st.? „Na túto otázku by som aj ja chcel poznať odpoveď. Verím, že by bol spokojný a hrdý na to, že pôvodná myšlienka spájania ľudí prostredníctvom kultúry, umenia a histórie sa uplatňuje aj v dnešných dňoch,“ zakončil rozprávanie syn Ladislav, ktorý taktiež tento rok zabezpečoval chod podujatia. Festival Európske ľudové remeslo tak ostáva hlboko zapísaný v srdciach a spomienkach Kežmarčanov a rodiny Melikantovcov.

 

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

Ivan Korčok, Peter Pellegrini

Sebavedomý Korčok a rétor Pellegrini. Podpora neúspešných kandidátov sa nesmie preceňovať, hovorí po dueli politológ

28.03.2024 19:30

Kandidáti majú za sebou druhý duel. V čom vynikol Korčok a v čom Pellegrini?

Rím, Taliansko, koloseum, Forum romanum

Desaťmetrová prepadlina pohltila v Ríme dve autá

28.03.2024 19:29

Prepady ciest a následné diery sa vo veľkých talianskych mestách objavujú často.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317941x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu