Založ si blog

Gréckokatolíci v Kežmarku majú už vlastnú farnosť

Návšteva biskupa Mons. Petra Rusnáka bola 20. júla spojená s vyhlásením novozriadenej  Gréckokatolíckej farnosti Kežmarok.

V stredu 20. júla navštívil Gréckokatolícku farnosť Ľubica-Kežmarok apoštolský administrátor Prešovskej archieparchie vladyka Mons. Peter Rusnák. Pozdrav od občanov mu odovzdal hneď po príchode Jozef Matia, viceprimátor mesta Kežmarok. Návšteva biskupa bola spojená s vyhlásením novej farnosti Kežmarok. Farnosť sa tak stáva najmladšou v celej gréckokatolíckej metropolii a po odčlenení od veriacich z obce Ľubica dostáva aj nového správcu.

„Ďakujeme za duchovnú starostlivosť otcovi Mariánovi Sterančákovi a tešíme sa z novej farnosti pre viac ako 500 obyvateľov nášho mesta, ktorí sa ku tomuto vierovyznaniu pri poslednom sčítaní prihlásili,“ povedal viceprimátor Jozef Matia.

Menovací dekrét prijal otec Dominik Petrík, ktorý pôsobil ako kaplán v neďalekej farnosti Poprad. Do nášho mesta prichádza so svojou manželkou Mirkou. Uvítať kňaza v piatok 22. júla prišli viacerí veriaci už novovzniknutej farnosti. Prišiel aj popradský protopresbyter a farár Matúš Nastišin. Prajeme otcovi Dominikovi veľa síl a milosti v jeho službe pre veriacich a občanov nášho mesta. Historický Kežmarok je tak najmladšou gréckokatolíckou farnosťou.

Ondrej Miškovič

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 328193x
Priemerná čítanosť článkov: 1391x

Autor blogu