Založ si blog

Vojtech Wagner druhý rok na stoličke riaditeľa školy

Predchádzajúci školský rok bol náročný aj z dôvodu stále pretrvávajúcej pandémie a s tým súvisiacimi rôznymi opatreniami. Práve sa nám začína nový školský rok 2022/2023 a pre Kežmarčana Vojtecha Wagnera to bude druhý školský rok v pozícii riaditeľa školy.

V novom školskom roku plánuje Stredná odborná škola Garbiarska 1 pokračovať v rekonštrukciách a opravách interiéru školy. V minulom školskom roku sa im podarilo zriadiť tri odborné učebne pre žiakov študijného odboru klientsky manažér pošty, učebných gastroodborov a odborov kaderník a kozmetik. „V týchto učebniach sme opravili omietky, ktoré vykonávali naši žiaci v rámci odborného výcviku. Učebne sme vybavili modernými učebnými pomôckami, vizualizérmi a interaktívnou tabuľou. Upravili sme aj priestory na chodbách, odstránili sme starý olejový náter sokla a nahradili ho novým moderným náterom. V tomto školskom roku chceme pokračovať v rámci finančných možností v ďalších opravách chodieb a tried,“ hovorí Vojtech Wagner.

Majú v pláne dve najchladnejšie triedy zvnútra zatepliť, a tým spríjemniť prostredie na výučbu a aj ušetriť náklady na vykurovanie. Najväčšou investíciou, s ktorou chcú začať už v septembri, je rekonštrukcia vstupného prístupového chodníka do budovy teoretického vyučovania. „Plánujeme odstrániť značne poškodené oplotenie a chceme ho nahradiť novými modernými nízkymi tvárnicami. Všetky plánované práce budú vykonávať naši žiaci v rámci odborného výcviku,“ dopĺňa Wagner. Veľkou výzvou pre nadchádzajúce obdobie je plánovaná komplexná rekonštrukcia domova mládeže.

V školstve a na tejto škole riaditeľ Wagner pôsobí už 30 rokov. „Dá sa povedať, že ju dosť dobre poznám. Niekoľko rokov som pracoval ako zástupca riaditeľky školy a mám dobrý vzťah s kolegami. Myslím si, že náš vzťah sa nezmenil a vieme sa spoločne dohodnúť na tom, aby naša škola prosperovala a napredovala,“ hovorí Wagner.

Na štúdium v tomto školskom roku sa im prihlásilo vyše 200 žiakov. Systém umožňuje žiakom podať si viac prihlášok na viac škôl, preto prijali asi 140 žiakov, z ktorých sa ku nim zapísalo spolu 109 žiakov. V prvý deň školy 5. septembra by malo nastúpiť 23 žiakov do 2-ročných učebných odborov, 43 žiakov do 3-ročných učebných odborov, 20 žiakov do 4-ročných študijných odborov a 23 žiakov bude pokračovať v 2-ročnom nadstavbovom štúdiu.

Tradične najväčší záujem je o štúdium v odboroch kozmetik a kaderník. „Máme náš vlastný kozmetický a kadernícky salón, ktorý je otvorený pre verejnosť. Mierny pokles vidíme o záujem  gastroodborov, čo súvisí pravdepodobne so stratou zamestnaní v gastronómii počas pandémie. Naši žiaci v rámci odborného výcviku získavajú skúseností na množstve akcií, ktoré pripravujeme pre mesto alebo verejnosť v rámci osláv, plesov, svadieb a pod. Priemerný záujem je aj o stavebné profesie – stavebná výroba a murár. Žiaci týchto odborov vykonávajú produktívne práce v rámci zveľaďovania vnútorných priestorov školy,“ dopĺňa štatistiku riaditeľ.

Škola sa zapojila so všetkými odbormi do systému duálneho vzdelávania, ktoré prináša benefity ako žiakom, tak aj zamestnávateľom. „Snažíme sa žiakov zapájať do tohto systému. Máme rozbehnutú spoluprácu s viacerými zamestnávateľmi. Najväčší záujem je o žiakov učebného odboru stolár, ale, žiaľ, žiakov nie je dostatok,“ priznáva riaditeľ.

Kežmarská stredná škola má dôstojné miesto v sieti škôl Prešovského kraja a aj mesta Kežmarok. „Spoluprácu s mestom si budeme udržiavať zapájaním sa do akýchkoľvek podujatí organizovaných mestom. Spolu s mojimi kolegami sa budeme snažiť o ďalší rozvoj našej školy. Mnohí naši absolventi sa úspešne zamestnali vo svojej profesii, na čo sme právom hrdí,“ dopĺňa na záver Wagner.

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 318036x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu