Založ si blog

Prioritou kežmarskej vysokej školy je otvorená komunikácia so študentmi

Vysoká škola ekonómie a manažmentu v Bratislave (VŠEM) otvorila v akademickom roku 2018/2019 miesto prvého kontaktu v Kežmarku, ktoré poskytuje konzultácie študentom z regiónu pod Tatrami.

 VŠEM podpísala s primátorom mesta Jánom Ferenčákom memorandum o spolupráci, na základe ktorého obe strany pripravujú a implementujú spoločné projektové aktivity, propagujú  svoje inštitúcie, organizujú výberové prednášky či konzultácie pre študentov a zamestnancov, zabezpečujú stáže študentom, organizujú vedecko-odborné a kultúrne podujatia s využitím ľudského, informačného a technického potenciálu. 1. júla 2022 sa v Kežmarku uskutočnili prvé promócie absolventov bakalárskeho štúdia VŠEM v Bratislave, na ktorých si svoje diplomy z rúk rektora VŠEM doc. Ing. Ľuboša Cibáka, PhD. MBA prevzalo viac ako 30 absolventov vysokoškolského štúdia. Pri tejto príležitosti sme sa ho opýtali, ako zaujať modernú generáciu a spraviť pre ňu vzdelávací proces atraktívnym.

„Generácia Z, do ktorej patrí väčšina našich študentov, je naozaj v mnohom iná. Či už na strane očakávaní, pretože táto generácia nechce formálne vzdelanie, nech už je akokoľvek kvalitné. Mladí ľudia od vysokej školy vyžadujú skôr miesto, kde si vytvoria svoju budúcnosť a čakajú, že sa im škola prispôsobí. Na jednej strane čítanie dlhých textov často nie je ich silnou stránkou a ak si chceme získať ich pozornosť, máme na to doslova len pár sekúnd. Dokonca aj hodnotu vzdelania vnímajú inak. Nie je jednoduché trafiť do očakávaní a predstáv súčasnej generácie študentov, považujeme to však za dôležité. Za posledný rok sa podarilo dialóg so študentami dostať na novú úroveň, keď aj študenti začínajú rozumieť tomu, že musia s nami čo najviac komunikovať. Sme radi, že dostávame od nich spätnú väzbu, že sa to alebo ono podarilo. Alebo presnejšie, takmer tak, ako očakávali.

Okrem samotného vzdelávacieho procesu ponúkame našim študentom aj vlastné GROW UP startup centrum, kde si môžu s našou pomocou a radami naštartovať vlastné podnikanie. Radi by sme všetko to, čo sme si počas online výučby odskúšali a ukázalo sa ako univerzálne užitočné, postupne zaviedli do pedagogického procesu aj mimo covidového obdobia. Klasické osobné konzultácie v zásade strácajú význam, obzvlášť pre už spomínanú generáciu Z. Iným príkladom môže byť zavedenie možnosti objednať sa na študijné oddelenie na presný termín. Je toho, samozrejme, oveľa viac, čím sa chceme inšpirovať a čo by sme chceli zaviesť do pedagogického procesu. Či už zo strany vzdelávania, alebo zo strany výchovy. Veď vysoká škola je zo zákona výchovno-vzdelávacia inštitúcia. A z nejakého dôvodu je na prvom mieste výchovná, až potom vzdelávacia. Aspoň takto sa tomu snažíme rozumieť na našej škole, snáď to podobne vnímal aj zákonodarca, keď to do zákona takto napísal,“ odpovedal Ľuboš Cibák, rektor VŠEM.

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Francúzsko, hasiči, požiar

V Maďarsku zomrela jedna osoba pri požiari v domove dôchodcov

28.03.2024 11:17

Pravdepodobnou príčinou požiaru bolo fajčenie v posteli, vyšetrovanie však ešte prebieha.

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317853x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu