Založ si blog

Kežmarská škola dala svetu už viacerých umelcov

Základná umelecká škola Antona Cígera v Kežmarku si 90. výročie vzniku hudobnej školy, takzvanej Musikschule a 70. výročie znovuobnovenia nedávno pripomenula ojedinelým koncertom. Zaspomínali sme na dávnu i súčasnú históriu s jej  dlhoročným riaditeľom Jánom Levockým.

Aké máte plány na tento rok?

Minulý školský rok bol veľmi hektický, žili sme okrúhlym výročím, ktoré sme si pripomenuli v júni, teraz si treba načrtnúť plány do ďalších rokov, stabilizovať kolektív pedagógov, ktorých je nedostatok. Máme štyroch pedagógov, ktorí denne dochádzajú z Levoče, ďalší z Popradu. Bude to taký normálny rok, plný práce.

Koľko žiakov momentálne máte? Ide o nárast alebo pokles?

Momentálne máme niečo cez tisíc žiakov. Aj napriek tomu, že máme viaceré učiteľky na materskej dovolenke a musíme aj zastupovať, prijali sme vyše 50 žiakov viac ako minulý rok,  vo všetkých odboroch. Minulý rok sme mali 947, tento rok 1002 žiakov. Nemohli sme však uspokojiť všetkých, ktorí mali záujem o štúdium, jednak z kapacitných dôvodov, ale najmä z dôvodu vyššieho veku. Sme škola, nie krúžok. Štúdium u nás je zosúladené s štúdiom na základnej škole, prípadne strednej škole. Prípravný ročník a potom sedem alebo osem rokov základného štúdia, prípadne štyri roky v druhom stupni. Prijímame žiakov prvákov, druhákov – záleží podľa odboru, hranica je, že musí mať k 1. januáru. v danom roku päť rokov. Hlásia sa nám aj mladší.

Aké aktivity máte pre handicapovaných no nadaných študentov?

Ako jedna z mála škôl na Slovensku, možno aj jediná, máme vytvorený vzdelávací program pre handicapovaných žiakov Hudobná dielňa, ktorý vedie pani učiteľka Ivana Abtová.  Sú to žiaci s rôznym postihom, ale vnímajúce hudbu. Mnohí sú vozičkári, preto majú vyučovanie hneď na prízemí v triede a s tými tromi schodmi, ktoré sú v podstate už na verejnom chodníku im pomáhame. Problém je bezbariérový prístup nielen do budovy, ale aj na poschodie. Mnohí žiaci už vystúpili aj na koncertoch školy. Je to taká služba , pretože tieto deti väčšinou nechodia do školy, ale sa veľmi tešia na stretnutia. Dňa 23. septembra sa spolu s ostatnými žiakmi zúčastnili koncertu v Štátnej filharmónii Košice.

Aké vzácne nástroje sa nachádzajú vo Vašej zbierke?

V našej škole sa nenachádzajú nejaké vzácne nástroje, postupne sme obnovili všetky klavíry a mnohé mali vyše 50 rokov, teraz máme všetko nové nástroje značky Petrof . Od minulého roka máme koncertné čembalo. Doplnili sme akordeóny o gombíkové nástroje, kde je momentálne trend postupne prechádzať z klávesových na gombíkové. Dá sa na nich hrať technickejšie a majú väčšie možnosti aj pri akordickej hre, hlavne pri menších žiakoch, ktorí majú menšie rozpätie prstov.

Aké akcie chystáte na október a november?

Úspešne rozbehnúť nový školský rok, v októbri oslávi naša partnerská škola v nemeckom Weilburgu 40 rokov, kde sa tiež predstavíme v programe a možno bude aj menšia výstava výtvarných prác našich žiakov. Spolupracujeme na príprave koncertov, verím, že tento rok sa podarí pripraviť sériu adventných koncertov, každú adventnú nedeľu v inom chráme, tak ako to bolo pred pandémiou. Pracujeme na našom ďalšom tradičnom v poradí už 16 CD školy za rok 2022, ktoré predstavíme na novoročnom koncerte.

Ondrej Miškovič

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317968x
Priemerná čítanosť článkov: 1401x

Autor blogu