Založ si blog

Najväčšiu vášeň našla Nikoleta Celárova v športe

Miesto kočíka bicykel, miesto bábiky hokejka, miesto baby kamarátiek – spoluhráči chlapci na ulici pri hokeji, to bol jej prvý športový kolektív.

Začala najprv lyžovaním, potom to bol volejbal a od 14 rokov je jej láskou hokej. Dodnes si pamätá, ako dobiedzala do otca, že chce hrať hokej, no ten mal obavy kvôli tvrdosti ale napokon zistil, že v ženskom hokeji sa nebodičkuje… Bola nezadržateľná, a tak sa stala hráčkou ženského ľadového hokejového tímu v Poprade.

„V 18 rokoch začali jej prvé úspechy a na 10 rokov sa stala stálicou Slovana Bratislava a slovenskej reprezentácie. Svoju hráčsku kariéru ukončila cez míľniky ako najlepšia hráčka Slovenska, majsterka Slovenska, univerziády v Číne a olympiády vo Vancouveri, a dokonca aj majsterky sveta v hokejbale,“ hovorí Nikoletin príbeh jej otec Norbert Celár.

Zdravotné problémy jej nedovoľovali naďalej hrať hokej, ale chcela pri ňom ostať. Tak si povedala, že bude rozhodkyňou.  Kde dosiahla ďalšie významne úspechy. „Už po dvoch rokoch rozhodovania ma pozvali na prvé majstrovstvá sveta skupiny C v Španielsku a o dva roky som už rozhodovala ako hlavná rozhodkyňa svoje prvá majstrovstvá skupiny A Plymouth USA,“ spomína Nikoleta Celárová. Dodnes si pamätá, ako sa jej triasli kolená a doslovne sa bála, či vôbec bude vedieť korčuľovať, pamätá si, že keď nastúpila na olympiáde vo Vancouveri v hale, kde bolo 19-tisíc divákov, tak nemala zďaleka také obavy ako zo svojho prvého zápasu  majstrovstiev sveta skupiny A.

Vďaka svojim hráčskym skúsenostiam a prirodzeným vlastnostiam, akou je rozhodnosť, jej kariéra stúpala a na niekoľko rokov sa udomácnila na špici svetových rozhodkýň. Na olympiáde v Kórei pískala vyraďovacie zápasy štvrťfinále, semifinále a dokonca vo finále bola náhradníčka. Môžeme povedať, že patrila medzi tri najlepšie rozhodkyne na svete. „Len pre upresnenie Slovensko len jediný raz – jeden rok boli v skupine A a to keď ešte hrala Nikoleta, čiže Slovensko nepatrí medzi svetovú elitu,“ upresňuje Norbert Celár. Na Slovensku je 300 registrovaných hráčok a v Kanade 70-tisíc. Naša Kežmarčanka Nikoleta sa dostala medzi svetovú elitu. Nasledovali mnohé ďalšie majstrovstvá sveta A skupiny, Rusko, Fínsko a Dánsko. „Žiaľ covid postihol aj našu Nikoletu, ktorá už mala letenku doma na majstrovstvá sveta v Kanade a jeden deň pred odletom ju zrušili. A olympiáda v Číne? Tiež mala doma letenku a dva dni pred odchodom bola pozitívna, hoci bez príznakov s najmenšími hodnotami – malá športová tragédia,“ spomína jej otec Norbert.

Na Slovensku bežne pískala hokej žien, dorastencov a juniorov mužov, bežne pískala druhú ligu mužov a je jedinou ženou, ktorá pískala aj prvú ligu mužov. A čo je ďalším cieľom Nikolety Celárovej? Veľmi rada by sa ešte zúčastnila ďalšej olympiády, ktorá bude v Taliansku,  ale aj v rozhodovaní je vek určitým mantinelom.

Ondrej Miškovič

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

vojna na Ukrajine

Prispelo už 65-tisíc darcov. Zo zbierky suplujúcej štát sa nakúpi žiadaná delostrelecká munícia

08.05.2024 15:57

Za 22 dní sa iniciatíve Mier Ukrajine podarilo vyzbierať celkovo 4 165 309 eur.

vojna na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina do vojny posiela väzňov. Po vzore Ruska však nejde

08.05.2024 15:14

Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov.

Kybernetické útoky - autá

Bombové hrozby na školách boli pravdepodobne kybernetickým útokom, uviedla polícia

08.05.2024 15:03, aktualizované: 15:20

Po páchateľovi polícia pátra.

Belarus Election

Lukašenko ulovil poľského sudcu. Platil ho ako špióna? Vo Varšave sú v šoku, hovoria o darebákovi a zradcovi

08.05.2024 15:00

Sudca z Varšavy, ktorý utiekol do Minsku, už slúži propagande Lukašenkovho režimu. Zdúchol napriek tomu, že ho sledovala poľská kontrarozviedka?

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 334488x
Priemerná čítanosť článkov: 1388x

Autor blogu