Založ si blog

Do histórie šachistov sa zapísala prvá ženská olympionička

Prvou a na dlhý čas jedinou Slovenkou, ktorá zvíťazila na majstrovstvách Československa žien v klasickom šachu bola v roku 1974 Margita Poľanová.

Do športovej kroniky nášho mesta neodmysliteľne patrí šachistka Margita Poľanová. Narodila sa v piatok 13. novembra 1953 v Kežmarku. So šachom začala ako 10-ročná, a to zásluhou svojho otca Alexandra Poľana, ktorý viedol šachový krúžok v kežmarskom Dome pionierov. Mal tam zväčša chlapcov, ale podarilo sa mu získať i šesť dievčat, lebo sa chcel pričiniť o zlepšenie úrovne stagnujúceho ženského šachu na Slovensku.

Prvé úspechy tohto krúžku ho len povzbudili k usilovnejšej práci, a tak už o tri roky sa jedno dievčat, B. Erghová, odvážilo vycestovať na medzinárodné pionierske turnaje do zahraničia a doviezlo si z vtedajšej NDR strieborné medailu. V rokoch 1967 a 1968 si štyri kežmarské dievčatá – Arghová, Líšková, Poľanová, Prokopovičová – vybojovali v Budapešti zlato. Najrýchlejšie z tejto skupiny napredovala Margita.

Margita ako dorastenka bola majsterkou SSR, v prebore ČSSR získala tri razy jedno z najvyšších umiestnení a potom dva roky po sebe titul preborníčky. Ako 16-ročná už hrala medzi ženami a v Žilinskom polofinále bola tretia, o dva roky v Sliači druhá. „V roku 1974 sa konala Šachová olympiáda žien v Medelline v Kolumbii a naše československé družstvo skončilo na šiestom mieste,“ spomína Margita Poľanová.

S veľkou podporou otca, usilovným štúdiom kníh a čítaním vtedajších časopisov o šachu sa prebojovala medzi elitu. Jej hlavným tromfom na turnajoch boli výborné nervy. Margita vyštudovala lekársku fakultu v Košiciach a popritom hrávala ešte i volejbal za Sláviu Košice.

 

Rada by som všetkým ženám odkázala, aby sme sa hrdo naučili nosiť titul Žena

26.03.2024

Simona Pavlíková patrí medzi usmiate sestry Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku. Dennodenne sa stará na oddelení dlhodobo chorých o pacientov, pre ktorých je oddelenie často posledným miestom. O jej práci, úspechoch, ale aj rodine sa dočítate v článku. Už takmer 30 rokov pracuje v zdravotníctve a od samého začiatku sa hrdí svojou pracovnou pozíciou – sestra. [...]

Nesúďme knihu podľa obalu

25.03.2024

Na chodbách lyceálnej knižnice nás privíta útle žieňa Katarína Slávičková, ktorej príbehy historického Kežmarku nie sú cudzie a ku knihám, do ktorých sa písali aj naše dejiny, sa správa ako ku najväčšiemu pokladu. Čo je pre ňu ženskosť? Katarína Slávičková pracuje v Lyceálnej knižnici v Kežmarku, najväčšej školskej historickej knižnici v [...]

Vychovala stovky hotelierov a dnes riadi malý hotel s veľkým srdcom

24.03.2024

V rodinnom Boutique hoteli Hviezdoslav v Kežmarku ako riaditeľka pracuje 14 rokov. Predtým vychovávala 34 rokov žiakov Hotelovej akadémie Otta Brucknera. V roku 2022 jej primátor mesta Ján Ferenčák udelil Cenu mesta Kežmarok. Reč je o Sylvii Holopovej, ktorú právom môžeme pre Kežmarčanky označiť za ženu hodnú nasledovania. Hotel Hviezdoslav je vizitkou jej usilovnosti [...]

izrael, palestína, gaza

Izraelská armáda tvrdí, že v nemocnici v Gaze zabila 200 ozbrojencov Hamasu

28.03.2024 12:44

Pacienti z radov civilistov a zdravotnícky personál bol podľa armády kvôli bojom evakuovaný do iného krídla nemocnice.

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaň nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 227
Celková čítanosť: 317863x
Priemerná čítanosť článkov: 1400x

Autor blogu