Založ si blog

Zrak je náš najdôležitejší zmysel

Rodený Kežmarčan Miroslav Kulanga sa dlhodobo venuje očnému lekárstvu a po úspešnom absolvovaní viacerých zahraničných škôl sa rozhodol vrátiť do regiónu a odovzdať svoje skúsenosti ľuďom, ktorých dlhodobo trápi zrak.

Mohli by ste sa v krátkosti predstaviť naším čitateľom?

Volám sa Dr. Miroslav Kulanga a narodil som sa v roku 1980 v Kežmarku. Vyrastal som v Tatranskej Lomnici. V Poprade som navštevoval nemecké bilingválne gymnázium. Jeho ukončením som dostal možnosť študovať na zahraničných univerzitách. V roku 2000 som nastúpil na štúdium medicíny v nemeckom Göttingene na Univerzite Georga-Augusta, ktoré som neskôr rozšíril o doktorandské štúdium III. stupňa s dizertačnou prácou k neurologickému ochoreniu skleróze multiplex. V roku 2011 som začal rezidentské štúdium na očnej univerzitnej klinike. V apríli 2016 som v Paríži zložil európsku atestáciu z oftalmológie a získal prestížny titul FEBO (Fellow of European Board of06.jpg Ophthalmology) a v máji 2016 som úspešne zložil aj nemeckú atestáciu z oftalmológie.

Čomu ste sa venovali v posledných rokoch lekárskej praxe?

Zameriaval som sa na ochorenia sietnice, ktoré som aj operoval. Práve chirurgické skúsenosti mi pomohli rozhodnúť spôsob liečby zo širšieho pohľadu a predpovedať priebeh ochorenia presnejšie. Mojimi učiteľmi bol súčasný prezident Nemeckej oftalmologickej spoločnosti prof. Dr. Hans Hoerauf a viceprezident Nemeckej retinologickej spoločnosti prof. Dr. Nicolas Feltgen. Okrem klinickej praxe som sa venoval aj výučbe študentov medicíny, vedeckému výskumu a prednáškovej činnosti. Posledné dva roky som pôsobil ako primár južnej oblasti Šlesvicka-Holštýnska s ambulanciami v mestách Pinneberg a Uetersen pre spoločnosť NordBlick. V januári tohto roku som sa po 20 rokoch vrátil späť do rodných Tatier a v júni sa mi v Poprade podarilo otvoriť vlastnú očnú kliniku. Do nášho regiónu prinášam špičkovú prístrojovú diagnostiku a liečbu očných ochorení podľa medzinárodných štandardov. Popri mojej odbornosti kladiem na prvé miesto láskavý prístup a úctu k mojim pacientom.

Prečo ste sa rozhodli práve pre očné lekárstvo?

Veľmi ma ovplyvnila vojenská civilná služba, ktorú som vykonával ešte pred štúdiom medicíny na očnom oddelení v popradskej nemocnici. Tam som spoznal aj inštrumentárku Janku Sedlákovú, ktorá je teraz mojou sestričkou v ambulancii. Už vtedy sme snívali o otvorení vlastnej kliniky. Ale až neskôr som vedel konkrétne pomenovať pravé dôvody. Strata zraku veľmi ovplyvní kvalitu života. O to krajšie je vidieť rozžiarenú tvár pacienta, ak sa nám to podarí zvrátiť. Ako očný lekári sa staráme o zrak človeka od narodenia až do konca jeho života. Aj veľmi starým pacientom dokážeme efektívne pomôcť. A oči nie sú len okná do sveta, sú aj brána do duše. Často práve na sietnici dokážeme odhaliť ochorenia celého tela, o ktorých pacient ešte nevedel. Príkladom je vysoký krvný tlak, cukrovka alebo stresom podmienené podmytie sietnice. Je krásne byť špecialista na tento obor a nie je to len o predpisovaní okuliarov.

Aké robia ľudia pri práci základné chyby, ktoré im zhoršujú zrak?

Žijeme v technickej dobe. Dnes už asi každý má mobil, počítač, televízor. Čerpáme z nich informácie. Pri tom sa sústredíme a dochádza k tomu, že často málo žmurkáme. Normálne by to malo byť 15-krát za minútu. Ak pozeráme na monitor, je to často len 5- až 6-krát. Dôsledkom sú suché oči, čo dnes môžeme zahrnúť ku civilizačným ochoreniam. Ďalším faktorom týchto technických vymožeností je modré svetlo, ktoré vyžarujú. To registrujú naše oči a posielajú signál do takzvaného tretieho oka, ktoré je časťou mozgu a nazýva sa epifýza. Práve týmto modrým svetlom dochádza v ňom k zastaveniu produkcie melatonínu, ktorý je zodpovedný za dobrý spánok. Preto by sme večer a hlavne v posteli už na mobil nemali pozerať. Novšie zariadenia už dnes majú nočný režim, ktorý zníži intenzitu modrého svetla.

Mnohým z nás, keď sme boli malí, rodičia hovorili, aby sme jedli veľa mrkvy, aby sme mali zdravé oči. Čo je na tom pravdy a môže i strava prospievať očnému zdraviu?

Nuž je to pravda. Mrkva obsahuje prírodný betakarotén. V tele funguje ako antioxidant a z jednej molekuly betakaroténu vzniknú dve molekuly vitamínu A. Práve tento vitamín je nevyhnutný pre funkciu fotoreceptorov sietnice, ktoré vnímajú svetlo. Jeho nedostatok vedie k šeroslepote a suchým očiam. Strava je pre zdravie očí veľmi dôležitá. Je rad látok, bez ktorých sa dobrý zrak nezaobíde. Ako už každý vie, veľa zeleniny a ovocia platí aj pre zrak. Okrem vitamínu A sú dôležité aj antioxidanty luteín a zeaxantin. Tieto fungujú ako slnečné okuliare a chránia sietnicu pred UV žiarením. Nachádzajú sa vo vaječnom žĺtku, špenáte, keli, hrášku a petržlene. Omega-3 mastné kyseliny môžu pomôcť suchým očiam a zápalom viečok, ktoré sú s nimi často spojené. Nachádzajú sa v rybacom oleji, ktoré dnes dostať už aj ako kapsuly. Takisto aj vitamíny C a E majú dôležitú úlohu ako antioxidanty v očiach. Vitamín C má najvyššiu koncentráciu z celého tela práve v oku a predpokladá sa, že jeho nedostatok zohráva úlohu pri tvorbe šedého zákalu.

Kedy je najvyšší čas navštíviť očného lekára?

Čím skôr, tým lepšie. Zrak sa vyvíja od narodenia a práve jeho vývin na začiatku života určí, ako človek bude vidieť po celý svoj neskorší život. Každá etapa života má svoje typické ochorenia zraku a čím skôr ich odhalíme, tým väčšia šanca je, že dokážeme ešte včas pomôcť. Ak niekto nemá problémy s očami, tak odporúčame pravidelné preventívne prehliadky do šesťdesiatky každé 2 roky a po šesťdesiatke každý rok. Deti by mali prvýkrát navštíviť očného lekára v 6. mesiaci. Druhé vyšetrenie v 3 rokoch. Každé dieťa by malo podstúpiť očné vyšetrenie pred nástupom do školy a potom každý 1 až 2 roky.

S akými príkladmi z praxe sa stretávate? Prídu ľudia za vami už keď je to veľmi zlé, alebo chodia preventívne?

Pacientov môžem rozdeliť asi do troch skupín. Niektorí sú naozaj vzorní a chodia na preventívne prehliadky už od mladého veku, aj keď nemajú žiadne príznaky. Druhá časť pacientov príde, až keď majú problémy. Nuž a tá tretia skupina zasa čaká, že to prejde samo a až keď to neprechádza, tak prídu. To je často už neskoro. Veľa pacientov sa potom mylne domnieva, že poruchu ich zraku dokážeme zlepšiť okuliarmi. Najmä ochorenia sietnice, zeleného zákalu a cukrovky však prinášajú zmeny, ktoré sa nedajú vrátiť späť. Ani okuliarmi.

Majú sa čoho báť? Je to bolestivé?

Práve naopak. Vyšetrenie je rýchle a bezbolestné. Zvládnu ho i malé detičky. Začíname dotazníkom, v ktorom sa pýtame na ochorenia v rodine, ale aj ochorenia mimo očí. Potom sestrička posadí pacienta k prvému prístroju, ktorý za niekoľko sekúnd zmeria potrebné dioptrie. Ak je potrebné vyšetriť aj očné pozadie, tak sa zrenička rozšíri kvapkami. Pacient potom vidí zahmlene na 4 – 6 hodín. Odporúča sa preto prísť v sprievode s príbuzným a v ten deň už nešoférovať. Podľa potreby môže lekár vykonať ešte ďalšie vyšetrenia. V záverečnom rozhovore vysvetlí pacientovi všetky nálezy, podľa potreby odporučí liečbu a určí čas ďalšej kontroly.

Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330016x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu