Založ si blog

Ak nemôžete do múzea, tak si ho vezmite domov

Nezisková organizácia (f)ITcubator realizuje od septembra tohto roku projekt s názvom smARt MÚZEUM, ktorého hlavným cieľom je vytvoriť a zaviesť do praxe aplikáciu, ktorá bude zdieľať zbierkové predmety múzea cez technológiu rozšírenej reality (AR) na bežnom mobilnom zariadení kdekoľvek, kde je k dispozícii dátové pripojenie. Do projektu sa zapojí i Múzeum v Kežmarku.

(f)Itcubator Poprad je prvá nezisková organizácia pod Tatrami, ktorej snahou je vytvorenie talentovanej komunity z portfólia študentov či mladých ľudí s prepojením na odborníkov z IT oblasti. Hlavným claimom (f)ITcubatora je IT4TA3, prenesene – urob „Aj Ty“ niečo pre „Tatry“.
Do tejto komunity privíta každého s netradičným nápadom, ktorý si zaslúži podporu, a tým pomôže napredovať regiónu. Popradský (f)ITcubator organizuje eventy, workshopy, diskusie na tému vzdelávania, informačných technológií, ale aj z oblasti marketingu, či ako zostať FIT po fyzickej i duševnej stránke.

„Pilotné zavedenie tejto možnosti bude v spolupráci s Múzeom v Kežmarku a Ľubovnianskym múzeom v Starej Ľubovni. Aplikáciu môžu v budúcnosti využívať všetky múzeá a galérie na Slovensku a prezentovať tak touto formou svoje hodnotné artefakty, muzeálne predmety, ktoré budú viac prístupné širšej verejnosti aj v rizikových obdobiach poznačených obmedzeniami,“ informovala Marta Kurpašová zo spoločnosti (f)ITcubator.

Aktivity projektu priamo a efektívne zmierňujú nepriaznivé vplyvy a dopady koronakrízy. Cieľom je zvýšiť ochranu hlavných cieľových skupín pred koronavírusom, ako sú seniori, obyvatelia so zdravotným obmedzením, žiaci škôl, domáci a zahraniční turisti. „Vedľajšie cieľové skupiny nerozširujú koronavírus a súčasne majú umožnený prístup k vzdelávaniu, k zachovávaniu kultúrneho dedičstva, k obohateniu svojho voľného času kultúrou,“ doplnila Kurpašová.

Občania, ale i turisti získajú prístup k cenným historickým poznatkom o Slovensku a z pohľadu cestovného ruchu môže byť touto formou zachovaný kontakt návštevníka zo zahraničia aj v prípade nepriaznivého vývoja situácie s koronavírusom. V roku 2021 tak budeme môcť obdivovať históriu Kežmarku prostredníctvom rozšírenej reality.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Biden

Biden plánuje justičné zmeny a obmedzenie prezidentskej imunity

27.07.2024 09:35

Americký prezident predstaví verejnosti svoje reformné plány týkajúce sa Najvyššieho súdu.

Trump atentát

FBI potvrdila, že Trumpa zasiahla do ucha guľka atentátnika alebo jej fragment

27.07.2024 08:58

Federálny úrad pre vyšetrovanie ukončil dohady a konšpiračné teórie ohľadne príčiny Trumpovho zranenia.

Usain Bolt

KVÍZ: Najslávnejší olympijskí víťazi všetkých čias, poznáte ich?

27.07.2024 08:35

V Paríži sa práve začali hry XXXIII. olympiády a my sa pozrieme do histórie. Kto sú najúspešnejší športovci všetkých čias? Otestujte sa.

vojna na Ukrajine, Grad

ONLINE: Šéf estónskej rozviedky: Putin má zdroje na vojnu aj v roku 2025, ale tiež ťažké straty

27.07.2024 07:10, aktualizované: 07:56

Ukrajine sa podarilo odvrátiť veľký ruský útok v Doneckej oblasti - Rusko napreduje, ale s veľkými stratami, uviedol šéf estónskej rozviedky Ants Kiviselg.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353900x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu