Založ si blog

Unikátne virtuálne umenie v Kežmarku

V Kežmarku 23. novembra počas prvej online konferencie predstavili slovenský start-up od spoločnosti Akular, ktorý do mesta prináša aplikáciu Virtuálny dizajn festival Kežmarok.

Výstava nemusí byť iba obraz či socha, ktoré môže návštevník obdivovať v galérii. Prechádzka ulicami Kežmarku vie byť vďaka aplikácii zaujímavejšia. Po nasnímaní obrázku, ktorý je umiestnený na viacerých miestach v meste, objekt priamo na displeji pred vašimi očami ožije. Môže to byť socha dvoch rúk pri informačnej kancelárii, pohybujúce sa špirály pri radnici alebo bocian pred redutou.

Úspech značky Akular na seba nenechal dlho čakať. Participovala na návrhoch umiestnenia podláh v kanceláriách Apple, Google a Netflix. Doteraz prostredníctvom virtuálnej reality predstavila viac ako 250 projektov.

Pre aktuálne opatrenia proti šíreniu koronavírusu sa vernisáž uskutočnila online formou, zapojili sa do nej viacerí občania mesta a kežmarský unikát zaujal aj slovenské médiá.
„Za pomoci aplikácie sa obyvateľom, ale i návštevníkom nášho mesta zobrazí umenie, ktoré môžu obdivovať len v Kežmarku a v americkom meste Seattle. V budúcnosti plánujeme rozšírenie tohto projektu o regionálne unikáty ako zbierku muzeálnych exponátov alebo zoologickej záhrady. Virtuálne zobrazenie nám vzdialených zvierat, ako napríklad koala a kengura, by mohlo v budúcnosti slúžiť ako pomôcka v školách, “ priblížil projekt primátor mesta Ján Ferenčák.

Digitálna koalícia ocenila Kežmarok za aktívny prístup a vynikajúce plnenie záväzkov v roku 2018 cenou Digitálna jednotka. Kežmarok si vyslúžil i cenu Enviromesto 2019 za protipovodňové opatrenia, cyklochodník i viaceré smart riešenia. Moderný, dynamický a historický Kežmarok ponúka miesto pre aktívny oddych a naďalej plánuje účasť v projektoch, ktoré zlepšia kvalitu života obyvateľov mesta.

Ondrej Miškovič

Hasiči kežmarského okresu oslavovali výročie založenia

05.07.2024

Bezpečnosť občanov a ochrana ich majetku pred požiarmi a inými živelnými pohromami je najdôležitejšou úlohou spoločnosti a štátu. Hasiči si v kežmarskom okrese pripomenuli už 150 rokov od začiatku ich organizovanej činnosti. Poslanie jednej z prvých hasičských jednotiek z Trenčína bolo vyjadrené heslom: „Bohu na slávu, blížnemu na pomoc.“ Toto krédo sa [...]

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

04.07.2024

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky. Na zložité prípady poznajú riešenia S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať [...]

Zariadenie pre seniorov plánuje generálnu rekonštrukciu

03.07.2024

Zariadenia poskytujúce služby pre seniorov v Kežmarku hlásia plnú kapacitu. O sto prijímateľov sociálnej služby sa starajú v Zariadení pre seniorov (ZPS) a o jedenástich v Zariadení opatrovateľskej služby (ZOS). O aktuálnom stave, ale i o plánoch na leto sme sa zhovárali s Petrom Vilčekom, riaditeľom ZPS a ZOS. Kežmarok bol dva roky po sebe nositeľom titulu [...]

Bomburáčik, Horehronie

Neviete kam na výlet? Horehronie ponúka letné hity. Zbojnícka strela, Bomburáčik či rodný dom slávnej slovenskej spisovateľky

27.07.2024 06:00

Kraj bohatý nielen na krásnu prírodu, ale aj rôzne atrakcie, ponúka tiež hviezdne divadlo pod Chramošským viaduktom s romantickým piknikom pod rúškom noci.

koláž, fotky, mReportér

Legendárna AC/DC v plnej paráde. Najväčší hit rozpálil 100-tisíc ľudí, pozrite si, ako to vyzeralo

27.07.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

Poľsko / Migrácia / Hranice / Kontroly /

Poľsko prijalo zákon uľahčujúci bezpečnostným zložkám použitie zbraní

26.07.2024 22:36

Varšava aj EÚ tvrdia, že Bielorusko a jeho spojenec Rusko migrantov posielajú k hraniciam zámerne v rámci hybridnej vojny.

Robert Fico / Tomáš Taraba /

PS: Taraba je najhorší minister v histórii rezortu. Fico by mal urobiť poriadok

26.07.2024 17:49

Michal Sabo upozornil, že minister počúva najmä záujmové skupiny a nemá úprimný záujem komunikovať s laickou ani odbornou verejnosťou.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 256
Celková čítanosť: 353814x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu