Založ si blog

Dokonalý vzťah Krásky a Zvieraťa

Rozprávky, na ktorých sme vyrastali nám ponúkali nádherné obrazy bezhraničnej lásky, ktorá sa túži odovzdať a je ochotná ísť až za hrob. Je možné aby sa zdanlivo nezlučiteľné stalo mocnejším než čokoľvek iné?

Chudobné dievča dostalo tri čarovné oriešky, vďaka ktorým si postupne získalo princovo srdce (Tri oriešky pre Popolušku). Princ, ktorého láska k Ruženke ho neopúšťa ani po mnohých ranách po sekaní tŕnia z ruží. (Šípková Ruženka) Malému princovi je jeho ruža vzácnym darom a teší sa z krásy, ktorú mu dáva (Malý princ)… Príbeh, ktorý mňa osobne zaujal je vzťah dvoch ľudí v rozprávke Kráska a Zviera.

Zviera je prekliate a nenávidí Kráskinu nehu, čistotu a hlavne jej lásku. Zviera je zahladené len a len do seba a chce sa zbaviť kliatby, ktorá je preňho každý deň nočnou morou. Zviera všetkých navôkol seba túži pretvoriť na svojich sluhov. Zviera je presvedčené len a len o svojej pravde. Zviera si je isté, že zbavením kliatby sa opäť vráti do predošlého spôsobu života. Zviera nechce prijať do svojho srdca nikoho a nič. Zviera, napriek tomuto všetkému, túži byť milované, no nevie tento cit vyjadriť nijako inak ako hnevom.

Kráska sa Zvieraťa najprv bojí, no stále hľadá na ňom to krásne. Kráska pozerá na podstatu veci, nie na to pod pozlátkou či prvý dojem. Väzenie, v ktorom sa nachádza je pre ňu miestom, kde spoznáva priateľov a nezabúda ich milovať aj s ich chybami. Kráska je ochotná počúvať. Kráskino jediné nešťastie je zdanlivo to, že sa dostala do zámku pyšného a prekliateho vládcu. Kráska napriek zatrpknutosti Zvieraťa vie, že ho miluje a prijíma a učí ho dobrosrdečnosti, odovzdanosti a bezhraničnej láske.

Nedávno sme s priateľkou išli do kina, popravde, tešil som sa na nejakú komédiu, no potom navrhla, že či nepôjdeme na Krásku a Zviera. Pri pohľade do jej očí som si uvedomil, že toto vtedy naozaj chce a počas filmu a hlavne po ňom som sa nad obrazom Krásky a Zvieraťa zamýšľal čoraz viac. Film som celý preplakal, nebolo to pre hĺbku textov alebo príbeh ale hlavne preto, že to bolo 3D a nerobilo to dobre mojím očiam. Tento čas bol pre mňa skúškou, čo všetko som ochotný obetovať a v mojom srdci sa striedali preklínania Zvieraťa a obetavosť Krásky.

Ježiš je na kríži, môžeme tu vidieť vzťah Krásky a Zvieraťa? On je tá Kráska čistá a nevinná a drevo kríža je tým zvieraťom plným bolesti. Tento symbol však naberá hlbší zmysel.

Písmo nám hovorí, že Mesiáš bude zradený priateľom za 30 strieborných a tieto peniaze budú hodené na podlahu chrámu. Predpovedá, že bude ukrižovaný, jeho ruky a nohy budú prebodnuté. Tento opis spôsobov, akými umrie bol zaznamenaný o 800 rokov skôr, ako Rimania začali ukrižovanie praktizovať. Nebolo to však ani zďaleka všetko,

jeho učeníci ho zradia a zutekajú (Ž 31, 12),

falošne ho obvinia (Ž 35, 11),

bude mlčať pred jeho sudcami (Iz 53, 7),

bude priradený k hriešnikom (Iz 53, 12)

tí čo to uvidia, budú sa mu vysmievať (Ž 109, 25).

Zviera je prekliate, preto sa Ježiš stáva pred očami celého sveta prekliatím (Zvieraťom) a kríž, z ktorého ide strach, sa stáva jeho milovanou Nevestou (Kráskou).

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

hamburg, kalifát, demonštrácia, protest, islam, moslim

Islamisti v Hamburgu žiadali kalifát, nemeckých politikov to pobúrilo

29.04.2024 10:15

"Chcú zrušiť demokraciu a náboženský štát z doby kamennej označujú za riešenie," napísal denník Bild.

Policajná eskorta / Policajné auto / Polícia /

Polícia preveruje bombovú hrozbu na súdoch

29.04.2024 09:14

Oznamovateľ nešpecifikoval konkrétny súd.

Annalena Baerbocková

Baerbocková vyzýva na rozšírenie EÚ o krajiny západného Balkánu. Ide o šedú zónu využívanú Ruskom, tvrdí

29.04.2024 08:45

Medzi krajiny západného Balkánu sa radí Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Albánsko, Srbsko, Severné Macedónsko a Kosovo.

Kolumbíjska univerzita

Biely dom vyzval na pokojné protesty na amerických univerzitách

29.04.2024 08:25

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331703x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu