Založ si blog

Vajíčka, ktoré vyčaria úsmev nielen na Veľkú noc

Júlia Vlčková z Častkoviec zdobí kraslice. Zaujímavosťou je novátorský prístup, pri ktorom používa elektrickú brúsku.

Technika zdobenia kraslíc vyškrabovaním patrí medzi tie najstaršie na Slovensku. Ľudia si zafarbili vajíčko a nejakým ostrým predmetom vyškrabovali rôzne motívy zaužívané v rôznych kútoch krajiny. „Väčšinou sa robili kvetové motívy, ale, samozrejme, odovzdávali si na vajíčka aj nejaké pozdravy, venovania alebo veršíky. Ak boli vajíčka červené, boli podarované z lásky,“ prezradila Vlčková.

Remeselníčka sa snaží robiť rôzne motívy z celého Slovenska. Domčeky, drevenice aj figurálne motívy. „Vyškrabujem ľudí pri práci alebo v krojoch a robím i zoomorfné motívy, čiže zvieratká. Kvetové motívy som sa naučila sama. Veľmi sa mi to osvedčilo a najradšej ich robím. Sú mi srdcu milé,“ uviedla Vlčková.  Ako symbol, ktorý ju najviac oslovuje, označila dom. Miesto, kam sa môžeme vrátiť, kde žijeme, rodíme sa aj umierame. „Sme veľmi zručný národ. Je tu obrovské množstvo šikovných ľudí, ktorí do toho vkladajú nielen svoju zručnosť a talent, ale v ich remesle vidno aj srdce,“ zakončila Vlčková.

Text a foto: Ondrej Miškovič

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Robert Kaliňák, odkaz

Kaliňák: Vykreslili ste Fica ako zlo, takto to dopadlo. Očakávame jedno úprimné prepáčte

17.05.2024 19:11

Spoločenský zmier sa nedá postaviť na falošnej politickej korektnosti, uviedol Robert Kaliňák. Žiada od tých, ktorí vykreslili Fica ako zlo, jedno úprimné prepáčte.

kosovo nato

Baerbocková: Kosovo patrí do Rady Európy. Srbsko v takom prípade hrozí odchodom

17.05.2024 18:25

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v piatok vyzvala lídrov Kosova, aby čo najskoršie splnili podmienky na prijatie do Rady Európy.

Izrael, Haag

Izrael v Haagu: Vojna v Gaze je tragická, nejde však o genocídu

17.05.2024 16:44

Izrael tak reagoval na tvrdenia Juhoafrickej republiky, ktorá ešte v decembri podala MSD sťažnosť voči Izraelu za údajnú genocídu.

Zuzana Dolinková

Ministerstvo zdravotníctva odmieta tvrdenia o diskriminácii všeobecných lekárov pre dospelých

17.05.2024 16:06

Asociácia súkromných lekárov tento týždeň vyzvala na riešenie situácie týkajúcej sa všeobecných lekárov pre dospelých.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 336674x
Priemerná čítanosť článkov: 1397x

Autor blogu