Založ si blog

Moja cesta za trinástimi chatami

Po štyroch dňoch v horách oznamujem mestu a svetu: Prešiel som 13 chát vo Vysokých Tatrách v celkovej dĺžke chôdze 80 kilometrov a po 30 hodínách a 25 minútach kráčania.

Trinásť chát za štyri dni

V prvý deň 15. júna som vyrazil zo Štrbského Plesa na Chatu pod Soliskom, z nej naspäť po chodníku na Chatu pri Popradskom plese a Majláthovu Chatu. Potom som v ten deň ešte sa vlakom dopravil do Tatranskej Polianky a tam vyšiel na Sliezky dom. V druhý deň 23. júla som zdolal naraz päť chát. Z Hrebienka som išiel na Bilíkovu chatu, potom na Reinerovu a z nej som zvolil túru na Zamkovského chatu a následne na Téryho chatu. Tam som rozmýšľal a urobil som dobre, že som pokračoval na Zbojnícka chatu, lebo šlo o najťažší no najkrajší úsek celej tatranskej cesty. Tretí deň 28. júla som venoval návšteve chát mne srdcu najbližších a to Chaty na Skalnatom plese, Chaty na Zelenom plese a Chaty Plesnivec. Počasie sa veľmi nepodarilo ale prišiel som živý a zdravý. Štvrtý deň 30. júla som si nechal na Chatu pod Rysmi, kde som aj púť po 13-tich chatách zakončil.

Malá vizuálna spomienka na moju cestu po 13-tich tatranských chatách

Malá vizuálna spomienka na moju cestu po 13-tich tatranských chatách

 

Tatranské chaty

1. Chata pod Soliskom

Nedávno vkusne zrekonštruovaná Chata pod Soliskom sa nachádza v nadmorskej výške 1840 m n.m. Lanovka a trasa sem začína na Štrbskom plese. Na chate sa môžete celoročne občerstviť, ponúkajú domácu stravu, nápoje a horské ubytovanie v luxusnej izbe, alebo netradičnej nocľahárni.

2. Chata pod Rysmi
Chata pod Rysmi je najvyššie položenou (2250 m) a najmladšou tatranskou chatou, ktorá bola postavená v roku 1933. Je situovaná v suťovisku pod sedlom Váha v rovnomennej dolinke, ktorá je súčasťou kotliny Žabích plies v uzávere Mengusovskej doliny. Vďaka tejto polohe bola niekoľkokrát zničená kamennými i snehovými lavínami.

3. Majláthova Chata

Začali ju stavať v roku 2006 v susedstve Chaty pri Popradskom plese, na mieste, kde boli v posledných rokoch stánky s občerstvením a kde stála pôvodná Majláthova chata. Novostavba bola kolaudovaná v decembri 2010 a do plnej prevádzky bola uvedená 26. marca 2011. Na prízemí je samoobslužná jedáleň pre 42 stravníkov, ďalšie miesta na sedenie sú na otvorenej terase. V hosťovských izbách na poschodí je deväť lôžok s možnosťou prísteliek.

4. Chata pri Popradskom plese

Chata (1494 m) je najnavštevovanejšou chatou s celoročnou prevádzkou vo Vysokých Tatrách, situovaná v krásnom prostredí Mengusovskej doliny na severnom brehu Popradského plesa. Roku 1879 vyrástla pri Popradskom plese prvá neveľká drevená chata Uhorského karpatského spolku, tzv. Majláthova chata, ale o rok neskôr vyhorela. Roku 1881 ju nahradili rovnako veľkou kamennou budovou, ale roku 1890 aj tú zničil požiar. Tretiu chatu postavili roku 1892 a neskôr ju rozšírili o turistickú ubytovňu. Tieto objekty slúžili do roku 1961, keď dali do prevádzky nový turistický hotel. Starú budovu po 2. svetovej vojne pomenovali Chatou kpt.Morávku na počesť Štefana Morávku (1911-1945), veliteľa oddelenia finančnej stráže osady Štrbské Pleso, ktorý padol ako veliteľ prieskumnej hliadky partizánskeho oddielu Vysoké Tatry na Grúniku pod Kriváňom. Stará budova neskôr vyhorela a toto pomenovanie prevzal nový objekt, ktorý medzitým stratil charakter hotela. V súčasnosti sa chata nazýva Chata pri Popradskom plese.

5. Sliezsky dom

V súčasnosti je Sliezsky dom prebudovaný na štvorhviezdičkový horský hotel, unikátny najmä svojou polohou, ktorá umožňuje výstup priamo na najvyšší vrchol Slovenska, Gerlachovský štít. Po kompletnej rekonštrukcii ponúka hotel ubytovanie v 36 izbách a 8 apartmánoch, ktoré vychádzajú z pôvodnej historickej dispozície budovy. Sliezsky dom disponuje aj hotelovou reštauráciou. K horskému hotelu patrí aj letná terasa s výhľadom na Velickú dolinu. Na Sliezsky dom je pre ubytovaných hostí možné sa za poplatok počas leta dostať aj autom, treba si len zavolať na recepciu a overiť voľné parkovacie miesta. Hotel ponúka hosťom aj bezplatný vývoz z parkoviska v Tatranskej Polianke vlastným terénnym autom. Počas zimnej sezóny je hotel dostupný len prostredníctvom snežného skútra, ktorý hotelový personál zabezpečí pre prichádzajúcich hostí. Pre turistov nie je možné sa na Sliezsky Dom dostať inak ako pešo, transport pre turistov tu kedysi prebiehal, ale už je zakázaný.

6. Bilíková chata

Bilíkova chata je vysokohorská chata vo Vysokých Tatrách. Leží na juhovýchodnom úpätí Slavkovského štítu na mieste zvanom Kancel blízko Hrebienku, odkiaľ k nej vedie chodník aj cesta.

7. Rainerova chata

Najstaršia chata vo Vysokých Tatrách. Bola postavená v roku 1863 Jánom Jurajom Rainerom. Po postavení chaty Kamzík v roku 1884 zanikla. Obnovená bola v roku 1998. Odvtedy slúži verejnosti ako chata s malým občerstvením bez podávania jedál a ubytovania. V chate je aj malá expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží. Je cenným dokladom dobovej architektúry chát. Tradíciou chaty je program „Klaňanie Troch kráľom“ pri snehovom Betleheme (folklórna skupiny detí z Lendaku). Chatárom je v súčasnosti a verím, že čo najdlhšie, pán Peter Petras.

8. Zbojnícka chata
Zbojnícka chata (1960 m) je celoročne otvorená vysokohorská chata v hornej časti Veľkej Studenej doliny, ukrytá za Zbojníckym chrbtom. Uhorský lesný erár postavil tu r. 1907 poľovnícku chatku a po menších úpravách ju r. 1910 odovzdal turistickej verejnosti. Prístavbou z r. 1924 vznikla terajšia obhospodarovaná chata, ktorá bola v r. 1984 až 1986 rekonštruovaná. Po požiari v roku 1999 bola znovu obnovená. Jej názov pripomína pytliacku minulosť doliny. Je veľmi vyhľadávaným turistickým objektom.

9. Téryho chata
Téryho chata je najvyššie položená chata s celoročnou prevádzkou. Nachádza sa vo Vysokých Tatrách, v Malej Studenej doline, vo výške 2 015 m. n. m. pri Piatich Spišských plesách. Najľahšie sa k nej dostanete zo Starého Smokovca cez Hrebienok, Obrovský vodopád a Zamkovského chatu. Náročnejší prístup je zo severu, z Tatranskej Javoriny Javorovou dolinou cez Sedielko prípadne zo Zbojníckej chaty cez Priečne sedlo. Okolie chaty je ideálne na športové aktivity a strávenie voľného času. Je vhodné na turistiku, prechody cez sedlá, horolezectvo, skialpinizmus, ale aj na oddych a relax pri plesách.

10. Zamkovského chata
Zamkovského chata je otvorená celoročne, pre okoloidúcich turistov poskytuje nielen občerstvenie, ale aj nocľah. V každej minúte v roku a v každej situácii je na chate prítomný personál, ktorý je pripravený Vám poskytnúť potrebné útočisko aj pomoc. Zamkovského chata disponuje 23 lôžkami a 2 prístelkami. Usporiadanie izieb je nasledovné: 3 x 4-posteľová izba, 1x 5-posteľová izba a 3 x 2-posteľová izba. V izbách sa nachádzajú poschodové postele, WC a sprchy s teplou vodou sú na chodbe. V prípade zlého počasia je možné prespať aj núdzovo na povale vo vlastnom spacáku.

11. Skalnatá chata

Skalnatá chata je situovaná v centre Skalnatej doliny na Tatranskej magistrále. 5 min od chaty nájdete budovy lanoviek z Tatranskej Lomnice 903 m n. m. a lanovky na Lomnický štít 2 634 m n. m.. Neďaleko nich sa nachádza stanica sedačkovej lanovky do Lomnického sedla 2196 m n. m. V doline sa nachádzajú i dve observatória, na Skalnatom plese sa pozoruje nočná obloha. To na Lomnickom štíte sa ako jedno z mála na svete špecializuje na pozorovanie korony Slnka.

12. Chata pri Zelenom plese

Historicky prvým objektom v doline určeným pre využívanie turistami bola od roku 1876 Egidova chata, stojaca na Rakúskej poľane, pomenovaná po veľkolomnickom predsedovi UKS Egidovi Berzeviczymu, iniciátorovi stavby. Táto chata bola roku 1880 prenesená na severný breh Zeleného plesa avšak už v roku 1882 trvalo neobývanú chatu vážne poškodila víchrica. Po jej presune na južný breh roku 1877 stála chata tri roky kedy ju v roku 1890 na dvakrát zničili požiare. Nutnosť obnovenia turistického objektu v tejto lokalite prerástla v roku 1895 do zahájenia novej výstavby a v roku 1897 bola chatka stojaca opäť na severnom brehu plesa znovu postavená a využívaná návštevníkmi od 4.7.1897. Oficiálne ju slávnostne otvorili 27.8.1897. Chata dostala meno podľa arcikniežaťa Fridricha Habsburga – Fridrichova chata. Po páde monarchie sa až do roku 1950 nazývala Chatou pri Zelenom plese, kedy ju premenovali na Brnčalovu chatu do roku 1992, kedy sa jej názov znova zmenil na Chatu pri Zelenom plese. Zelené pleso patrí medzi najkrajšie plesá v Tatrách

13. Chata Plesnivec

Chata Plesnivec (1290 m) sa nachádza v Belianskych Tatrách v závere Doliny Siedmich prameňov. Je to jediná vysokohorská chata na území Belianskych Tatier. Najjednoduchší prístup k chate je z obcí Tatranská Kotlina a Kežmarské Žľaby. Náročnejšie trasy zo Ždiaru, Tatranskej Javoriny, alebo z Chaty pri Zelenom plese.

Na Popradskom plese som začínal aj končil svoju púť po 13-tich chatách

Na Popradskom plese som začínal aj končil svoju púť po 13-tich chatách. Na obrázku vidíte pečiatky zo všetkých chát.

Začiatky boli o tom, že som ani nevedel či dôjdem do cieľa

Naháňame sa za špendlíkmi na mape sveta a pritom sa nevieme pozrieť na svet okolo seba a čo je najhoršie ani do seba. Dnes je v Tatrách prevádzkovaných 13 vysokohorských chát a ja som sa rozhodol ich zdolať, prípadne tie chaty zdolajú mňa, som si vravel. Nie je často dôležitý cieľ ale cesta. Či už na svojej ceste nesieš kríž alebo v ruksaku klince a kladivo, nezabudni sa aj vrátiť a to som ani nevedel, že sa práve na Popradské pleso na poslednej túre vrátim a príde ten pocit pokoja a naplnenia, že som spravil po čase niečo pre seba.

Trúfal si na všetky chaty za dva dni

Na Chate pod Rysmi som stretol zaujímavého človeka, priateľského a skúseného. Hovoril som mu, že to je moja posledná chata po 4 dňoch túr a on si pozrel Tatranský pas a povedal: „Ja chcem dať to isté ale za dva dni.“ Potom mi to nedalo a celý čas som si v hlave skladal trasu a ozaj. Našich 13 chát je prepojených chodníkmi. Niektorí si poviete: Hurá, veď to už dávno viem. Ale popravde, ja som nevedel. Cesta s čo najmenej kilometrami by bola po trase:1. Chata pod Soliskom, 2. Chata pod Rysmi, 3. Majláthova Chata, 4. Chata pri Popradskom plese, 5. Sliezsky dom, 6. Bilíková chata, 7. Rainerova chata, 8. Zbojnícka chata, 9. Téryho chata, 10. Zamkovského chata, 11. Skalnatá chata, 12. Chata pri Zelenom plese, 13. Chata Plesnivec.

Trasa vďaka ktorej zdoláte 13 chát Vysokých Tatier. Začnete na Chate pod Soliskom a skončíte na Chate Plesnivec.

Trasa vďaka ktorej zdoláte 13 chát Vysokých Tatier. Začnete na Chate pod Soliskom a skončíte na Chate Plesnivec.

Zopár riadkov na záver

Dôležitým okrem cieľa je aj cesta. Už na začiatku som vedel pre čo to robím. Či už obetujete túto cestu za niekoho, niečo alebo len pre svoj pokoj, táto cesta vás bude meniť. Štíty, ktoré tu stoja na mraze a vetre roky a my? Už preháňam ak poviem, že sme tu tak 80 rokov pri tomto životnom tempe. Na každej chate som bol aspoň 10 minút a každá chata mala svoj príbeh, ducha ale aj srdce, ktoré vždy privítalo s radosťou a úsmevom. Ďakujem za všetky podporné slová na sociálnych sieťach! Najkrajšou odmenou za tento náročný čas mi okrem výhľadov boli stretnutia s ľuďmi. Pri ceste z Chaty pod Soliskom som stretol jeden mladý pár a žena sa ma pýtala koľko ešte je na chatu a ja že tak 20 minút a zozadu jej priateľ ukazuje, že mám povedať 10, tak som dodal, že 10 minút ešte budete v rade na čaj. Aj keď síce keď som tam ja prišiel nebol tam nikto a nečakal som. Len nahlas pustené Helenine oči, čo oceňujem ako svelý výber. Dal som si chatársky čaj a išiel ďalej. Cestou na Majláthovu chatu som stretol otca s hendikepovaným synom, ktorý ho za každý krok chválil. Toto bolo pre mňa najkrajšie gesto počas celých túr. Na začiatku najťažšej túry stretneš „vedúceho chyži“ z prváku a mnoho mnoho ďalšieho. Až keď som prešiel Priečne sedlo som zistil, že to je jedna z najťažších túr, ale dobre, že som to nevedel. Najnebezpečnejší čas bol asi pri Chate na Zelenom plese, kedy som akurát prichádzal do doliny z Veľkej Svišťovky a spustila sa lavína kameňov priamo nadomnou. Zahučalo celou dolinou a ja by som v tej chvíli aj auto možno predbehol. Už pri dopade som bol na bezpečnom mieste, kedy do doliny sadal len kamenný prach.

Takže pospomínal som si na tieto dni a na záver len: Ďakujem vysoké Tatry!

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

jeleň,

Veľká akcia poľovníkov na strednom Slovensku. Na Liptove si vyhrnuli rukávy pre dobrú vec

30.04.2024 05:00

Zábery z akcie zachytil mReportér Marián Hrnčiar.

Deutsche Welle

Bielorusko označilo Deutsche Welle za extrémistický a dalo mu stopku, pracovníkom hrozí väzenie

29.04.2024 22:23

Bieloruský režim sa bojí nezávislých médií a robí všetko pre to, aby ľuďom zamedzil prístup k slobodným informáciám, reagoval šéf DW.

Španielsko Sánchez zotrvanie vyšetrovanie manželka

Premiér Sánchez demisiu nepodal: Kampaň očierňovania sa neskončí

29.04.2024 21:47

Španielsky premiér dodal, že on a jeho manželka Begona Gómezová to zvládnu.

SR Bratislava CHZJD skládka Vrakuňa monitoring BAX

Exminister kritizuje zastavenie sanácie skládky vo Vrakuni, Taraba avizuje riešenie

29.04.2024 21:17

Do podzemných vôd unikajú najmä pesticídy a herbicídy. Spustenie sanačných prác sa očakávalo v roku 2018.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331922x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu