Založ si blog

Zvonolejára priviedol k remeslu moment, kedy mu zvoniť nedovolili

Medzi remeselníkmi v niektorých remeslách sa objavovali i mladí pokračovatelia tradičných remesiel, medzi nimi bol aj zvonolejár Jakub Vorobeľ.

Odlievaniu kostolných zvonov tradičnou stredovekou technológiou sa Jakub Vorobeľ venuje od svojich 14-tich rokov. „Moje remeslo začala túžba a celé to začalo tým, že som chcel ísť do kostola ručne zvoniť na zvony, no tam ma nechceli púšťať pretože sebou malý ešte vtedy. Tak sa báli, že spadnem, lebo u nás v okolí Stropkova nie sú žiadne zvonice voľne sprístupnené. Všetko bolo také staré, neprístupné a zanedbané, takže ma tam nepúšťali, lebo sa báli, že sa so mnou prepadne podlaha alebo spadnem, alebo nejaký tam bol rebrík starý na ktorý by som nevyšiel,“ spomína Vorobeľ a pokračuje: „To, že ma nikde nepúšťali vo mne vyvolalo túžbu a povedal som si, že ak ma tam nechcú pustiť, tak si musím vyrobiť sám zvon. Chcel som teda si vyrobiť vlastný zvon, aby som si mohol teda zvoniť kedy chcem,“ povedal s úsmevom remeselník.

Vorobeľ sa začal zamýšľať nad tým, že si chce vyrobiť vlastný zvon, ale ako ho vyrobiť? Technológiu ako na to, začal hľadať na internete a potom ako sám vraví, len skúšal a skúšal. „Na internete sú nejaké akože také že poznatky o tom, že vieme – toto je pôvod, tu mal zvon nejaký vnútorný diel, akú mal formu, vieme si nájsť nejaký model či diel ale nikde nie je napísané ako vyrobím tento diel na zvon, ktorý je už uliaty, alebo ako celý zvon vyskladať, aby to jednoducho ladilo,“ povedal mladý remeselník.

Kňazi alebo respektíve správcovia farností často idú kvôli zvonom i do Poľska s tým, že si myslia, že tam to je nejako lepšie alebo lacnejšie, no Vorobeľ pripomína, že výroba kvalitného zvona si vyžaduje čas a ľudská ruka v jeho tvorbe má dôležitú úlohu pri celkovom doladzovaní tónu. Postup pri odlievaní zvonu popísal slovami: „Postupnosť je taká, že prídem najprv do nejakého kostola, kde už v prípade, že už nejaké zvony sú, tak musím zvoliť ten správny tón. Zisťujem aké možnosti máme a počítam, či do daného prostredia tón pasuje. Ak sa v chráme zvon nenachádza, tak je to tiež vecou výpočtu toho správneho tónu,“ hovorí Vorobeľ. Po uliatí zvonu tón už nevie zmeniť ale dokáže dobrúsiť a doladiť nejaké centy tónu, aby niekde klesli.

Svojím remeslom dokázal, že sklamanie sa vie premeniť na šikovnosť a jeho zvony sa rozoznievajú v pravoslávnych chrámoch v okolí Sniny, ale aj na Orave či Bardejove.

Ondrej Miškovič, foto: Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Sophie, Ukrajina, vojna na Ukrajine

ONLINE: Rusi majú priestor pre budúce útoky. Zelenskyj sa sťažuje, že pomoc prichádza pomaly

30.04.2024 06:30

Rusi kontrolujú takmer pätinu Ukrajiny a majú možnosť útočiť viacerými smermi. Zelenskyj hovorí, že zbrane na Ukrajinu síce už prúdia, ale pomaly.

Joe Bide, stav únie

Bidenova administratíva pripravuje odovzdanie moci bez ohľadu na výsledok volieb

30.04.2024 06:09

Administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu.

Robert Fico, Peter Pellegrini, Andrej Danko

Hlas získal na úkor Smeru. Voliči však vládny valec oceňujú: PS získalo nových voličov, opozícia musí zabrať

30.04.2024 06:00

Aj keď sa Progresívnemu Slovensku podarilo získať aj nových voličov, s ostatnými lídrami opozície si ich medzi sebou len prelievajú. Kým koalícii to stačí, opozícia musí vyriešiť svoju budúcnosť.

Lotyšsko, NATO

Príprava na Rusov? Lotyši majú z pivníc urobiť protiletecké kryty

30.04.2024 06:00

Na čo sa dá využiť jarné upratovanie? Na prípravu protileteckých krytov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331933x
Priemerná čítanosť článkov: 1383x

Autor blogu