Založ si blog

Pamiatky hodné obdivu v Kežmarku

Čitateľom Novín Kežmarok priblížila pamiatkarka Ing. arch. Iveta Bujnová v rozhovore proces evidencie a ochrany národných kultúrnych pamiatok (NKP), ktorých má naše mesto viacero.

Koľko pamiatok v Kežmarku je evidovaných ako NKP?

Kežmarok je charakteristický rozmanitosťou zachovaného historického stavebného fondu. Aktuálne je v meste evidovaných 249 národných kultúrnych pamiatok. Najväčšie množstvo z nich, v počte 191, tvoria obytné stavby – meštianske domy. Ďalej sú to jedinečné kostoly a ich areály, radnica, reduta, mestský typ hradu, školské areály, jediný historický park pri hrade, kaplnky, pomníky, pamätníky a tabule, industriálny areál Weinovej továrne, železničná stanica s areálom, starý a židovský cintorín. Aj keď torzálne, ale predsa má Kežmarok zachovaný aj hradobný systém opevnenia mesta. Z hľadiska slohového zaradenia tu máme zastúpené všetky obdobia od stredoveku až po novovek. Z dôvodu vysokej koncentrácie pamiatok a zachovanej urbanistickej štruktúry bola v roku 1950 v historickom centre Kežmarku vyhlásená pamiatková rezervácia (pozn., v tom čase ich bolo iba osem na celom Slovensku). Na ochranu jej prostredia bolo v roku 2009 vyhlásené rozsiahle ochranné pásmo, ktoré má regulovať novú výstavbu tak, aby bola zachovaná historická silueta mesta.

Na čo si majú občania dávať pozor, ak obývajú NKP a chcú ju rekonštruovať?

Prvý a podstatný úkon je komunikácia s odbornými zamestnancami nášho pracoviska v Poprade, ktorý je súčasťou Krajského pamiatkového úradu Prešov (KPÚ). Vlastník pamiatky pred obnovou je povinný KPÚ predložiť zámer a špecifikovať predpokladané zmeny pamiatky. KPÚ rozhodne, či plánovaný zámer je prípustný a určí podmienky, za ktorých možno tieto práce pripravovať a vykonávať tak, aby pamiatka nebola ohrozená, poškodená alebo zničená. Ďalej určí, či je možné pripravovať túto obnovu iba na základe osobitných výskumov a inej prípravnej a projektovej dokumentácie. V priebehu obnovy pamiatky môže dôjsť k nepredvídanému nálezu, ten treba ohlásiť a KPÚ rozhodne o ďalšom postupe obnovy.

Ktorá NKP je v Kežmarku tá vaša „naj“?

Vždy tá, ktorej sa aktuálne venujem v priebehu prípravy obnovy. Teraz je to reduta s úžasnými poznatkami o vývoji úprav a malieb hlavnej fasády, na základe ktorých bude prinavrátená jej pôvodná farebnosť. Je to ale aj najmladšia vyhlásená pamiatka – Kaplnka sv. Jána Nepomuckého na Michalskej ulici, na ktorej bola dokončovaná obnova a je jej prinavrátený pôvodný tvar strešného štítu, doplnené chýbajúce hlavice pilastrov a kaplnka dostala pôvodný farebný náter. Pamiatkový výskum meštianskeho domu č. 1 na Hradnom námestí odhalil stredoveké kamenné články na fasáde, ktoré v Kežmarku nemajú obdobu, a podobné môžeme vidieť najbližšie na levočských domoch. Archeologický výskum v areáli školy na Kušnierskej bráne potvrdil časť rondelu Kušnierskej brány a mestského opevnenia. Všetko sú to úžasné poznatky o stavebnom vývoji jednotlivých objektov v meste, ktoré ma veľmi zaujímajú a fascinujú. V čase pandémie, keď sme eliminovali stretnutia, som spracovala aktualizáciu pamiatok historického cintorína na Toporcerovej ulici a židovského cintorína na Bielej vode. Množstvo času, ktorý som tam strávila, skúmajúc architektúru jednotlivých náhrobkov hrobových miest, zanechalo vo mne silný dojem, umocnený pokorou a záujmom poznať osudy jednotlivých Kežmarčanov a ich rodín. V širokom regióne nenájdeme historické cintoríny v tak dobre zachovanom a hlavne udržiavanom stave, ako sú tie kežmarské.

Je možné, že aj terajšie stavby sa raz stanú NKP?

Určite raz áno, ale musí to byť kvalitná architektúra. Aj dnes už chránime v rámci Slovenska hodnotnú architektúru druhej polovice 20. storočia.

Čo Vás baví na vašej práci?

Predovšetkým mnohorakosť, pretože sa stretávam s obnovami objektov rôznych typov architektúry. Aj keď práca pamiatkara nie je vždy pochopená a vítaná, som rada, keď sa obnova pamiatky vydarí a vlastník je s jej užívaním spokojný. Kvalitná obnova pamiatky pozitívne zhodnotí jeho vlastníctvo a zároveň prispeje k zachovaniu pamiatkového fondu, ktorý je typický a jedinečný pre mesto Kežmarok.

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Moment dopadu balistickej rakety na iracké mesto Erbil

Úder na Sýriu. Izrael zasiahol budovu bezpečnostných síl v Damasku

02.05.2024 23:01, aktualizované: 23:25

Sýrske štátne médiá o údere bezprostredne neinformovali.

ucla

USA: Na univerzite UCLA zadržali najmenej 200 propalestínskych demonštrantov

02.05.2024 22:22

Polícia zlikvidovala barikády a začala vypratávať tábor demonštrantov.

trump

Ďalší útok na Kapitol? Výsledky volieb uznám, len ak budú čestné, uviedol Trump

02.05.2024 21:52

Podobné slová použil aj v rokoch 2016 a 2020.

Miloš Vučevič

Smer Moskva. Srbský parlament potvrdil novú vládu, na niektorých ministrov sú uvalené sankcie

02.05.2024 21:19

Vučevičovu vládu po búrlivej dvojdňovej rozprave podporilo 152 z 250 poslancov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 333036x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu