Založ si blog

Pandémia ovplyvnila remeselníkov a predajcov

Mesto sa pre platné nariadenia rozhodlo neorganizovať tradičné vianočné trhy. Situácia, kedy je znemožnený predaj a kontakt so zákazníkom, položila mnohých predajcov na kolená.

 

Vianočné trhy mali byť pre mnohých predajcov vrcholom sezóny, opak sa stal pravdou. Obľúbená udalosť sa pre nepriaznivú epidemiologickú situáciu a lockdown neuskutočnila. Nachystané sviečky, čapice či rukavice, šperky, domáca kozmetika a iné výrobky stánkarov tak ostávajú v skladoch. Túto nepriaznivú situáciu môžu nájomcovia stánkov na zrušených vianočných trhoch aspoň sčasti zmeniť predajom svojich výrobkov prostredníctvo eshopov, prípadne cez sociálne siete.

„Množstvo našich známych, ktorých často stretávame na rôznych príležitostných podujatiach, muselo kvôli opatreniam a nedostatočnej pomoci ukončiť svoju činnosť a nájsť si nové zamestnanie. Ide o veľa šikovných a zručných remeselníkov, z ktorých niektorí sa už vôbec neplánujú vrátiť k svojmu remeslu. Vnímame to ako veľmi smutné, keďže takto prichádzame o veľké bohatstvo šírenia tradícií a remesiel. Iní, tak ako my, dokázali predošlú sezónu ako-tak prežiť a každý dúfa v zlepšenie. Malým svetielkom nádeje pre všetkých bola možnosť prezentovať svoju tvorbu aspoň na menších podujatiach,“ povedal zo skúsenosti kežmarský predajca Ivan Benčko.

V dnešnom období je niekedy veľmi ťažké plánovať ďalšiu činnosť, keďže ako sme si už zažili posledné roky, nevieme čo bude a aké opatrenia máme pre ďalšie sezóny očakávať. „Veríme, že sa situácia čoskoro ustáli a my budeme môcť fungovať ako pred pandémiou, stretávať sa opäť na rôznych jarmokoch a festivaloch a prezentovať tak našu tvorbu z CreativeArt z Kežmarku. Pozitívne ohlasy našich zákazníkov nás posúvajú vždy ďalej dopredu a to je dôvod, prečo po pandémii chceme v našej tvorbe pokračovať,“ vyjadril nádej Benčko.

Priaznivá epidemiologická situácia nám možno umožní toto leto uskutočniť 30. ročník festivalu Európskeho ľudového remesla.

Ondrej Miškovič

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Mária Kolíková

Kolíková návrh na svoje odvolanie vníma ako výkrik koalície: Kto sa nám postaví, pôjde dole

02.05.2024 17:57

Koaliční poslanci Kolíkovej vyčítajú aj to, že podpísala podnet na generálnu prokuratúru týkajúci sa zmeny štatútu SIS.

Robert Kaliňák

Krúpa má podozrenie, že Kaliňák koná v záujme cudzích zbrojárskych spoločností

02.05.2024 16:19

Krúpa avizoval, že téma sa možno bude riešiť aj na budúcotýždňovom výbore.

Belgium EU Summit

Všetci nacionalisti sú 'skrytí brexiteri', ničia každú krajinu. Zobuďte sa Európania, odkázal Macron

02.05.2024 16:11

Prieskumy volebných preferencií vo Francúzsku nateraz vedie krajne pravicové Národné združenie.

Nożykova synagóga

V Poľsku zadržali 16-ročného chlapca v súvislosti s podpaľačským útokom na synagógu

02.05.2024 15:34

Motív útoku na jedinú synagógu vo Varšave, ktorá prežila druhú svetovú vojnu, je nejasný. Podozrivý totiž odmietol vypovedať.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 332933x
Priemerná čítanosť článkov: 1381x

Autor blogu