Založ si blog

Dvanásť osobností na Kežmarských sedmových kartách

Pozývame vás na výstavu Kežmarských sedmových kariet, ktorá sa bude konať od 12. do 31. júla v budove Reduty na Hlavnom námestí 3 v Kežmarku.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 10. júla o 17.00 hod.

Po úspešných Tatranských sedmových kartách predstaví na 32. ročníku Európskeho ľudového remesla Katarína Cermanová unikátne Kežmarské sedmové karty. Výber osobností bol pre autorku ťažký a štyri kráľovské miesta boli jednoducho málo, preto ich rozšírila o polia osobností aj na rad horníkov.

Od Tatranských po Kežmarské sedmové karty

Záujem o Tatranské sedmové karty, predstavené v marci tohto roku, príjemne prekvapil ich autorku, Kežmarčanku Katarínu Cermanovú. „Drvivá väčšina reakcií bola až dojímavo pozitívna, preto som sa rozhodla vytvoriť Kežmarské sedmové karty. Kežmarská téma je ťažká práve tým, že sa snažím zachytiť obraz niečoho Kežmarčanom dôverne známeho a zároveň ich prekvapiť a obohatiť,“ opísala vznik myšlienky Katarína Cermanová.

Medzi ľudí, ktorí jej pomáhali pri kartách, patrí jej priateľ, ktorý ju počas príprav podporoval. „Priamo s kartami mi pomáhala spisovateľka Nora Baráthová. Písala a overovala mi popisy, sypala historické fakty z rukáva a zásobovala ma nápadmi. Vďaka jej informáciám sa mi podarila jedna z najkrajších tém celých kariet, ktorou je približná rekonštrukcia Vyšnej a Nižnej brány. Existuje totiž štúdia, ktorá mapuje pôvodné mestské opevnenie a vďaka informáciám z nej som sa pokúsila rekonštruovať podobu našich najznámejších mestských brán. Bol to protichodný pocit, keď som s údivom zistila, aké hradby s početnými opevneniami a mohutnými bránami tu boli a dnes tu už nie sú. Na výstave by som chcela ukázať práve túto úžasnú časť našej histórie. Pomohli mi aj odborníci na niektoré špecifické témy. Ochotne mi poradili a napísali popisy do brožúrky,“ povedala o prípravách Katarína.

Karty prvýkrát predstaví na EĽRO

Výstava na EĽRO bude prvým miestom, kde kartičky slávnostne predstaví mestu a svetu. Za pomoci Nory Baráthovej chce autorka do vernisáže spísať netradičné fakty a zaujímavosti zo života jednotlivých osobností a mesta Kežmarok. „Chcela by som na ostatných preniesť to, že aj keď sa po našom meste prechádzam už miliónkrát, zrazu ho vidím opäť inak. Na redute študujem chronostich – a čo to znamená, zistíte na výstave. V utorok o desiatej si na námestí hovorím, že akurát v tento moment by pani barónka mala svoju návštevnú hodinu – jedinú za týždeň, keď ste ju mohli prísť navštíviť. Zároveň sa konečne chystám do lýcea – prelistovať si nejakú úžasnú ilustrovanú knihu, ktorú máme voľne k dispozícii. V lýceu je totiž verejne dostupná knižnica so vzácnymi historickými knihami. Priznávam sa, nevedela som, že tu máme takýto unikát,“ povedala Katarína.

Osobnosti na kartách

Medzi dvanástimi osobnosťami na kartách sú spisovatelia Pavol Országh Hviezdoslav a Ján Chalupka, ktorí patrili medzi najvýznamnejšie postavy z kežmarského lýcea. Miesta horníkov zaujmú Juraj Herz, výnimočný režisér a rodák z Kežmarku s neuveriteľným ľudským príbehom, a bratia Oto a Vlado Krajňákovci. „Dlho som sa nevedela rozhodnúť, ktorého z nich uviesť, až mi napadla spásonosná myšlienka, že budú bratsky zdieľať jednu kartu. Vznikla tak unikátna dvojtvárová karta,“ priblížila Katarína Cermanová.

Za prvého kráľa autorka vybrala Karla Weina, ktorý si vyslúžil prezývku kežmarský Baťa. Ďalšími kráľmi Kežmarku na kartách budú sedmohradské knieža a pán hradu Imrich Thököly, Dr. Vojtech Alexander a Ladislav Medňanský, výnimočný maliar z Kaštieľa Strážky, ktorého diela sú cenené naprieč Európou.

„Zo žien som vybrala ako interesantnú postavu kežmarskú barónku. Myslím, že málokto ju pozná po mene Hedviga Mária Szirmay-Badányi. Je to kuriózna osobnosť. Trošku som sa začala zamýšľať, keď som na eso už druhýkrát umiestnila dámu so zlomeným srdcom. Na tatranských kartách to bola Beáta Lasky a tentokrát je to ďalšia barónka – Babetta von Wieland z Vlkoviec. Do nej sa nešťastne zaľúbil chudobný Ján Chalupka, vtedajší profesor lýcea a predstaviteľ inteligencie, ale bez groša – ako sa vtedy tuším hovorilo,“ povedala o karte so zlomeným srdcom Katarína.

Esovú sériu dopĺňajú naša najznámejšia legenda mesta Čierna pani z Kežmarského hradu a Matilda Alexandrová, dcéra doktora Alexandra, klaviristka a riaditeľka hudobnej školy.

„Na karty sa dostalo veľa, ale veľa tiež nie. Budem si dlho pamätať, ako som listovala fotkami a lovili sme s Norou Baráthovou z pamäti krásy nášho mesta. Mohli sme si zaspomínať, ako sa kedysi robievali majálesy v Hájovni či ako fungovala pôvodná populárna reštaurácia Berg na mieste terajšieho amfiteátra, alebo krásny hotel ako predchodca terajšej novej nemocnice. Kežmarčania môžu spomínať aj na člnkovanie po „Popradke“ pod vlnkovými hradbami a na mnohé ďalšie chvíle, o ktoré sa, verím, budú deliť aj pri hraní Kežmarských sedmových kariet,“ zakončila prianím Katarína.

Kde si môžete zakúpiť Kežmarské sedmové karty?

Kežmarské sedmové karty si zakúpite priamo na výstave počas EĽRO v bývalých hudobninách na Hlavnom námestí, v Kežmarskom hrade a v kníhkupectve Alter ego.

Ondrej Miškovič, grafika: Katarína Cermanová

Kežmarská Bazilika minor Svätého Kríža sa uchádza o 50 000 eur na jej obnovu

05.06.2024

Nadácia VÚB sa za 18 rokov svojej činnosti zameriavala na oblasti, ktoré v danom čase potrebovali jej pomoc a podporu. O pomoc s obnovením gotického portálu požiadala nadáciu Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok a teraz do 15. júna vyzýva všetkých na podporu v SMS hlasovaní. Gotický portál Neskorogotická Bazilika sv. Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho [...]

Malý princ v Kežmarku ako ho napísala umelá inteligencia

28.05.2024

Predstavte si tú zvláštnu situáciu: jedného dňa sa na námestí v Kežmarku objaví Malý princ. Ten istý Malý princ, ktorého poznáme zo stránok knihy Antoina de Saint-Exupéryho, ale teraz uprostred malého slovenského mesta, obklopený tými, čo mu nerozumejú a zároveň ho fascinujú. Čo by sa stalo? Malý princ, stále so svojou zlatou hrivou, sa najprv zastavil pri fontáne na [...]

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

Základná škola Parchovany

V prípade samovraždy deviataka v Parchovanoch nastal zvrat, obvinili spolužiačku

01.07.2024 17:20

Polícia potvrdila, že vyšetrovanie v danej veci doposiaľ nebolo ukončené.

Trump

Exprezidenti USA majú istú imunitu, rozhodol najvyšší súd USA. Trumpov prípad viazne

01.07.2024 16:53, aktualizované: 17:13

Spor sa teraz vracia k federálnej sudkyni, ktorá kvôli prerokúvaniu Trumpovej námietky pozastavila proces.

SAV, Slovenská akadémia vied

SAV dostane od vlády o takmer 55 miliónov eur viac. Na čo ich plánuje využiť?

01.07.2024 16:43

Ide o desaťpercentný nárast v porovnaní s pôvodným rozpočtom.

Vlada Kmec

Slovensko dostane stovky miliónov eur: Eurokomisia schválila ďalšiu platbu v rámci plánu obnovy

01.07.2024 16:31

Budem rád, ak nebudeme robiť z plánu obnovy na Slovensku politickú súťaž, upozornil Kmec.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 252
Celková čítanosť: 346542x
Priemerná čítanosť článkov: 1375x

Autor blogu