Založ si blog

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava.

V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až 1916, a to podľa návrhu Józsefa Pfinna. Ten vychádzal z vtedy veľmi moderného secesného štýlu s názvom Jugendstill. Stavba bola dekorovaná prírodnými motívmi a vitrážovými oknami. Pozostáva z centrálnej budovy vestibulu, z ktorej vybiehajú do dvoch strán krídla ukončené vyvýšenými prístavbami. Od roku 1981 je kežmarská železničná stanica zapísaná v registri národných kultúrnych pamiatok.

„Požiadavka na verejné obstaranie bola zadaná pre Centrum logistiky a obstarávania do ITendra 7. novembra 2023,“ povedala Lucia Lizáková z odboru komunikácie a marketingu Železníc Slovenskej republiky. Vo februári tohto roku sa primátor mesta Ján Ferenčák zúčastnil na rokovaní na generálnom riaditeľstve Železníc Slovenskej republiky. „S pánom generálnym riaditeľom som riešil rekonštrukciu železničnej stanice v Kežmarku. Tá pokračuje v rámci investičných plánov železníc. V dohľadnej dobe by mohla byť budova odovzdaná na rekonštrukciu a už teraz sa tešíme, že to bude najkrajšia železničná stanica na celom Slovensku,“ povedal po stretnutí Ján Ferenčák.

Začne sa strechou

V rámci tejto investičnej akcie sa počíta s komplexnou rekonštrukciu strechy a bleskozvodu, ohrevom žľabov a zvodov, výmenou klampiarskych konštrukcií, výmenou okien a dverí. „Rekonštrukcia sa nedotkne tých dverí, ktoré musia byť zachované. Tie budú repasované,“ doplnila informácie Lizáková. Viditeľnou bude taktiež zmena na fasáde, ktorú čaká oprava a následne náter. Opravy sa dotknú aj časti perónového prístrešku, výmeny vonkajšej dlažby pod perónovým prístreškom, rozhlasových zariadení, informačných zariadení, kamerových systémov a štruktúrovaného kabelážneho systému. Cena celej rekonštrukcie bude podľa Lizákovej určená po ukončení verejného obstarávania.

Okolie železničnej stanice s parkom a parkoviskom

V roku 1917 vznikol park aj pri železničnej stanici, ktorý bol vybudovaný krátko po jej dostavbe. Pôvodne bol park väčší, ale v 50. rokoch sa z časti parku utvorilo parkovisko autobusov. Park bol týmto rozdelený na dve časti. Výsadba zelene sa na tomto mieste v medzivojnovom období zastavila a pokračovala až v roku 1950. V rámci pripravovanej rekonštrukcie nie je zahrnuté do rekonštrukcie parkovisko ani park, na toto si teda ešte musíme počkať.

Ondrej Miškovič

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Sýria, Asma Asadová, rakovina, liečba

Manželka sýrskeho prezidenta Asma Asadová má leukémiu, oznámil Damask

21.05.2024 11:57

V auguste 2019 Asadová oznámila, že sa plne zotavila z rakoviny prsníka, ktorá bola objavená v ranom štádiu.

novinári, Rooseveltova nemocnica

Fico je pri vedomí a komunikuje, podstúpil CT brušnej dutiny

21.05.2024 11:20

Premiéra vážne postrelil 71-ročný muž po stredajšom výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej.

nr sr, parlament atentát, fico

Uznesenie je pre strany so „zdravým rozumom“. NR SR pokračuje, Žiga: Chod štátu nezastaví žiadny atentátnik

21.05.2024 11:14, aktualizované: 11:28

Smer chce vyslať signál zmierenia, preto pripravil uznesenie na odsúdenie atentátu na Roberta Fica.

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

V rámci akcie Klient zadržali sedem osôb, z toho štyroch policajtov

21.05.2024 11:10

Stíhaní sú za trestné činy podplácania, respektíve zneužívania právomoci verejného činiteľa a prijímania úplatku.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 242
Celková čítanosť: 338203x
Priemerná čítanosť článkov: 1398x

Autor blogu