Založ si blog

Pamiatky hodné obdivu v Kežmarku

Čitateľom Novín Kežmarok priblížila pamiatkarka Ing. arch. Iveta Bujnová v rozhovore proces evidencie a ochrany národných kultúrnych pamiatok (NKP), ktorých má naše mesto viacero.

Koľko pamiatok v Kežmarku je evidovaných ako NKP?

Kežmarok je charakteristický rozmanitosťou zachovaného historického stavebného fondu. Aktuálne je v meste evidovaných 249 národných kultúrnych pamiatok. Najväčšie množstvo z nich, v počte 191, tvoria obytné stavby – meštianske domy. Ďalej sú to jedinečné kostoly a ich areály, radnica, reduta, mestský typ hradu, školské areály, jediný historický park pri hrade, kaplnky, pomníky, pamätníky a tabule, industriálny areál Weinovej továrne, železničná stanica s areálom, starý a židovský cintorín. Aj keď torzálne, ale predsa má Kežmarok zachovaný aj hradobný systém opevnenia mesta. Z hľadiska slohového zaradenia tu máme zastúpené všetky obdobia od stredoveku až po novovek. Z dôvodu vysokej koncentrácie pamiatok a zachovanej urbanistickej štruktúry bola v roku 1950 v historickom centre Kežmarku vyhlásená pamiatková rezervácia (pozn., v tom čase ich bolo iba osem na celom Slovensku). Na ochranu jej prostredia bolo v roku 2009 vyhlásené rozsiahle ochranné pásmo, ktoré má regulovať novú výstavbu tak, aby bola zachovaná historická silueta mesta.

Na čo si majú občania dávať pozor, ak obývajú NKP a chcú ju rekonštruovať?

Prvý a podstatný úkon je komunikácia s odbornými zamestnancami nášho pracoviska v Poprade, ktorý je súčasťou Krajského pamiatkového úradu Prešov (KPÚ). Vlastník pamiatky pred obnovou je povinný KPÚ predložiť zámer a špecifikovať predpokladané zmeny pamiatky. KPÚ rozhodne, či plánovaný zámer je prípustný a určí podmienky, za ktorých možno tieto práce pripravovať a vykonávať tak, aby pamiatka nebola ohrozená, poškodená alebo zničená. Ďalej určí, či je možné pripravovať túto obnovu iba na základe osobitných výskumov a inej prípravnej a projektovej dokumentácie. V priebehu obnovy pamiatky môže dôjsť k nepredvídanému nálezu, ten treba ohlásiť a KPÚ rozhodne o ďalšom postupe obnovy.

Ktorá NKP je v Kežmarku tá vaša „naj“?

Vždy tá, ktorej sa aktuálne venujem v priebehu prípravy obnovy. Teraz je to reduta s úžasnými poznatkami o vývoji úprav a malieb hlavnej fasády, na základe ktorých bude prinavrátená jej pôvodná farebnosť. Je to ale aj najmladšia vyhlásená pamiatka – Kaplnka sv. Jána Nepomuckého na Michalskej ulici, na ktorej bola dokončovaná obnova a je jej prinavrátený pôvodný tvar strešného štítu, doplnené chýbajúce hlavice pilastrov a kaplnka dostala pôvodný farebný náter. Pamiatkový výskum meštianskeho domu č. 1 na Hradnom námestí odhalil stredoveké kamenné články na fasáde, ktoré v Kežmarku nemajú obdobu, a podobné môžeme vidieť najbližšie na levočských domoch. Archeologický výskum v areáli školy na Kušnierskej bráne potvrdil časť rondelu Kušnierskej brány a mestského opevnenia. Všetko sú to úžasné poznatky o stavebnom vývoji jednotlivých objektov v meste, ktoré ma veľmi zaujímajú a fascinujú. V čase pandémie, keď sme eliminovali stretnutia, som spracovala aktualizáciu pamiatok historického cintorína na Toporcerovej ulici a židovského cintorína na Bielej vode. Množstvo času, ktorý som tam strávila, skúmajúc architektúru jednotlivých náhrobkov hrobových miest, zanechalo vo mne silný dojem, umocnený pokorou a záujmom poznať osudy jednotlivých Kežmarčanov a ich rodín. V širokom regióne nenájdeme historické cintoríny v tak dobre zachovanom a hlavne udržiavanom stave, ako sú tie kežmarské.

Je možné, že aj terajšie stavby sa raz stanú NKP?

Určite raz áno, ale musí to byť kvalitná architektúra. Aj dnes už chránime v rámci Slovenska hodnotnú architektúru druhej polovice 20. storočia.

Čo Vás baví na vašej práci?

Predovšetkým mnohorakosť, pretože sa stretávam s obnovami objektov rôznych typov architektúry. Aj keď práca pamiatkara nie je vždy pochopená a vítaná, som rada, keď sa obnova pamiatky vydarí a vlastník je s jej užívaním spokojný. Kvalitná obnova pamiatky pozitívne zhodnotí jeho vlastníctvo a zároveň prispeje k zachovaniu pamiatkového fondu, ktorý je typický a jedinečný pre mesto Kežmarok.

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Čierny kašeľ v Bratislavskom kraji: Hygienici evidujú 74 prípadov ochorenia

19.04.2024 12:21

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 327878x
Priemerná čítanosť článkov: 1389x

Autor blogu