Založ si blog

Pamiatky hodné obdivu v Kežmarku

Čitateľom Novín Kežmarok priblížila pamiatkarka Ing. arch. Iveta Bujnová v rozhovore proces evidencie a ochrany národných kultúrnych pamiatok (NKP), ktorých má naše mesto viacero.

Koľko pamiatok v Kežmarku je evidovaných ako NKP?

Kežmarok je charakteristický rozmanitosťou zachovaného historického stavebného fondu. Aktuálne je v meste evidovaných 249 národných kultúrnych pamiatok. Najväčšie množstvo z nich, v počte 191, tvoria obytné stavby – meštianske domy. Ďalej sú to jedinečné kostoly a ich areály, radnica, reduta, mestský typ hradu, školské areály, jediný historický park pri hrade, kaplnky, pomníky, pamätníky a tabule, industriálny areál Weinovej továrne, železničná stanica s areálom, starý a židovský cintorín. Aj keď torzálne, ale predsa má Kežmarok zachovaný aj hradobný systém opevnenia mesta. Z hľadiska slohového zaradenia tu máme zastúpené všetky obdobia od stredoveku až po novovek. Z dôvodu vysokej koncentrácie pamiatok a zachovanej urbanistickej štruktúry bola v roku 1950 v historickom centre Kežmarku vyhlásená pamiatková rezervácia (pozn., v tom čase ich bolo iba osem na celom Slovensku). Na ochranu jej prostredia bolo v roku 2009 vyhlásené rozsiahle ochranné pásmo, ktoré má regulovať novú výstavbu tak, aby bola zachovaná historická silueta mesta.

Na čo si majú občania dávať pozor, ak obývajú NKP a chcú ju rekonštruovať?

Prvý a podstatný úkon je komunikácia s odbornými zamestnancami nášho pracoviska v Poprade, ktorý je súčasťou Krajského pamiatkového úradu Prešov (KPÚ). Vlastník pamiatky pred obnovou je povinný KPÚ predložiť zámer a špecifikovať predpokladané zmeny pamiatky. KPÚ rozhodne, či plánovaný zámer je prípustný a určí podmienky, za ktorých možno tieto práce pripravovať a vykonávať tak, aby pamiatka nebola ohrozená, poškodená alebo zničená. Ďalej určí, či je možné pripravovať túto obnovu iba na základe osobitných výskumov a inej prípravnej a projektovej dokumentácie. V priebehu obnovy pamiatky môže dôjsť k nepredvídanému nálezu, ten treba ohlásiť a KPÚ rozhodne o ďalšom postupe obnovy.

Ktorá NKP je v Kežmarku tá vaša „naj“?

Vždy tá, ktorej sa aktuálne venujem v priebehu prípravy obnovy. Teraz je to reduta s úžasnými poznatkami o vývoji úprav a malieb hlavnej fasády, na základe ktorých bude prinavrátená jej pôvodná farebnosť. Je to ale aj najmladšia vyhlásená pamiatka – Kaplnka sv. Jána Nepomuckého na Michalskej ulici, na ktorej bola dokončovaná obnova a je jej prinavrátený pôvodný tvar strešného štítu, doplnené chýbajúce hlavice pilastrov a kaplnka dostala pôvodný farebný náter. Pamiatkový výskum meštianskeho domu č. 1 na Hradnom námestí odhalil stredoveké kamenné články na fasáde, ktoré v Kežmarku nemajú obdobu, a podobné môžeme vidieť najbližšie na levočských domoch. Archeologický výskum v areáli školy na Kušnierskej bráne potvrdil časť rondelu Kušnierskej brány a mestského opevnenia. Všetko sú to úžasné poznatky o stavebnom vývoji jednotlivých objektov v meste, ktoré ma veľmi zaujímajú a fascinujú. V čase pandémie, keď sme eliminovali stretnutia, som spracovala aktualizáciu pamiatok historického cintorína na Toporcerovej ulici a židovského cintorína na Bielej vode. Množstvo času, ktorý som tam strávila, skúmajúc architektúru jednotlivých náhrobkov hrobových miest, zanechalo vo mne silný dojem, umocnený pokorou a záujmom poznať osudy jednotlivých Kežmarčanov a ich rodín. V širokom regióne nenájdeme historické cintoríny v tak dobre zachovanom a hlavne udržiavanom stave, ako sú tie kežmarské.

Je možné, že aj terajšie stavby sa raz stanú NKP?

Určite raz áno, ale musí to byť kvalitná architektúra. Aj dnes už chránime v rámci Slovenska hodnotnú architektúru druhej polovice 20. storočia.

Čo Vás baví na vašej práci?

Predovšetkým mnohorakosť, pretože sa stretávam s obnovami objektov rôznych typov architektúry. Aj keď práca pamiatkara nie je vždy pochopená a vítaná, som rada, keď sa obnova pamiatky vydarí a vlastník je s jej užívaním spokojný. Kvalitná obnova pamiatky pozitívne zhodnotí jeho vlastníctvo a zároveň prispeje k zachovaniu pamiatkového fondu, ktorý je typický a jedinečný pre mesto Kežmarok.

Kežmarská Bazilika minor Svätého Kríža sa uchádza o 50 000 eur na jej obnovu

05.06.2024

Nadácia VÚB sa za 18 rokov svojej činnosti zameriavala na oblasti, ktoré v danom čase potrebovali jej pomoc a podporu. O pomoc s obnovením gotického portálu požiadala nadáciu Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok a teraz do 15. júna vyzýva všetkých na podporu v SMS hlasovaní. Gotický portál Neskorogotická Bazilika sv. Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho [...]

Malý princ v Kežmarku ako ho napísala umelá inteligencia

28.05.2024

Predstavte si tú zvláštnu situáciu: jedného dňa sa na námestí v Kežmarku objaví Malý princ. Ten istý Malý princ, ktorého poznáme zo stránok knihy Antoina de Saint-Exupéryho, ale teraz uprostred malého slovenského mesta, obklopený tými, čo mu nerozumejú a zároveň ho fascinujú. Čo by sa stalo? Malý princ, stále so svojou zlatou hrivou, sa najprv zastavil pri fontáne na [...]

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 342997x
Priemerná čítanosť článkov: 1367x

Autor blogu