Založ si blog

Deti, ktoré začínali v Goraliku, dnes už majú vlastné rodiny

V Mestskom kultúrnom stredisku v Kežmarku sa uskutočnil 25. júna galavečer venovaný 30. výročiu založenia detského folklórneho súboru Goralik. Na spoločnom veľkolepom stretnutí s členmi súboru sa zúčastnil i primátor mesta Ján Ferenčák.

Folklórny súbor vznikol v decembri 1991 pod vedením vedúcej Terézie Klempárovej, ktorá súbor viedla 20 rokov. Terézia Klempárova zbierala, zachovávala ľudové tance, hry a piesne goralského etnika. Tak vytvorila mnoho krásnych choreografií či pásiem podtatranskej oblasti, s ktorými súbor získal mnoho ocenení na okresných, krajských a celoslovenských súťažiach i festivaloch. Súbor viackrát reprezentoval nielen kraj, ale aj štát za hranicami Slovenska.

„V roku 2011 som súbor prebrala ja a snažím sa naďalej pokračovať v týchto šľapajach. Detský folklórny súbor Goralik navštevujú deti od štyroch do pätnástich rokov nielen z Kežmarku, ale aj z okolitých dedín. Spolu sme za 30 rokov existencie súboru precestovali krajiny ako Nemecko, Poľsko, Česko, Švajčiarsko, Srbsko, Maďarsko, Taliansko, Španielsko, Francúzsko, Ukrajina, Litva, Estónsko, Fínsko, Macedónsko, kde sme prezentovali náš folklór,“ skonštatovala vedúca folklórneho súboru Ľudmila Vdovjaková.

Mladí folkloristi a ich choreografi dúfajú, že sa im za priaznivej epidemiologickej situácie podarí budúci rok opäť vycestovať na celoeurópsky festival Europeade do Litvy, na ktorý sa deti veľmi tešia. Spoznajú kultúru inej krajiny, nadviažu kontakty s inými súbormi a v neposlednom rade ukážu, čo vedia a čo ich napĺňa.

„Počas posledného leta ste náš súbor mohli vidieť na kežmarskom Festivale za euro a koncom augusta aj na Dni rodiny v kynologickom centre v Kežmarku,“ povedala Vdovjaková. Tréningy súboru realizujú v priestoroch telocvične Základnej školy Grundschule Hradné námestie pod hlavičkou Základnej umeleckej školy Antona Cígera, pod ktorú už pár rokov patria.

Za normálnych okolností sa tréning koná prezenčnou formou, začína sa rozcvičkou skupiny a rozohriatím hrou. Pokračuje nácvikom alebo opakovaním jednotlivých tanečných prvkov a motívov, neskôr sa nacvičujú choreografie a pásma potrebné na vystúpenia. Pri speváckych nácvikoch sa začína hlasovou rozcvičkou a pokračuje nácvikom jednotlivých piesní. „Počas pandémie, keď bolo všetko zatvorené, sme tréningy realizovali cez internet, pomocou videohovoru, na ktorý sa deti z domu prihlásili. Takto sme sa aspoň trochu videli, niečo si aj potancovali, ale hlavne sme udržali aspoň takýmto spôsobom medzi sebou kontakty,“ povedala Vdovjaková. Výhodou takéhoto vyučovania podľa nich bolo, že sa dá viac sústrediť na jednotlivca a vedia odkonzultovať prípadné chyby pri predvedení, kdežto pri skupinovej výučbe prezenčnej formy je to omnoho náročnejšie. „Aj tak dúfam, že sa k výučbe cez internet už nebudeme musieť vrátiť, lebo kontakt medzi deťmi v skupine je veľmi dôležitý,“ konštatovala Vdovjaková.

Detský folklórny súbor Goralik od svojho vzniku vystupuje nielen na Slovensku, kde sa zúčastňuje na prehliadkach súborov v rámci okresu a regiónu, ale aj v Nemecku, Taliansku, Francúzsku, Poľsku a Českej republike. Získava popredné umiestnenia v krajských prehliadkach.

Ondrej Miškovič

Kežmarská Bazilika minor Svätého Kríža sa uchádza o 50 000 eur na jej obnovu

05.06.2024

Nadácia VÚB sa za 18 rokov svojej činnosti zameriavala na oblasti, ktoré v danom čase potrebovali jej pomoc a podporu. O pomoc s obnovením gotického portálu požiadala nadáciu Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok a teraz do 15. júna vyzýva všetkých na podporu v SMS hlasovaní. Gotický portál Neskorogotická Bazilika sv. Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho [...]

Malý princ v Kežmarku ako ho napísala umelá inteligencia

28.05.2024

Predstavte si tú zvláštnu situáciu: jedného dňa sa na námestí v Kežmarku objaví Malý princ. Ten istý Malý princ, ktorého poznáme zo stránok knihy Antoina de Saint-Exupéryho, ale teraz uprostred malého slovenského mesta, obklopený tými, čo mu nerozumejú a zároveň ho fascinujú. Čo by sa stalo? Malý princ, stále so svojou zlatou hrivou, sa najprv zastavil pri fontáne na [...]

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

zelenskyj, summit, švajčiarsko, ukrajina,

Zelenskyj: Keby Rusko malo záujem o mier, nebola by žiadna vojna

15.06.2024 20:45, aktualizované: 21:35

Na mierovom summite o Ukrajine vo Švajčiarsku sa zúčastňuje viac ako 90 krajín a osem medzinárodných organizácií.

francúzsko, Protest, krajná pravica

Desaťtisíce Francúzov protestovali proti krajnej pravici, môže vyhrať predčasné voľby

15.06.2024 19:53

Francúzsky prezident Macron vyhlásil predčasné voľby po neúspechu svojho centristického tábora v minulotýždňových eurovoľbách.

žilina, polícia,

Otrasný nález. V meste Rajec našli bezvládne telo novorodenca

15.06.2024 19:14, aktualizované: 20:20

Stať sa tak malo vedľa materskej škôlky.

Peter Pellegrini, inaugurácia

Bude Pellegrini nadstranícky? Bude z neho skôr Gašparovič než Kováč, hovoria odborníci. Podporu koalície ešte bude potrebovať

15.06.2024 19:00

Politológovia nepredpokladajú, že sa Pellegrini voči vláde bude vymedzovať. Podporu koalície ešte bude potrebovať pri prípadnej opätovnej kandidatúre. Môže však prekvapiť.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 342998x
Priemerná čítanosť článkov: 1367x

Autor blogu