Založ si blog

Keď sa valila voda Kežmarkom

Voda ako živel si berie, čo môže a nepýta sa na to, či môže. Jozef Cigal si spomína na potopu, ktorá sa pred rokmi stala v Kežmarku a pamätajú na ňu mnohí už len z historických fotiek či príbehov starých rodičov.

Posledný júnový týždeň 1958 padal v podtatranskej oblasti intenzívne tichý a hustý dážď. Lesy v Levočských vrchoch aj vo Vysokých Tatrách vodu zadržali. Na ľubickom, tvarožnianskom a popradskom povodí sa hladina vody nedvihla. Povodeň prišla v nedeľu 30. júna dopoludnia, keď lesy prestali zadržiavať dážď. Na území mesta sa v tú chvíľu vyliali všetky povodia. Na mestskom futbalovom ihrisku bolo vidieť len vrch futbalových bránok a rieka Poprad zatopila aj areál podniku Benzinol. Voda mala takú silu, že sa nezastavila ani pred plnými kovovými sudmi s benzínom. Nebezpečnou bola skutočnosť, že tieto sudy narážali do kraja kamenného mosta pod železničnou stanicou. Časť mosta vtedy spadla.

Nedá mi nespomenúť i úsmevnú príhodu kežmarského rybára. Na ostrovčeku v Hájovni, kde chodil často na ryby, našiel sud plný benzínu, ktorý sem vyplavila povodeň. Šikovný rybár síce nechytil zlatú rybku, ale zato mal postarané o pohonné hmoty do svojej motorky Pionier na dlhé roky, no s týmto sa priznal až po rokoch, samozrejme, keď sud bol už prázdny.

Noc po povodni bola chladná. Pozdĺž Popradu sa vytvoril širší pás hmly, ktorý zakryl železničné priecestie za podnikom Tatraľan. Nadránom sa zo smeru od Spišskej Belej blížilo vojenské nákladné auto, ktoré rušeň tlačil viac metrov. Stret rušňa a automobilu mal fatálne následky. Zahynulo osem vojakov.

Počas povodne sa konal aj letný lyžiarsky slalom v Studenej doline. Keďže začalo podmývať lesnú cestu, mali účastníci slalomu problém sa bezpečne dostať do hotela. Slalom sa konal každoročne na pamiatku piatich kežmarských lyžiarov, ktorí padli v bojoch v okolí Liptovského Mikuláša. Usporiadala ho Telovýchovná jednota Iskra Kežmarok, za ktorú pretekali bratia Michal a Anton Šoltýsovci, Oto a Vlado Krajňák a aj bratia Zbyňo a Ivo Mochrovci.

Jozef Cigal, prepis: Ondrej Miškovič

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 330567x
Priemerná čítanosť článkov: 1377x

Autor blogu