Založ si blog

Letné terasy na pomoc podnikateľom a podporu cestovného ruchu pod Tatrami

Jednou z daní, ktorú môže mesto ukladať na základe zákona č. 582/2004 Z. z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v znení neskorších predpisov je daň za užívanie verejného priestranstva.

Mesto Kežmarok zaviedlo uloženie dane za užívanie verejného priestranstva všeobecne záväzným nariadením mesta Kežmarok č. 11/2019 o miestnych daniach. „Z dôvodu stále pretrvávajúcej pandémie spôsobenej ochorením COVID-19 a s ňou spojenými opatreniami a obmedzeniami štátnych orgánov sú práve malí podnikatelia, a to aj na území mesta Kežmarok, jednými z najviac postihnutých subjektov celej tejto situácie,“ informovala Jela Bednárová, prednostka Mestského úradu v Kežmarku v dôvodovej správe, s ktorou sa v decembri minulého roku stotožnilo aj mestské zastupiteľstvo.

Dane za terasy v roku 2022

Nové nariadenie je na zmiernenie následkov pandémie a súčasne na to, aby samospráva prispela k podpore využívania poskytovania služieb vo vonkajšom prostredí. Všeobecným záväzným nariadením sa navrhlo zníženie dane za užívanie verejného priestranstva pred vlastnou prevádzkou za každý aj začatý meter štvorcový osobitne užívaného priestranstva a každý aj začatý deň pre letné reštaurácie, cukrárne so stolovaním vonku do 100 metrov štvorcových na nula eur okrem jednej skutočnosti. Poplatok sa dotkne len letných reštaurácií, cukrární so stolovaním vonku, ktoré budú mať kapacitu nad 100 metrov štvorcových, tie zaplatia 0,06 eur za každý začatý deň.

Rovnako sa navrhlo zníženie dane za užívanie verejného priestranstva pred vlastnou prevádzkou za každý aj začatý meter štvorcový osobitne užívaného priestranstva a každý aj začatý deň pre propagáciu tovaru jeho vyložením na verejnom priestranstve a pre prenosné reklamné tabule. Osobitná sadzba dane za užívanie verejného priestranstva je počas prechodného obdobia do 31. decembra 2022.

Postup na získanie povolenia letnej terasy

Užívanie letnej terasy je potrebné nahlásiť na oddelení majetkovoprávnom a správy majetku v Kežmarku na Hlavnom námestí 3 v budove kina Iskra. Po vyplnení tlačiva, jeho zaevidovaní vám príde rozhodnutie o užívaní letnej terasy na rok 2022. Všetky potrebné informácie nájdete na webstránke mesta alebo priamo na oddelení.

Ondrej Miškovič

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Úspechy kežmarskej umeleckej školy zapísané na plátne a v zručnosti absolventov

07.04.2024

Výtvarné umenie paletou farieb zachytáva minulosť a prítomnosť. Prvé dotyky s umením získavajú deti v umeleckých školách. Pedagógovia čarovný svet farieb približujú na výtvarnom odbore v Základnej umeleckej škole Antona Cígera (ZUŠ) v Kežmarku už 52 rokov, preto treba toto krásne poslanie uchovať a zveľaďovať. Cesta k umeleckému vzdelávaniu je náročná [...]

Tunde Onakoya

Nigérijský šachista prekonal rekord, na Times Square hral šach cez 58 hodín

20.04.2024 17:26

Tunde Onakoya dúfa, že sa mu vďaka tomuto výkonu podarí zhromaždiť milión dolárov na podporu vzdelávania detí v Afrike.

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 236
Celková čítanosť: 328202x
Priemerná čítanosť článkov: 1391x

Autor blogu