Založ si blog

Jazda na koni v lone prírody pod Tatrami

Kežmarský oddiel jazdcov bol založený ako súkromný jazdecký oddiel Ranč Čajka Kežmarok. Po vzniku Mestského športového klubu (MŠK) na ktorom fungovaní sa od začiatku podieľali, figurujú pod názvom MŠK Ranč Čajka Kežmarok.

Momentálne majú v klube 32 členov a len dvaja sú dospelý. O tento šport má mládež veľmi veľký záujem a to hlavne zo strany dievčat, ktorých tam je až tridsať. Nakoľko je šport dosť náročný a vyžaduje si získanie licencie jazdca po absolvovaní skúšok základného výcviku a mnohým to trvá dlhšie. Tým pádom sa vzdiaľuje ich účasť na pretekoch. „Zúčastňujeme sa pretekov v zahraničí hlavne v Poľsku a to z toho dôvodu, že tam pravidlá povoľujú sa zúčastniť pretekov aj jazdcom bez licencie do výšky prekážok 95cm na základe povolenia od rodičov a lekára,“ priblížil Stanislav Čajka.

Po ekonomickej stránke klub funguje tak, že majiteľom koní,  jazdeckého výstroja a areálu je Stanislav Čajka. Chod klubu je podporovaný mestom a výberom dvoch percent z daní a sponzorstvom. „Niečo si vieme získať aj vlastnými aktivitami. Náš klub sa zameriava hlavne na prácu s mládežou a tak naše úspechy spočívajú v tejto vekovej skupine. Sme pravidelní účastníci Majstrovstiev republiky ako aj majstrovstiev Východoslovenskej oblasti detí a niekoľkonásobní majstri v slovenskej oblasti, ako aj skokového pohára detí. Víťazi Pohara gur ,čo je turné viacerých pretekov v Poľsku,“ chváli sa úspechom Čajka.

V uplynulej sezóne si prvé a tretie miesto na súťaži vybojovala Sara Dravecká a štvrté miesto Sofie Babičová aj napriek tomu, že sa do súťaže zapojila až v polovici sezóny, keď presedlala z kategórie pony. V Slovenskom skokovom pohári si viedli tiež úspešne aj napriek tomu, že prevažná väčšina pretekov sa odohráva v okolí Bratislavy a tým sú ochudobnení o body. Zo 120 hodnotených pretekárov sa z našich najlepšie umiestnila Sara Dravecká a to na peknom 16. mieste a Sofia Babičová na 32. mieste. „Tento rok sme sa aj napriek pandemickej situácii zúčastnili na troch pretekoch, kde sme získali okrem iných dobrých umiestnení aj jedno druhé a dve tretie miesta. Káder koní sme doplnili o štyri nové kone, z ktorých jeden sa už zúčastňuje pretekov. Z mladých kandidátov sa nám najlepšie prejavujú jazdkyne Viki Rochová, ako aj jej sestra Kika Rochová, Mária Liptáková, sestry Beatka Sabolová jej sestra Sofia a aj Nina Gulašiová. Tréningy sme mali v zúženom množstve členov. Dosť nás to obmedzovalo a trpela aj kvalita tréningov,“ približuje Čajka.

„Čo sa týka zvládnutia pandémie u členov klubu, tak sa dá povedať, že to zvládajú celkom dobre. Ak majú čas, stále sú pri koníkoch v prírode na čerstvom vzduchu. Mrzí ich len to ,že odpadlo mnoho pretekov, na ktoré sa ako správny športovci veľmi tešili. Najviac členov máme v kategórii žiakov a prípravke. Dôvod je pravdepodobne v tom, že je to šport dosť náročný a vyžaduje si veľa času a hlavný je aj tréning. Mnoho rodičov dáva deti do množstva krúžkov a potom to nestíhajú. Ak rodičia chcú, aby deti napredovali, musia pre to urobiť viac,“ povedal na tému prečkania pandémie Čajka.

Mnoho detí je v klube preto, že milujú koníky aj keď napredujú pomalšie. Najčastejším problémom je podľa Čajku pri tréningoch prechod určitými fázami napríklad z fázy jazdenia a ovládania koňa do fázy skokovej. Až sa to prevedie správne a podaria sa tie prvé skoky, už to ide lepšie a hlavne sa odbúra psychická bariéra.

Stanislav Čajka hovorí, že u detí je záujem o jazdectvo veľký, hlavne v staršom veku. „Dospelí sa prispôsobia skôr požiadavkám svojich deti a chodia často s otázkou, či by som nemohol zobrať do klubu ich dieťa, lebo má rado zvieratká. Kapacitu nášho klubu máme stále naplnenú a tak organizujeme aj jednodňové detské tábory, aby sa deti zoznámili. Až sa zo strany dieťaťa ako aj zo strany rodiča ukáže skutočný záujem, potom ho až prihlásime za člena,“ priblížil fungovanie Čajka.

Kežmarská Bazilika minor Svätého Kríža sa uchádza o 50 000 eur na jej obnovu

05.06.2024

Nadácia VÚB sa za 18 rokov svojej činnosti zameriavala na oblasti, ktoré v danom čase potrebovali jej pomoc a podporu. O pomoc s obnovením gotického portálu požiadala nadáciu Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok a teraz do 15. júna vyzýva všetkých na podporu v SMS hlasovaní. Gotický portál Neskorogotická Bazilika sv. Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho [...]

Malý princ v Kežmarku ako ho napísala umelá inteligencia

28.05.2024

Predstavte si tú zvláštnu situáciu: jedného dňa sa na námestí v Kežmarku objaví Malý princ. Ten istý Malý princ, ktorého poznáme zo stránok knihy Antoina de Saint-Exupéryho, ale teraz uprostred malého slovenského mesta, obklopený tými, čo mu nerozumejú a zároveň ho fascinujú. Čo by sa stalo? Malý princ, stále so svojou zlatou hrivou, sa najprv zastavil pri fontáne na [...]

Kaštieľ Strážky ako som ho nepoznal

19.05.2024

Okolo nás je veľa pamiatok a príbehov, ktoré len tak prejdeme bez povšimnutia.Navštívil SNG Kaštieľ Strážky a čo ma zaujalo na osobe Ladislava Mednyánszkeho boli tri skutočnosti: Trpel maniodepresiou Bipolárna afektívna porucha (BAP), čiže maniodepresívna psychóza, je závažné a dlhodobé psychické ochorenie vyznačujúce sa poruchou vyšších mozgových funkcií. [...]

Aktuálna informácia, horúca novinka, práve sa stalo, PRAVDA, mimoriadna správa, mimoriadne1, mim1

V českom vojenskom priestore explodovala munícia, na mieste sú zranení

17.06.2024 12:33

K explózii došlo vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá neďaleko Olomouca.

koronavírus nemocnica čína wuchan lekári doktor pacient

Japonsko hlási rekordný nárast smrteľnej bakteriálnej infekcie. Experti nevedia zistiť príčinu epidémie

17.06.2024 12:23

Odborníci zatiaľ nedokázali zistiť, čo je príčinou stúpajúceho počtu prípadov.

Forró, Pellegrini

Pellegrini oslovil lídra Maďarskej aliancie Krisztiána Forróa. V paláci má vzniknúť nový poradcovský tím

17.06.2024 12:15

Nový prezident uviedol, že chce zostaviť nový poradcovský tím pre národnostné menšiny. Maďarská aliancia pre Pravdu potvrdila, že Pellegrini oslovil lídra strany Krisztiána Forróa.

Generálna prokuratúra

V minulom roku narástol počet obžalovaných mladistvých aj mladistvých recidivistov

17.06.2024 11:37

Po ôsmich rokoch vyznačujúcich sa trendom poklesu trestných stíhaní mladistvých v roku 2023 generálna prokuratúra zaznamenala jej nárast o 4 percentá.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 251
Celková čítanosť: 343163x
Priemerná čítanosť článkov: 1367x

Autor blogu