Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

Kežmarská radnica sa zapája do prvého projektu na revitalizáciu vnútrobloku Možiarska, Garbiarska a Nižná brána

07.05.2025

Mestskému zastupiteľstvu v Kežmarku bolo 3. februára predložené na schválenie zabezpečenie finančných prostriedkov na spolufinancovanie realizovaného projektu s názvom: Regenerácia vnútrobloku sídliska na Uliciach Možiarska, Garbiarska a Nižná brána. Zapojenie sa do projektu bolo schválené. Mesto zaplatí z celej rekonštrukcie len 8%, zvyšné peniaze zabezpečí z fondu [...]

Po rokoch prebehne rekonštrukcia futbalového štadióna

04.05.2025

Fond na podporu športu vyhlásil výzvu na predkladanie žiadostí o poskytnutie príspevku z plánovaných programov. Termín podania žiadosti bol do 17. marca, mestské zastupiteľstvo preto malo na stole schválenie sa zapojenia do projektu revitalizácie Futbalového štadióna F2. Návrh na zapojenie sa do projektu 30% spolufinancovaním bol schválený. Cieľom projektu je [...]

Chystáte sa rekonštruovať hrob na Starom historickom cintoríne? Toto by ste mali vedieť

03.05.2025

Pri oprave, rekonštrukcii alebo inom zásahu na hrobovom mieste, ktoré je zadelené ako kultúrna pamiatka je dôležité upozorniť nájomcov, takýchto hrobových miest, že pre tento účel je potrebné dodržať jednotlivé kroky, vďaka ktorým sa uchová história mesta a pozostalým zabezpečí dôstojné miesto posledného odpočinku ich blízkych. Pri oprave hrobového miesta [...]

UKRAINE-CRISIS/MH17

Organizácia pre civilné letectvo označila Rusko za zodpovedné za zostrelenie lietadla MH17

12.05.2025 23:05

Let MH17 bol zostrelený nad okupovanou časťou Ukrajiny v lete 2014. Zomrelo 298 ľudí.

Peter Pellegrini / Robert Fico /

Z najvyšších ústavných činiteľov ľudia najviac dôverujú Pellegrinimu, najmenej Ficovi

12.05.2025 19:04

Prezidentovi dôveruje 53,4 percenta opýtaných.

kamióny, kolóny, hranice, vyšný komárnik, barwinek

Poľskí autodopravcovia opäť blokujú priechod na hranici s Ukrajinou

12.05.2025 18:30

Pred prechodom dnes ráno čakalo asi 200 kamiónov.

Edan Alexander

Hamas prepustil izraelsko-amerického rukojemníka Edana Alexandra

12.05.2025 17:50

Podľa zdroja je teraz na ceste do Izraela.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 294
Celková čítanosť: 427728x
Priemerná čítanosť článkov: 1455x

Autor blogu