Založ si blog

Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

Historickú železničnú v Kežmarku stanicu čaká rekonštrukcia

01.05.2024

Mesto Kežmarok je výnimočné svojimi pamiatkami a budovami, ktoré boli centrom politiky, náboženstva, ale aj dopravy. Historická železničná stanica v Kežmarku je jedinečná svojou polohou a významom pre celý Spiš. V najbližších mesiacoch nás čaká jej oprava. V minulosti patrila budova kežmarskej stanice k najkrajším v celom Uhorsku. Postavená bola v rokoch 1914 až [...]

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Izrael / Hamas /

Hamas súhlasil s návrhom Egypta a Kataru na prímerie v Pásme Gazy

06.05.2024 19:11

Katar a Egypt už niekoľko mesiacov pôsobia ako sprostredkovatelia mierových rokovaní.

Russia Orthodox Easter Putin

Putin po piaty raz. Slovenský diplomat bude pri jeho "pomazaní"

06.05.2024 17:29

Štafáž na inaugurácii Putina bude popri domácej "verchušky" robiť aj časť diplomatického zboru. Zastúpené bude aj Slovensko, ktoré na rozdiel od viacerých západných spojencov pozvanie neodmietlo.

Nemocnica Poprad

Vyskočil? Polícia preveruje úmrtie muža v areáli popradskej nemocnice

06.05.2024 16:56

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci trestného činu usmrtenia.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 241
Celková čítanosť: 333885x
Priemerná čítanosť článkov: 1385x

Autor blogu