Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

Krídla

25.08.2025

Ako ráno hľadám lúče našich snov Jeden z nich ukrývam do básne, druhý len do slov V posteli hľadám spomienok pár Do vône tvojej vpisujem snár Ako tajomstvo, zdáš sa mi záhadná Žiaľ je ako lúka, čo tisíc záhrad má Do noci vpisujem tvoje sny I tak ty si bola ten posledný Stále krásna ako riadky v knihe napísané I kvet raz svoju vôňu bez zásluhy dostane Nemyslím si, [...]

Sama

25.08.2025

Nie všetko o mne vieš, netušíš ani to, že som netrpezlivý Ešte stále sa našej láske nejeden divý Nakoľko smie človek robiť len dobré? Ako odsúdený na hranici, tak moja duša o život žobre Hľadá ku sebe niekoho, kto nezávidí Rým dáva poznanie aj v tejto chvíli Ty sa napriek všetkému nevypínaš Dávaš nádej, veď len ty ju s láskou vnímaš Iné sa budú darmo [...]

Omylom

24.08.2025

1. Prečo ma voláš a potom mlčíš Pane? Prečo pribíjaš aj moje dlane? Zanechal som všetko, čakal som len Teba Ticho nastalo a stratila sa viera R: Hľadám Ťa tam, kde slnko zapadá Verím, že príde ráno, keď svitanie nastáva Osvieť ma, sprav znovu tvojim synom Nech viem, že nie som tu omylom 2. Som ako zázrak pre mnohých a Ty mi nepomáhaš Keď vstávam, ty zaspávaš Chcem [...]

kamenický

Koalícia stále ladí konsolidáciu, pokračovať bude vo štvrtok

25.08.2025 22:57

Podľa ministra financií Kamenického sa vláda snaží nájsť zhodu na posledných konsolidačných opatreniach.

Pri výbere detskej autosedačky je kľúčová výška, nie vek dieťaťa

Pri čelnej zrážke v Malackách sa ťažko zranilo 6-ročné dieťa, bolo v sedačke nepripútané

25.08.2025 21:15

Polícia vyšetruje čelnú zrážku dvoch áut na Mierovom námestí v Malackách, ku ktorej došlo v pondelok krátko pred 17.00 h.

počasie, mráz, záhrada, teplomer

Pozor na prízemný mráz, varujú meteorológovia

25.08.2025 20:11

Na viacerých miestach Slovenska sa môže v noci vyskytnúť prízemný mráz.

Natalija Nagovicynová

Vyšla na jeden z najdrsnejších vrcholov sveta, dolu sa so zlomenou nohou nedostala. Ruskú alpinistku Nagovicynovú už nezachránia

25.08.2025 19:42, aktualizované: 20:17

Zlyhal posledný pokus o záchranu ruskej alpinistky Natalije Nagovicynovej v Kirgizsku.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 298
Celková čítanosť: 451203x
Priemerná čítanosť článkov: 1514x

Autor blogu