Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

V meste pribudnú streetart maľby podobné tým z kasárenského múru

06.11.2024

Rodák z Kežmarku pracuje ako tetovač a streetart umelec. Medzi jeho najväčšie diela v meste doteraz patril streetart na Michalskej ceste, ktorý sa nachádza na kasárenskom múre. O rozšírení týchto malieb na ďalšie budovy sa dočítate v článku. Alex Adam v Kežmarku navštevoval základnú školu. Na strednú školu išiel do Ružomberka, kvôli jeho záľube vo futbale. „Už [...]

Nonsens z Kežmarku si zamilujete

06.11.2024

V Kežmarku vznikla nová kapela mladých hudobníkov, ktorá nesie názov Nonsens. Môžete sa tešiť na ich vystúpenia pod patronátom Základnej umeleckej školy Antona Cígera v Kežmarku. Školská kapela vznikla ešte na tunajšej základnej umeleckej škole a s menšími obmenami funguje doteraz. „Názov si kapela dala približne pred dvomi rokmi. Chceli sa nejak volať a po rôznych [...]

Nový projekt poskytne viac personálu a zdravotných sestier pre seniorov v Kežmarku

06.11.2024

V kežmarskom Zariadení pre seniorov a Zariadení s opatrovateľskou službou (ZPS a ZOS ) majú 111 seniorov, z ktorých každý má iné povahové vlastnosti, zvyklosti, zmysel pre humor či porozumenie pre druhého, a tak sa v každodennom živote stretávajú s rôznymi situáciami, ktoré medzi nimi vznikajú z dôvodu nedoslýchavosti, zabúdania či popletenia si osoby, skomolenia mena, [...]

Merkelová, Putin

Merkelová bránila vstupu Ukrajiny do NATO, bála sa ruskej reakcie, píše v knihe. Čo jej povedal Putin počas stretnutia?

21.11.2024 09:32

V popise jedného stretnutia s Putinom potom Merkelová naznačuje, že načasovanie invázie na Ukrajinu súviselo aj s jej odchodom z politiky.

Czech Republic Slovakia

Českí politici sa hádajú pre zvýšenie platov. Bude Petr Fiala zarábať viac peňazí ako Robert Fico?

21.11.2024 09:00

Opozícii prekáža nielen zvýšenie platov politikov. Varuje, že keby Petr Fiala zostal pri moci,Slováci by mohli dostávať vyššie mzdy ako Česi.

Čierny Balog

Okolie Čierneho Balogu sa mení na mesačnú krajinu, lesy sa Horehroncom strácajú pred očami pre mohutnú ťažbu

21.11.2024 08:00

V okolí spustili, kvôli lykožrútovej kalamite, masívnu ťažbu dreva.

Carlo Acutis

Prvý svätec tohto milénia: Pápež kanonizuje mladíka, ktorého označujú za 'patróna internetu'

21.11.2024 07:51

Carlo Acutis, ktorý sa narodil talianskym rodičom v Londýne, bol webový dizajnér.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 267
Celková čítanosť: 378766x
Priemerná čítanosť článkov: 1419x

Autor blogu