Tradícia pálenia destilátov v Spišskej Belej

Nedávno obletela Spišskou Belou správa, že sa znovu otvorila Pálenica v našom meste, viete mi prosím povedať niečo z jej histórie a niečo zo súčasnosti.
Nová pálenica ešte nemá svoju históriu, momentálne netrpezlivo čaká na svoje spustenie, čo brzdia už len administratívne záležitosti. O zaujímavej histórii páleničiarstva v Spišskej Belej sme sa dozvedeli až počas výstavby tej našej, a tak sme vlastne len náhodou nadviazali na túto belanskú tradíciu. Dúfam, že jej neurobíme hanbu, ale naopak, že ju potvrdíme.

Hovorí sa, že lekvár, je šialený nápad, nevypáliť všetko ovocie. Aký druh ovocia sa v Spišskej Belej najviac páli?
S tým lekvárom si dovolím nesúhlasiť, hoci my by sme to mali mať ako motto…ale čo deti?! Čo sa v Spišskej Belej najviac páli, to ešte nevieme, nakoľko začíname, ale predpoklad je, že klasika slivka a asi s jablkom majú svoje prvé miesta. Tento rok je bohatý na úrodu čerešní, ale žiaľ asi málo sladkých pre neslnečné počasie, čo sa asi odrazí aj na tzv. výdatnosti.

Prečo skúsiť vypáliť ovocie? V čom je to iné?
No v prvom rade má zákazník možnosť vytvoriť si „svoju“ pálenku, čo veľa znamená, V druhom rade má možnosť spotrebovať ovocie, ktoré mimo kompótov a lekvárov nestíha spotrebovať. A v neposlednom rade, každý ak si zrobí kvalitný kvas vypáli sa mu kvalitný ovocný destilát, ktorý sa stáva v primeraných dávkach liekom a nie bolehlavom. Pretože ak si nekúpite kvalitný destilát, ktorý je samozrejme drahý, tak lacnejším variantom je liehovina s arómou.

Teraz trošku osobnejšia otázka, nemusíte na ňu odpovedať, ale bolo by dobré, aký je Váš vzťah k alkoholu? Je alkohol problém dnešnej doby alebo je skôr problémom slabá vôľa?
No, ak sa pýtate na problém smerujúci ku alkoholizmu, tak považujem to za problém nielen tejto, ale každej doby, od kedy ľudia vôbec prišli na to, že kvasiace ovocie opíja. Dokonca aj niektoré zvieratá si vedia celkom užívať. Alkohol ako problémová vec je okolo nás a všetci sa stým viac alebo menej stretávame. Niekto, žiaľ, až príliš blízko. A aj to bola myšlienka, s ktorou sme sa aj my pasovali pred tým, ako sme dali našej myšlienke “ zelenú“, aby sme nepodporovali problematiku alkoholizmu. Uvedomili sme si však, že nikto z nás nevidel alkoholika s kvalitným ovocným destilátom, pretože ten je vzácny a stojí rovnako viac peňazí, ale i námahy – pre tých, čo si robia kvas sami.

Viete mi v skratke vysvetliť princíp vypaľovania ovocia?
V skratke ide o to, že cukor, ktorý ovocie obsahuje majú radi mikróby a spomedzi všetkých mikróbov kvasinky sú tie, ktoré svojim „stravovaním“ vedia vytvoriť alkohol. ( preto je dobré si tieto kvasinky v kvase „postrážiť“). Tento alkohol chceme z celej našej zmesi vytiahnuť, čo sa dá zachytením alkoholových pár. My to vieme v našom destilačnom kotly. Jednoduché.

Máte nejakú úsmevnú spomienku z Vašej práce? Prípadne odozvu po vypálení?
Keďže sme ešte nepálili, tak spomienky sú len stavbárske…

Ak chceme vypáliť počas leta ovocie, kde Vás nájdeme? Aký je postup predtým ako k Vám donesieme ovocie?
Prevádzka pálenice sa nachádza na zimnej ulici č. 75, pre lepšiu orientáciu je to oproti Baliarňam obchodu Poprad, pri bytovke tzv. laktárni. Čo sa týka postupu, líši sa podľa toho, či zákazník má kvas, alebo nie. Ak má svoj kvas, treba sa, najlepšie hneď po jeho založení, ozvať a objednať na vypálenie. Ak zákazník nemá svoj kvas, ide ho zakladať a potrebuje poradiť, treba sa ozvať, pomôžeme poradíme. Ak by mal niekto záujem aj o kvas, alebo uloženie kvasu v našej „kvasovni“, treba sa ozvať a dohodnúť.

Moja

03.12.2025

1. Mám v hlave tvoj hlas, stále znova mi zneje keď zavriem oči, cítim, ako srdce vidieť nevie. Si ako leto, keď hrejú aj tmavé rána, keď som nablízku, ty nie si sama. Neviem to skryť, ten pocit ma stále ženie, asi v tom lietam, našiel som sa v tejto žene. R: Ty dávaš mi drive, ty dávaš mi vibe, povedz, či zostaneš, aj keď prší a je tma. Ty dávaš mi drive, ty dávaš mi [...]

Brány

02.12.2025

1. Ďakujem za roky, čo formovali srdce moje, za tiché rána, keď v tichu zvádzal som svoje boje, za bratov, čo stáli pri mne aj v skúške, za nádej, čo rástla aj na konci púšte. No cesta ma volala za brány, aby som našiel pokoj, čo mi bol darovaný. R: Tvoj hlas ma viedol, Pane môj, tam, kde mám ísť, aj keď svet ma súdil, Ty niesol si môj kríž Ty vieš, kde som stál a [...]

Prúd

01.12.2025

1. Každý krok ma vedie bližšie k tebe cítim v hrudi tiché vábenie ráno vstávam s novým jasným dychom v hlave svoje svety liečim krikom svetlo rastie v mojom vlastnom prúde stále kráčam a na Teba nezabudnem R: Letím vpred a sila rastie vo mne viem, že páliš moje všetky ohne otváram sa novým jasným snom tam kde vládne tma budem dňom 2. Každé ráno vyberám si vlastné [...]

Vladimir Putin

Ruská ekonomika má problémy. Ale to Putina neprinúti skončiť vojnu

20.12.2025 19:40

Kremeľ by mohol pri súčasnej intenzite bojov a rozsahu západných sankcií situáciu z ekonomického hľadiska zvládať ešte mnoho rokov.

USA Epstein spisy ministerstvo zverejnenie

FOTO: Bill vo vírivke, Bill v lodičkách na plátne... V značne cenzurovaných Epsteinových spisoch je priveľa Clintona a podozrivo málo Trumpa

20.12.2025 17:50, aktualizované: 20:00

V prvej várke dokumentov figuruje viacero známych osobností.

gbeľany, žilina, nehoda,

FOTO: Opitý vodič zdemoloval stenu rodinného domu, nafúkal viac ako dve promile

20.12.2025 15:14

Dopravná nehoda sa stala v Gbeľanoch v okrese Žilina.

krym, letisko, zásah, sbu, ukrajina, belbek

Ukrajinské drony zasiahli na Kryme dve ruské stíhačky. V Kaspickom mori zase ďalšiu ropnú plošinu a ruskú vojnovú loď

20.12.2025 15:00

Útoky významne znižujú vojenský potenciál i zdroj príjmov agresora.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 326
Celková čítanosť: 502613x
Priemerná čítanosť článkov: 1542x

Autor blogu