Jedlo priamo z lesa, ktoré inšpiruje ostatných

Mnohí v uplynulých mesiacoch boli odkázaní na prácu z domu, prípadne na nútenú dovolenku. Po čase strávenom doma sa vo viacerých ľuďoch prebudili kreatívne nápady, ako tento čas prežiť čo najefektívnejšie. Jedným z nich u mnohých bol aj pobyt v prírode.

Varenie alebo iná úprava stravy je pri dlhšom pobyte v lese takmer nevyhnutnosťou. Rodený Kežmarčan Ľubomír Šmindák sa venuje netradičnému koníčku – vareniu v prírode a na sociálnych sieťach inšpiruje svojimi receptami aj druhých. „Už od detstva ma zaujímalo varenie, vraj som začal už ako šesťročný, keď moja mama ležala doma chorá a ja som vtedy pripravil náš prvý obed. Písal som si vlastné kuchárske knihy, poznámky a triky do kuchyne. Dokonca som chcel vydať kuchársku knihu s nátierkami,“ spomína na svoje kulinárske začiatky Šmindák.

Kuchárske remeslo sa rozhodol študovať v Hornom Smokovci a po ukončení štúdia pracoval v penzióne ako kuchár. Neskôr sa stal aj majiteľom tohto penziónu. „Postihlo ma to, čo je v dnešnej dobe nočnou morou nielen podnikateľov, ale každého bežného človeka, a to syndróm vyhorenia,“ hovorí Šmindák, ktorý sa po tejto nemilej skúsenosti rozhodol pracovať hlavne na svojom zdraví a vzťahoch v rodine, ktorú si medzi všetkými svojimi povinnosťami stihol s manželkou Ivanou v tej dobe založiť.

Jedného dňa prišiel nápad uvariť v lese niečo netradičné, a tak sa nenápadne zrodil dnes už fungujúci projekt Slovensko na panvičke, v ktorom môžeme vidieť prípravu tradičných jedál v blízkych lesoch. „Príroda sa zrazu stala mojim útočiskom a jediná vec, ktorú som dokázal robiť profesionálne, bolo varenie,“ povedal Šmindák. Tento projekt je zameraný na zážitkové varenie, pri ktorom je potrebné si nachystať drevo, pripraviť oheň a variť len z lokálnych surovín a z plodín, ktoré si dokážu ľudia nazbierať počas prechádzky v lese. Hlavnými surovinami sú preto v jeho receptoch čučoriedky, huby, medvedí cesnak, lesné jahody či maliny.

Spolu s Jozefom Mačutekom, ktorý sa stará o vizuálnu stránku projektu, sa chystajú pripraviť videá z varenia v regiónoch a z lokálnych produktov. Práve vo videách môžeme vidieť tradičné kroje, stavanie prístrešku či večerné sedenie pri ohni. V blízkej budúcnosti pripravuje Šmindák spolu s Mačutekom aj workshopy pre menšie a väčšie skupinky ľudí či pre kolegov formou teambuildingu. Viac informácií o zaujímavom kulinárskom projekte Slovensko na panvičke nájdete na sociálnych sieťach.

Dobrovoľní hasiči v Kežmarku: Srdce a odvaha v službe komunite  

03.04.2025

Dobrovoľní hasiči v Kežmarku: Srdce a odvaha v službe komunite Dobrovoľní hasiči v Kežmarku majú dôležitú úlohu pri ochrane života, majetku a prírody už celé desaťročia. Svojím nasadením pomáhajú nielen pri požiaroch, ale aj pri povodniach, nehodách a krízových situáciách. Ich práca je postavená na obetavosti, tímovom duchu a silnom zmysle pre pomoc komunite. [...]

Život za objektívom: Príbeh fotografky, ktorá zachytila ​​dušu našich najkrajších momentov

02.04.2025

Helena Lýdia Matiová sa narodila 22. decembra 1951 v Kežmarku a zomrela 28. novembra 2024, tiež v Kežmarku. Do povedomia Kežmarčanov sa zapísala ako fotografka, používajúca jednu z najstarších fotografických techník čiernobielej fotografie. Láske sa učila od rodiny Helena sa narodila do rodiny Alžbety a Františka Valenčíka, ako desiate dieťa. Od detstva ju [...]

Michal Fric sa v apríli vo výstavnej sieni predstaví na výstave Z absolútneho dňa

01.04.2025

Od 23. marca do 30. apríla môžeme vo Výstavnej sieni mesta Kežmarok obdivovať diela Michala Frica, ktorý pochádza z Popradu. Návštevníci výstavy majú jedinečnú možnosť v jeho dielach dešifrovať skryté odkazy. Umelec, ktorý vystavoval za hranicami Slovenska teraz predstaví svoje diela v Kežmarku Michal Fric sa narodil 7. apríla 1981 v Poprade, kde doteraz aj [...]

Russia Ukraine War

Nastražili Ukrajinci sebe krvavú pascu? Starosta tvrdí, že keď prileteli ruské rakety, v centre mesta si vojaci mali prevziať vyznamenania

13.04.2025 22:50

Ukrajinský regionálny politik vyhlásil, že v Sumoch, na ktoré udreli Rusi, sa mal byť v čase útoku vojenský ceremoniál, čo považuje za trestuhodnú nedbanlivosť.

Greece Explosion

Atény sa premenili na bojisko, vzduchom lietali Molotovove koktaily a kamene. Polícia zadržala vyše 70 ľudí

13.04.2025 21:53

Skupina neznámych osôb tam zaútočila na policajnú stanicu.

Robert Fico

Premiéra Fica zaráža, že v koalícii niekedy chýba politická integrita

13.04.2025 21:05

Kto sa nezmyselne spája s opozíciou, kope si podľa predsedu vlády vlastný politický hrob.

Počasie

Slovensko očakáva prvý letný deň. Dorazí aj výrazná dávka saharského prachu

13.04.2025 20:32

V posledných dňoch je na území Slovenska nadpriemerne teplé počasie.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 288
Celková čítanosť: 417384x
Priemerná čítanosť článkov: 1449x

Autor blogu