Založ si blog

Výroky Janka Matúšku o národe

Matúška Janko sa narodil 10. januára 1821 v meste Dolný Kubín a zomrel 11. januára 1877, tiež v meste Dolný Kubín. Bol slovenský romantický básnik, prozaik a dramatik. Je po ňom pomenované slovenské gymnázium Janka Matúšku v Galante.

„Ale ešte milšie za národ bojovať.“ (Janko Matúška; Výhled s Kozího vrchu; 1843)

„Ale že bolo pre národslovenský, ľahko sa uhádne z jeho jednania, z jeho rečí, z jeho horlivosti.“ (Janko Matúška; Shoda liptovská; 1844)

„Daktorí povstávali, iní ešte kľačali, v citoch nábožných myšlienkou národnou sa zaoberajúc.“ (Janko Matúška; Shoda liptovská; 1844)

„Hľaď na každého slovenského syna, Ako za Teba k nebi zrak napína.“ (Janko Matúška; Pri uvítaní bratov v Ústave dňa 9/9 1843; 1843)

„Lež tam ich málo – a tu národ celý.“ (Janko Matúška; Pri uvítaní bratov v Ústave dňa 9/9 1843; 1843)

„Mrtvé Slovensko – tma nad ním panuje, Kriváň oblačný zmrzlé snehy kryjú – Kto nám ohníčka, ach, kto nám rozduje? Víťazi zašli, otcovia už hnijú.“ (Janko Matúška; Vysoceurozenému Pánu Pánu Jurkovi Košuthovi na Nový rok; 1843)

„Nad Tatrou sa blýska, hromy divo bijú: Nebojme sa, bratia, veď sa ony ztratia, Slováci ožijú. To Slovensko naše dosiaľ tvrdo spalo, Ale blesky hromu vzbudzujú ho k tomu, Aby sa prebralo. Už Slovensko vstáva, putá si strháva: Hej, rodina milá, hodina odbila, Žije matka Sláva! Ešte jedle rastú na kriváňskej strane: Kto jak Slovák cíti, nech sa šable chytí A medzi nás stane.“ (Janko Matúška; Nad Tatrou sa blýska; 1844)

„Nepochyboval som ja o vašom slovenskom srdci.“ (Janko Matúška; Shoda liptovská; 1844)

„Plávajúc v citoch národných, zabudnul na lásku.“ (Janko Matúška; Shoda liptovská; 1844)

„Toť ten Slovenska hrbitov národní, Jehož zpomínkou zrak se rozpovodní.“ (Janko Matúška; Výhled s Kozího vrchu; 1843)

„Tu sme sa sišli na národnie pole, Kde dávno zhasla sláva Slovákova, Synovia padli do cudzej nevole, Tu snáď i krypta pre nich už hotová.“ (Janko Matúška; Pri uvítaní bratov v Ústave dňa 9/9 1843; 1843)

„Ty si len samotná, a tam národ celý -Vidíš, jak lietajú nad ním divé strely!“ (Janko Matúška; Lúčenie; 1843)

„Veď ťa slovenské ruky založily.“ (Janko Matúška; Pri uvítaní bratov v Ústave dňa 9/9 1843; 1843)

„Za Bílou horu v tichém větrů vání, Podat slovenskéSlovákovi přání.“ (Janko Matúška; Ku jmeninám Dvoj. Pana Jozefa Hurbana; 1843)

„Zpívej Slovensku, ží nám, Matce Slávě, Ží dlouho šťastně, dobrý Miloslavě!“ (Janko Matúška; Ku jmeninám Dvoj. Pana Jozefa Hurbana; 1843)

Za dverami tajomstva: Cesta do srdca pravoslávného chrámu v Ľubici

24.04.2024

Pravoslávna cirkevná obec v Ľubici začala písať svoje dejiny 2. marca 1951. Malý chrám pri ceste smerom z okresného mesta Kežmarok v sebe skrýva bohato zdobené ikonami vypísané steny chrámu. Aj keď ľubický pravoslávny chrám malý i mladý a jeho základný kameň bol posvätený v roku 1999, môže sa pravoslávna cirkevná obec pochváliť pokročilým štádiom [...]

Pohryznutie je pre hada poslednou možnosťou ako sa brániť

09.04.2024

S jarným počasím sú spojené aj výlety do prírody. Ak si dáme pozor, nemáme sa čoho báť. Na Slovensku máme len jedného jedovatého hada a ním je vretenica severná. Čo robiť ak nás pohryzie? Pri uhryznutí hadom je najdôležitejšie zachovať pokoj. Mnohokrát sa stáva, že uhryznutie je suché, čiže bez vypustenia jedu. „Jed nie je pre zdravého dospelého človeka [...]

Kežmarská hudobná jar predstaví štyri zaujímavé koncerty

08.04.2024

Obľúbené jarné podujatie v Kežmarku uvedie na svojom 47. ročníku zvučné mená. Prvý koncert 7. mája zmieša hudobné žánre aj druhy umenia, hlavnú úlohu v ňom bude mať slovo a hudba. „Hostiteľka večera herečka a moderátorka Bibiana Ondrejková a jej hostia – speváčky Marcella Molnárová, Greta Pogany a klavirista Pavol Bodnár dokážu, že aj vážna [...]

Dušan Lehotský, učiteľ, tréner atletiky

Vychoval viacerých majstrov ČSSR v atletike: Na školských pretekoch som len čumel. Keď to takto pôjde ďalej, v tridsiatke budú o barlách

29.04.2024 00:00

Dušan Lehotský v Levoči učil telocvik a viedol mladých športovcov 44 rokov.

Peniaze, euro, kufrík

Rakúski colníci našli na letisku vo Viedni v batožine 700-tisíc eur

28.04.2024 21:39

Rakúski colníci objavili 700 000 eur v hotovosti v batožine na letisku vo Viedni, ktorá patrila dvom bratrancom cestujúcim do Istanbulu.

oheň, kozub, kachle, plameň

Kysucký hotel Marlene horel, požiar strechy už lokalizovali

28.04.2024 19:09

Strechu hotela v Oščadnici zasiahol v nedeľu popoludní požiar, rozšíril sa aj do jeho podkrovných priestorov a ubytovacej časti.

Russia Lenin Death Anniversary

Ruskí komunisti zúria. Tvrdia, že Putinov obľúbený filozof bol silný zástanca fašizmu

28.04.2024 17:00

Komunisti žiadajú prokuratúru, aby posúdila tvorbu filozofa Ivana Iľjina. Riaditeľ školy, ktorú po ňom pomenovali, vidí v pozadí sprisahanie Západu.

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 240
Celková čítanosť: 331648x
Priemerná čítanosť článkov: 1382x

Autor blogu