Založ si blog

Matričný úrad v Kežmarku je súčasťou Európskeho združenia matrikárov

Kežmarský matričný úrad vykonal v minulom roku 9 823 úkonov. O tom, s čím občania najčastejšie chodia na matriku, sme sa zhovárali so Zuzanou Kredátusovou, prezidentkou Združenia matrikárok a matrikárov Slovenskej republiky.

 

Na zložité prípady poznajú riešenia

S každým štátom máme medzinárodné dohovory, a preto musia na matrike každý takýto zápis skúmať osobitne a v súlade s právnymi predpismi a dohovormi toho-ktorého štátu. „Napríklad ak si prídu dať občania Slovenskej republiky prostredníctvom matričného úradu zapísať do osobitnej matriky v Bratislave narodenie dieťaťa, sobáš alebo úmrtie príbuzného ktoré nastalo v cudzine,“ povedala z praxe Zuzana Kredátusová.

 

Najväčším pozitívom je elektronizácia matrík

Technológie a pokrok sa dotkli i matrík. Ak je manžel alebo partner, ktorý určil otcovstvo pred narodením pri pôrode a podpíše v nemocnici dohodu o mene a priezvisku novorodenca, tak po novom už nemusí chodiť na matriku po rodný list, pretože matrika im ho pošle domov. „Ďalšou dobrou vecou je, že ak sa občan narodí kdekoľvek na Slovensku, môže si svoj rodný list vyzdvihnúť na ktoromkoľvek matričnom úrade na Slovensku, a nie v mieste svojho narodenia,“ uviedla Kredátusová.

 

Príspevok Kežmarčanky si vypočuli zástupcovia európskych krajín

Federálne združenie nemeckých matrikárov zorganizovalo 22. kongres Európskeho združenia matrikárov v dňoch 9. mája až 10. mája v nemeckom meste Fulda. Témou bol zákon o rodine a osobnom stave a zákon o mene a priezvisku zo súčasnej perspektívy. Členmi Európskeho združenia matrikárov sú: Belgicko, Nemecko, Estónsko Taliansko, Lotyšsko, Holandsko, Poľsko, Slovinsko a Slovensko. „Vystúpila som so svojím príspevkom na tému vývoj a história matrík na Slovensku a zákon o mene a priezvisku v praxi,“ povedala Kredátusová.

Na kongrese vystúpili aj prednášajúci z rôznych univerzít, ako napríklad Dr. Konrad Duden z Univerzity v Lipsku, honorárny konzul Bulharska Ingo Endrick Lankau a profesorka Jennifer Antomo z Univerzity v Mainzi. „Počas kongresu sa mnohí prednášajúci zamerali na náhradné materstvo, rodičovstvo, osvojenie detí rodičov rovnakého pohlavia, mená a priezviská detí pri osvojení alebo pri zmene pohlavia,“ povedala o kongrese matrikárov Kredátusová.

Ondrej Miškovič, foto: archív Zuzany Kredátusovej

Gotický portál na bazilike chcú zrekonštruovať ešte do konca roka

05.08.2024

Rímskokatolícka cirkev, farnosť Kežmarok sa zapojila do projektu s Nadáciou VÚB, vďaka ktorému zvíťazila s počtom 6 665 hlasov a dostala grant vo výške 50-tisíc eur na obnovu gotického portálu. Neskorogotická Bazilika svätého Kríža v Kežmarku stojí na mieste staršieho objektu z 13. storočia, ktorý bol v roku 1433 poškodený pri dobýjaní mesta husitmi, požiarom [...]

Festival Európske ľudové remeslo spojil regióny, remeselníkov a všetky generácie návštevníkov. Nazrite do jeho atmosféry v dokumentárnom televíznom filme

31.07.2024

Medzinárodný festival Európske ľudové remeslo zavŕšil už svoj 32. ročník. Venovaný bol remenárstvu, umeleckému spracovaniu kože. Po druhýkrát sa festival zameral aj na prezentáciu regiónov, kedy zo Slovenska sme spoznali Liptov a z Česka liberecký kraj. Rozšírenie areálu s novou bránou Začiatok festivalu patril tradičnému dobíjaniu hradieb. Novinkou [...]

V prírode sa správajte ako na návšteve u dobrých priateľov

30.07.2024

Letné prázdniny sú v plnom prúde a je úplne prirodzené, že v lesoch sa pohybuje viac ľudí, detí a mládeže. Vždy je však dobré, aby sa návštevníci prírody správali v lese tak, akoby boli na návšteve u veľmi dobrého priateľa. Je potrebné si uvedomiť, že les je domovom mnohých živočíchov a my ľudia sme v lese len na návšteve a mali by sme sa podľa [...]

Chaldíja

Izraelské letectvo zaútočilo v sýrskom meste Homs na autá s humanitárnou pomocou

06.10.2024 17:53

Tri nákladné vozidlá s humanitárnou pomocou boli zaparkované blízko továrne na výrobu iránskych automobilov.

Izrael Gaza operácia rukojemníci záchrana vyslobodenie

Po útoku na juhu Izraela zomrela žena, desať ľudí je ranených, strelec mŕtvy

06.10.2024 17:33

Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.

SR NRSR 19.schôdza 15.deň konsolidácia BAX

Konsolidácia bude pokračovať aj v ďalších rokoch, uviedol Kamenický. Viskupič žiadal opatrenia na pomoc občanom

06.10.2024 17:15

Obaja sa zhodli, že nový minister zdravotníctva by mal byť odborník a krízový manažér.

Mauritius Britain Chagos Archipelago

Briti tvrdili, že na odľahlých ostrovoch žije len niekoľko Tarzanov. Ako naložia s poslednou africkou kolóniou, ktorú potrebuje americká armáda?

06.10.2024 17:00

Kto by vedel na mape sveta označiť polohu Čagoských ostrovov? Málokto. Sú však dôležité. Čo ich teraz čaká a prečo majú vojenský význam?

ONDREJ MIŠKOVIČ

S láskou k poznaniu a vášňou pre písanie sa snažím prinášať články, ktoré vás inšpirujú a rozširujú vaše obzory. Dúfam, že sa na mojom blogu cítite ako na dobrodružnej ceste, kde každý článok je ďalším krokom v objavovaní nekonečných možností mysle a sveta.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 259
Celková čítanosť: 368469x
Priemerná čítanosť článkov: 1423x

Autor blogu